Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
8.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Planet TV The Biggest Loser Slovenija Maja Mikša

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 8.45

6 let, 6 mesecev

Maja Mikša: Začeti s fizično aktivnostjo iz nič je lahko šok za telo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Maja Mikša | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Specialistka medicine športa z ZVD Maja Mikša bo v šovu The Biggest Loser Slovenija skupaj s sodelavci bedela nad zdravstvenim stanjem tekmovalcev.

Kje pričakujete največje težave/ovire?

Osebe z močno povečano telesno težo pogosto niso vajene večjih in dolgotrajnejših telesnih naporov, odvečna telesna teža je hkrati ovira za izvajanje vadb. Za posameznika je tudi težko radikalno spreminjati vzorce prehranjevanja.

Prehrana in telesna aktivnost sta povezani z življenjskim slogom, spremeninjanje tega pa je bistveno težje kot izgubiti nekaj kilogramov. Pri hujšanju je izziv ohranjati motivacijo dlje časa, tudi potem, ko začetno navdušenje popusti in ko v določenem obdobju napredek ni več tako hiter.

Kaj bo s psihološkega vidika za njih najtežje?

Kot rečeno, je v praksi pri hujšanju najtežje dolgoročno ohranjati tempo vadbe in uravnotežen način prehrane. Po začetnih uspehih se pogosto pojavi upočasnitev napredka in ljudje na tej točki pogosto izgubijo motivacijo. Zelo težko se je tudi odpovedati določenim vrstam hrane, ki jih telo dojema kot nagrado, čeprav so zanj škodljive.

Kako telo reagira, ko ga prvič po dolgem času obremenimo s treningi in mu odvzamemo vse prigrizke in sladkarije?

Začeti s fizično aktivnostjo iz nič in popolnoma spremeniti način prehrane je lahko šok za telo. Poleg utrujenosti lahko pride do dehidracije, neuravnoteženosti elektrolitov, bolečin v mišicah.

Tekmovalci bodo zato na ZVD prihajali na redne kontrole, da se hitro izključi morebitne začetke škodljivih stanj.

Kakšne psihološke prijeme boste uporabili, ko bodo tekmovalci na tleh in ko jim bo pošla vsa motivacija?

ZVD smo strokovni medicinski partner oddaje, naša naloga je, da pomagamo preprečevati poškodbe in bolezenska stanja in strokovno ukrepamo, če do njih klub vsem prizadevanjem pride. Motivacijo bo produkcijska ekipa tekmovalcev v težkih trenutkih vlivala na različne načine, ki se bodo razkrili tekom oddaje.

Gre pričakovati kakšne večje zdravniške zaplete tekom šova?

Preventivni zdravstveni pregledi, ki jih opravljamo na ZVD, so namreč namenjeni ravno ugotavljanju, kaj lahko ogroža zdravje posameznika, čemu se mora izogibati in kaj mora storiti za svoje zdravje. Medicina, tudi najsodobnejša, ima seveda svoje omejitve, vseh okoliščin tudi z najbolj naprednimi metodami ni mogoče predvideti. Lahko pa predvideva in svetuje z zelo veliko gotovostjo. Vsak posameznik pa se sam odloči, v kakšni meri se drži napotkov.

V procesih hujšanja in telesne vadbe velja, da če si vadeči in trener zaupata in govorita o pomembnejših vidikih zdravja vadečega, se bistveno zmanjša možnost negativnih posledic treninga za zdravje.

Upamo seveda, da večjih težav ne bo. Ne glede na to smo pripravljeni priskočiti na pomoč, če bo potrebno, s storitvami medicine športa, kardiologije, gastroenterologije, urologije, ortopedije, ultrazvočnih preiskav, fizioterapije, in drugih.

Bi lahko zaradi velikih obremenitev prišlo do kakšnih večjih poškodb?

Pri telesni vadbi je potrebno poznati svoje zmožnosti in omejitve, tako glede zdravstvenega stanja, telesne pripravljenosti, starosti in drugih dejavnikov. S pregledi pri specialistu medicine športa lahko posameznik pridobi te informacije, kar mu omogoči, da ravna čim bolj zdravju prijazno.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Facebook straniInstagramu in se pridružite debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO
Ne spreglejte