Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Natisni članek

prevozi konkurenčnost Uber taksisti bizi.si

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kako v Sloveniji poslujejo taksisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

3

Taksi | Foto STA

Foto: STA

Podjetja, ki ponujajo taksi prevoze, so lani povprečno zaslužila 48 tisoč evrov, povprečen voznik taksija pa podjetju prinese okoli tri tisoč evrov mesečno.

Prihodki slovenskih taksistov v zadnjih letih vztrajno naraščajo. Leta 2013 so povprečni prihodki v panogi znašali 37.700 evrov, lani pa skoraj 48 tisoč evrov.

Skoraj dve tretjini podjetij, ki ponujajo taksi prevoze, delujeta v osrednji Sloveniji, v več kot 75 odstotkih primerov so to samostojni podjetniki brez zaposlenih oseb, malo manj kot četrtina pa jih je organiziranih kot družba z omejeno odgovornostjo. Leta 2016 je bilo v tej panogi na novo ustanovljenih 63 podjetij, kar je sedem več kot leto prej.

 

Na lestvici stari znanci

V vrhu lestvice po prihodkih oziroma dobičku glede na prejšnja leta ni bistvenih sprememb. Po podatkih portala bizi.si med ponudniki taksi prevozov največ zasluži samostojni podjetnik Hašin Sijarić, ki pa poudarja, da je velika večina prihodkov iz njegove druge dejavnosti, in sicer prodaje avtomobilov. Ta je tudi precej bolj dobičkonosna kot taksi prevozi. 

Sijarić zaposluje le enega voznika taksija, ki opravlja prevoze za podjetje Metro. Ta podjetju prinese okoli tri tisoč evrov mesečno, kar se uvršča v povprečje taksistov v Sloveniji. Se pa tudi temu promet povečuje, pravi Sijarić.

Slovenskim taksistom se promet iz leta v leto povečuje. | Foto: Slovenskim taksistom se promet iz leta v leto povečuje.

Laguna s skoraj milijonom evrov prihodkov

Podjetje z največ prihodki na področju taksi prevozov je tako Laguna plus, ki zasluži več kot 920 tisoč evrov letno. Podjetje se iz leta v leto širi – ne zaradi večje dobičkonosnosti tovrstnih storitev, ampak zaradi novih strank in širitve dejavnosti. Ukvarjajo se tudi s prostimi prevozi, taksi storitve pa so lani ob Ljubljani začeli ponujati tudi v Kamniku.

"V Kamniku smo na začetku, počasi rastemo in pridobivamo nove stranke," pravi lastnica in direktorica podjetja Nataša Ornek. Kako jim uspeva? "S kakovostjo storitev." V zadnjem letu niso zaposlovali dodatnih voznikov. Imajo deset svojih vozil, preostali pa so podizvajalci.

Tretje mesto po prihodkih in z naskokom prvo mesto po dobičku zaseda podjetje Vehere iz Maribora, katerega ustanovitelj in direktor je Danijel Robnik. Ta se je zaradi poslov pri prevzemu Luke Zadar znašel pred mariborskim sodiščem, na naša vprašanja o poteku sodnega postopka in o poslovanju svojega podjetja pa ni odgovoril. Podjetje Vehere je imelo lani skoraj 104 tisoč evrov dobička in ima po podatkih bizi.si 17 zaposlenih.

Zdrava konkurenca je dobrodošla, o morebitnem prihodu Uberja na slovenski trg pravi direktorica podjetja Laguna plus Nataša Ornek. | Foto: Reuters Zdrava konkurenca je dobrodošla, o morebitnem prihodu Uberja na slovenski trg pravi direktorica podjetja Laguna plus Nataša Ornek. Foto: Reuters

In kaj, če pride Uber?

Že nekaj let na slovenska vrata trka velikan digitalne ekonomije Uber. Za zdaj mu še ni uspelo prodreti na slovenski trg, a v Laguni pravijo, da so pripravljeni tudi na njegov prihod.

"Vsaka konkurenca je zdrava konkurenca, če bo država delala pametno, se pravi, da jim bo postavila enake omejitve, kot jih imamo mi. Nismo proti prihodu nikogar, če dela pod enakimi pogoji kot mi," trdi Nataša Ornek. "Vse, kar ponujajo oni, načeloma ponujamo tudi mi. Morda z manjšimi pomanjkljivostmi, a na konkurenco smo že pripravljeni."

Ne spreglejte