Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
18. 5. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

3

Natisni članek

infografika zobozdravnik zobozdravnik s koncesijo zobje zdravstveno zavarovanje bizi.si prihodki dobiček

Četrtek, 18. 5. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Poslovanje zobozdravniških ordinacij

Rekordni prihodki zobozdravnikov lani rasli še hitreje

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

3

Zobozdravniška ordinacija 1 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zobozdravniške ordinacije so imele lani najvišjo skupno rast prihodkov v zadnjih petih letih. Rast dobička se je pri podjetjih, ki so imela najvišje dobičke, nekoliko ustavila.

Skupni prihodki zobozdravnikov rastejo vedno hitreje

V zadnjih petih letih so imele ordinacije vsako leto višjo rast skupnih prihodkov. Ti so se v letu 2016 povečali za 14 odstotkov, to je za dve odstotni točki več kot leto prej. Zaradi odpiranja novih ordinacij se je povprečen prihodek na podjetje v panogi prvič po letu 2013 nekoliko zmanjšal.

Najboljši glede na prihodke, ki so jih večali še hitreje

Velika večina zobozdravniških ordinacij posluje kot družba z omejeno odgovornostjo, 11 odstotkov je samostojnih podjetnikov. Prihodki prvih desetih zobozdravniških podjetij na lestvici glede na prihodke so rasli še hitreje od skupnih prihodkov vseh zobozdravniških ordinacij. Najboljšim desetim so se prihodki v letu 2016 povečali za 22 odstotkov, to je dobro odstotno točko več kot leto prej. Delež prihodkov najboljših desetih podjetij v skupnih prihodkih vseh je v letu 2016 znašal dobrih 16 odstotkov in leto prej dobrih 15 odstotkov.

Podatki so pridobljeni iz poslovnega imenika BIZI.SI
 

Z najvišjimi prihodki ista podjetja kot leto prej

Najvišje prihodke ima drugo leto zapored podjetje Ustna medicina, ki sta ga sredi leta 2013 ustanovila Sebastjan Perko in Matej Pirtovšek. Podjetje je podobno kot v letu 2015 povečalo prihodke za slabih 40 odstotkov. Za razliko od leta 2015, ko se je dobiček povečal za 60 odstotkov, je dobiček v letu 2016 upadel za 13 odstotkov. V podjetju rast zasebnih klinik pripisujejo nedelujočemu sistemu zavarovanja v javnem sektorju, zaradi katerega trpijo tako pacienti kot zobozdravniki.

"Res je, da se je dobiček v primerjavi z letom 2015 zmanjšal. Razlog tiči v dveh poslovnih razlogih, ki nimajo povezave s konkurenco ali cenovno politiko. Prvič, veliko sredstev smo zaradi povečanega obsega dela vložili v opremo in tehnološki razvoj. Drugi razlog je investicija v nove projekte," padec dobička pojasnjujejo v Ustni medicini.

Lestvico najboljših deset glede na prihodke sestavljajo ista podjetja kot v letu 2015. Glede na leto 2015 se je spremenil le vrstni red od mest šest do deset. Prihodki so leta 2016 upadli enemu izmed desetih podjetij z najvišjimi prihodki, Zobozdravstvenemu centru Diamant.

Skoraj polovica iz top 10 z manjšimi dobički

Večji premiki so na lestvici podjetij z najvišjimi dobički. Ti so se glede na leto 2015 povečali za 18 odstotkov, kar je za 11 odstotnih točk manjša rast dobičkov kot leto prej. Dobiček se je glede na leto prej zmanjšal štirim izmed top 10 podjetij.

Najvišji dobiček na lestvici ima tako kot v letih 2014 in 2015 podjetje Zobozdravnik, zasebna zobna zdravstvena ordinacija mag. Tomaž Rotar iz Radovljice. Gre za ordinacijo, ki sprejema paciente tako koncesijsko kot samoplačniško. Za razliko od prejšnjih let se je dobiček podjetju nekoliko zmanjšal. Kot so povedali v podjetju Zobozdravnik, ima ordinacija večinoma domače paciente, dobra desetina pacientov pa prihaja iz Avstrije. Cene zobozdravniških storitev so v Avstriji za od 30 do 50 odstotkov višje kot pri nas.

Največ zobozdravniških ordinacij v Sloveniji je v Osrednjeslovenski regiji, kjer je število ordinacij na sto tisoč prebivalcev 50 odstotkov višje od povprečja v Sloveniji. Več kot 20 ordinacij na sto tisoč prebivalcev imajo še regije Gorenjska, Podravska in Posavska.  | Foto: Bojan Puhek Največ zobozdravniških ordinacij v Sloveniji je v Osrednjeslovenski regiji, kjer je število ordinacij na sto tisoč prebivalcev 50 odstotkov višje od povprečja v Sloveniji. Več kot 20 ordinacij na sto tisoč prebivalcev imajo še regije Gorenjska, Podravska in Posavska. Foto: Bojan Puhek

Tudi na drugem mestu ostaja isto podjetje kot leto prej, preboj na tretje mesto pa je uspel podjetju Heon, d. o. o., stomatološka dejavnost. Gre za podjetje, ki ga leto prej ni bilo na lestvici desetih najuspešnejših podjetij glede na dobiček. Podjetje se primarno ukvarja z ortodontskimi storitvami, kjer povprečna terapija traja med enim in dvema letoma.

"Zaradi obročnega plačevanja in dolžine terapije se plačila lahko velikokrat zamaknejo in tako je višji dobiček v letu 2016 posledica zamika plačil, od katerih je večina zapadla na leto 2016," je višji dobiček razložil dr. Leon Herman, lastnik ordinacije Ortodont. Razloge za višji dobiček Herman vidi še v: "V podjetju je zaposlen dodaten zobozdravnik. Zaradi višje obdavčenosti v naslednjem letu smo tudi nekaj več prihodkov knjižili že v prejšnjem letu."

Po besedah Hermana imajo že vsaj šest let nespremenjene cene. Med pacienti je veliko tujcev, a so ti prebivalci Slovenije (v večini Rusi) in ne dentalni turisti. Bazo pacientov in njihovo zvestobo se trudijo povečati z dobrim delom, garancijo na svoje delo in stalno dosegljivostjo za paciente.

pregled zobozdravnik ambulanta | Foto:

Na četrtem mestu je podjetje DSS, dentalni studio, d. o. o. Gre za podjejte, ki je na lestvici top 10 podjetij glede na dobiček imelo v letu 2016 najvišji izpad dobička. Glede na leto 2015 se je zmanjšal za slabih 17 odstotkov. "Konec leta 2014 smo oddelili oz. prodali del podjetja, to je ambulanto oz. prostor v Komendi, in nato v letu 2015 prejeli kupnino. Zato sta bila prihodek in dobiček v letu 2015 večja. Prihodki in dobički se tudi težko primerjajo z leti 2012, 2013 in 2014, ker smo imeli takrat dve ambulanti," so manjši dobiček komentirali v podjetju Dentalni studio Škorjanc.

Z lestvice najboljših deset po dobičku sta izpadli dve podjetji, na njo pa se je po prihodkih za leto 2016 uvrstilo tudi podjetje Vaši zobje dentalni studio, d. o. o., ki je dobiček povečalo za skoraj 50 odstotkov.

Ne spreglejte