Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 8. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

Planet TV Vice

Četrtek, 30. 8. 2018, 18.00

5 let, 7 mesecev

Viceland: Države skozi modo

Evropska država, v kateri je največ trgovine z ljudmi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32
Viceland | Foto Planet TV/Vice

Foto: Planet TV/Vice

V dokumentarni seriji Države skozi modo, ki jo lahko spremljate na Planet TV, se je novinarka Hailey Gates tokrat odpravila v Romunijo, državo z največ trgovine z ljudmi.

Številni izkoriščajo željo mladih Romunk po družbi in jih spremenijo v žrtve trgovine z ljudmi. Leta 2015 je bilo 850 žrtev. V Evropi je največ žrtev prav iz Romunije, vsak dan prodajo tri.

Storilci pa ne uporabljajo vedno fizičnega nasilja. Uporabljajo čustveno prisilo. Tehnika pridobivanja žrtev se imenuje "loverboy". Tako imenovani "loverboyi" na začetku ne povedo, da bodo dekle prodali. Pretvarjajo se in naredijo vse, da se dekle zaljubi v njih, pozneje pa jih prisilijo v prostitucijo. Trgovci z belim blagom dobivajo mile kazni. Sodijo le redkim.

Viceland | Foto: Planet TV/Vice Foto: Planet TV/Vice

Hailey Gates se je pogovarjala z nekdanjim trgovcem z ljudmi, ki je uporabljal taktiko "loverboya", privolil je v anonimen pogovor. Razkril ji je, da deklet ni težko premamiti, saj so ta po njegovem mnenju kot potepuški psi. Večina je iz uničenih družin. Peljal jih je na morje ali pa v gore, da so videla, kaj se lahko kupi z denarjem.

Viceland | Foto: Planet TV/Vice Foto: Planet TV/Vice Če je katera želela zbežati, pa je to žensko zaprl v stanovanje, kjer je imela vodo, brez hrane pa je bila tudi teden dni. Tako je po njegovem mnenju spoznala, da je naredila napako. Na vprašanje, ali je zaradi svojega početja kdaj zašel v težave, je povedal: "Nikoli. Kazni so zares premile. Odvisno je tudi od tega, kaj ženska pove. Zato je tako zelo pomembna ljubezen na začetku." Hailey je bila presenečena, da je sogovornik tako odprto govoril o tem.

Več o življenju v Romuniji vam bo Hailey Gates skozi modne zgodbe predstavila v dokumentarni seriji Države skozi modo nocoj ob 22.30 na Planet TV.
Planet TV Ko moda razkriva družbene probleme

 

Ne spreglejte