Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2019,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

7

Natisni članek

film 21 gramov

Sobota, 21. 9. 2019, 11.00

4 leta, 7 mesecev

Ima človeška duša maso, ki jo je mogoče stehtati? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

7

film | Foto Printscreen YouTube

Foto: Printscreen YouTube

Je 21 gramov teža naše duše, ko ob smrti zapusti telo? S tem vprašanjem se je leta 1901 ukvarjal znanstvenik dr. McDougall, na podlagi njegovih eksperimentov in teorije pa so posneli tudi istoimenski film 21 gramov, v katerem je eno od glavnih vlog odigral trikratni nominiranec za oskarja Sean Penn. Film bo na sporedu v soboto ob 20. uri na Planet 2.

Nenavaden poskus je bil izveden 10. aprila 1901 v Massachusettsu, kjer je dr. Duncan McDougall želel dokazati, da ima človeška duša maso, ki jo je mogoče stehtati. Poskus je bil narejen na šestih bolnikih, natančneje na petih moških in eni ženski, ki so bili tik pred smrtjo postavljeni na posebej za ta namen izdelane tehtnice.

Vsako telo je stehtal pred smrtjo in po njej, da bi ugotovil razliko. Merilna naprava je pokazala, da se je masa zmanjšala za 21 gramov. Od šestih bolnikov so upoštevali le rezultate štirih, saj sta dva umrla, preden so ju priključili na merilno napravo.

film | Foto: Zajem zaslona, YouTube Foto: Zajem zaslona, YouTube Padec mase je povsem nerazložljiv. Upoštevali so tudi zrak iz pljuč in telesne tekočine. V enem primeru je bolnik ob smrti ohranil svojo težo, po eni minuti pa izgubil približno dvajset gramov. Dr. McDougall to pojasnjuje na naslednji način: "Verjamem, da je flegmatična duša tega človeka ostala v telesu eno minuto po smrti, preden je zapustila telo. Nič drugega ni, kar bi lahko razložilo izgubo mase."

film | Foto: Zajem zaslona, YouTube Foto: Zajem zaslona, YouTube Poskus so čez leta izvedli še pri psih in miših, vendar spremembe v masi ob poginu živali niso zaznali. Po eksperimentih dr. Duncana McDougallae je bil navdahnjen tudi film 21 gramov

Gre za zgodbo o upanju, človeštvu, o borbenosti in preživetju. Naj se bojimo smrti ali ne, obišče nas zagotovo in v tistem trenutku je naše telo 21 gramov lažje. Film raziskuje tako čustveni kot fizični obstoj treh ljudi v obdobju nekaj mesecev. Nesreča nepričakovano združi njihova življenja in usode ter jih popelje v svet ljubezni, maščevanja in obljubljene odrešitve.

Film 21 gramov. | Foto: Film 21 gramov.

Film 21 gramov, v katerem navdušujejo Sean Penn, Benicio Del Toro in Naomi Watts si na Planet 2 lahko ogledate v soboto ob 20. uri.
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.
Istanbulska nevesta
Planet TV To je najbolj šik televizijska 70-letnica #foto
Planet TV
Planet TV Pevka skoraj povzročila prometno nesrečo #video
Planet TV
Planet TV Skrita kamera: gospa se je skoraj vdrla v zemljo od sramu #video

 

Ne spreglejte