Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
2. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

3

Natisni članek

Veterinaria Murska Sobota Perutnina Ptuj veterinarji Bizi.si

Petek, 2. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Lestvica bizi

Koliko zaslužijo največji veterinarji?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

3

Veterinar ambulanta mačka maček | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Deset največjih veterinarjev po prihodku je v lanskem letu ustvarilo 14,1 milijona evrov prometa, kažejo podatki poslovnega imenika bizi.si.

Po dolgih letih na tronu ni več Veterinarska ambulanta Perutnine Ptuj. Z rekordnimi prihodki jo je prehitela Veterinaria Murska Sobota, po dobičku pa je na vrhu Veterinarska bolnišnica Slovenska Bistrica.

Najboljših deset veterinarjev po prihodku je preseglo mejo milijona prihodka v preteklem letu, njihovi povprečni prihodki pa so se v primerjavi z letom 2015 zmanjšali.

Čeprav povprečni prihodki veterinarjev od leta 2013 upadajo, to ne ustavlja trenda ustanavljanja novih podjetjih v panogi. Po vzoru zadnjih treh let so lani ustanovili 11 novih veterinarskih podjetij. Skupno je tako v lanskem letu delovalo 174 podjetij, nekaj manj kot dve tretjini pa jih deluje kot družba z omejeno odgovornostjo.

Po mnogo letih Veterinarska ambulanta Perutnine Ptuj nič več na vrhu

Veterinarska ambulanta Perutnine Ptuj je lani ustvarila najvišji dobiček po letu 2004. | Foto: STA , Veterinarska ambulanta Perutnine Ptuj je lani ustvarila najvišji dobiček po letu 2004. Foto: STA , Veterinarska ambulanta Perutnine Ptuj, kot pove že ime, je interna ambulanta prehrambnega podjetja Perutnine Ptuj.

V zlatih časih so njihovi prihodki, najboljše je bilo leto 2009, dosegli 3,7 milijona evrov, v zadnjih treh letih pa so se zmanjševali. Po podatkih bizi.si so tako ustvarili nekaj več kot 1,8 milijona evrov prihodkov, po mnogo letih so krono na vrhu najboljših "prihodkarjev" morali prepustiti družbi Veterinaria Murska Sobota.

Rahela Juršič Cizerl, direktorica ambulante Perutnine Ptuj, razloge za zmanjševanje prihodkov vidi v zmanjšanem obsegu dela, kar pa ne pomeni, da ima Perutnina Ptuj manj živali. Največ imajo preventivnih storitev, predvsem cepljenj, med živalmi pa prevladujejo piščanci.


Slovenska ideja znova navdušila Kickstarter 

DJ Umek kraljuje tudi na lestvici najbolj podjetnih slovenskih glasbenikov


Prihodke v enem letu povečali za 800 tisoč evrov

V primerjavi z letom 2015 je prej omenjena Veterinaria Murska Sobota lani prihodke povečala za 800 tisoč evrov. "Prihodke smo povečali zaradi prodaje živali iz lastne kooperacijske reje ter odkupa in prodaje rejnih živali," je rekordno leto pojasnil direktor Marjan Ivan Kerčmar. Klasična veterinarska dejavnost pomeni 70 odstotkov vseh njihovih prihodkov.

V njihovo ambulanto največkrat zaidejo lastniki rejnih in hišnih živali. Po Kerčmarjevih opažanjih se vsako leto zmanjšuje število preveti. To pripisuje predvsem vedenju lastnikov "v skladu z ekonomsko logiko". "Žival je v proizvodnji, dokler je uporabna, potem pa jo izločijo in je ne zdravijo več," razlaga Kerčmar.

 

Kralja prihodkov nikjer med najboljšimi "dobičkarji"

Kljub rekordnim prihodkom pa je Veterinaria, ki ima zaposlenih 20 ljudi,  ustvarila "le" šest tisoč evrov. Če smo prej zapisali, da je veterinarska ambulanta Perutine Ptuj, ki skupaj zaposluje 11 ljudi, po skoraj desetletju izgubila prvo mesto po prihodkih, pa so od leta 2004 ustvarili rekorden dobiček – 36 tisoč evrov.

Ta številka vseeno ni dovolj za uvrstitev med top10 "dobičkarjev". Tam se je na prvem mestu še tretje leto znašla Veterinarska bolnišnica Slovenska Bistrica, ki je lani ustvarila 200 tisoč evrov.


Kako v Sloveniji poslujejo taksisti 

Rekordni prihodki zobozdravnikov lani rasli še hitreje


Za štirinožne ljubljenčke so na voljo številne sprostitve.
  | Foto: STA , Za štirinožne ljubljenčke so na voljo številne sprostitve. Foto: STA ,

Meja med sprostitvijo in mučenjem za živali

Mednarodne organizacije, ki se borijo za zaščito živali, so v marcu objavile posnetke, ki razkrivajo kruto ravnanje z živalmi med prevozom. "Pri nas tega ne opazimo. Zasebni rejec se nad svojim živalmi ne bo izživljal, saj bo tako imel slabšo kakovost in s tem nižjo ceno na trgu ter posledično manjše prihodke. Opravljamo pa tudi redna izobraževanja med rejci, ki sodelujejo s Perutnino Ptuj. Nekatere stvari so tudi zakonsko opredeljene in jih preverja inšpekcija," pravi Juršič-Cizerlova.

Druga skrajnost pa so številne sprostitvene storitve za hišne ljubljenčke, ki so bile pred časom na voljo le za ljudi. Kje je meja med mučenjem in sprostitvijo pri živalih? "Težko je potegniti mejo med sproščanjem živali in njihovim mučenjem, vseeno smo predvsem živinozdravniki in šele nato terapevti," odgovarja Kerčmar.

Ne spreglejte