SiolNET. Planet TV Novosti
0,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Viceland

Dežela, kjer je cenzura del vsakdana #foto

0,60

termometer

Viceland
Foto: Planet TV/Vice

V seriji Države skozi modo manekenka in igralka Hailey Gates raziskuje vprašanja, ki jih svetovna modna industrija pogosto ignorira. V Pekingu je poskušala izvedeti, kako cenzura vpliva na ustvarjalnost kitajskih umetnikov.

Hailey Gates se je med obiskom tedna mode v Pekingu srečala tudi z oblikovalko Kong Ning, ki je bila nekoč odvetnica. Zagovarjala je zapornike, obsojene na smrt, zdaj pa se posveča umetnosti, s katero izraža svoja občutja do narave. Najbolj jo vznemirja to, da so na Kitajskem med gospodarskim razvojem popolnoma pozabili na okolje. Skozi modne performanse želi na te težave opozoriti.

Viceland Foto: Planet TV/Vice Onesnaženje skrbi številne kitajske umetnike. Zaradi onesnaženja vsako leto prezgodaj umre kar 400 tisoč Kitajcev. Pri tej temi kitajska oblast dopušča kritiko, zato Kong Ning dovolijo ustvarjati, saj obravnava samo okoljske teme. 

Tudi oblikovalka Liu Wei opozarja na okoljske težave, vseeno pa je bila njena lanska modna revija Dihanje zelo kontroverzna. Manekenke so namreč nosile dežnike, ki so bili videti, kot da bi bili politi s krvjo. Vse skupaj je preveč spominjalo na "dežnikarsko" revolucijo v Hongkongu, protestno gibanje za demokracijo iz leta 2014, ki ga je kitajska vlada zatrla in obsodila.

Viceland Foto: Planet TV/Vice

Liu Wei je sicer vztrajala, da so jo napačno razumeli in da je zgolj obravnavala okoljske teme. Uporaba dežnikov naj bi bila zgolj naključje. Vseeno se je govorilo, da se je morala zagovarjati pri oblasteh, čeprav sama to zdaj odločno zanika.

"Dežnikarska" revolucija, protestno gibanje za demokracijo iz leta 2014, ki ga je kitajska vlada zatrla in obsodila. "Dežnikarska" revolucija, protestno gibanje za demokracijo iz leta 2014, ki ga je kitajska vlada zatrla in obsodila. Foto: Planet TV

In če je umetnik omejen s tem, da ne sme vznemirjati družbenega reda, kaj to pomeni za ljudi, ki javno načenjajo politično diskusijo? To vprašanje je begalo Hailey, zato se je srečala z dekletom, ki je bilo žrtev cenzure in je še vedno pod nadzorom, ker je prek družbenega omrežja organiziralo protest proti spolnemu nadlegovanju na javnih mestih. Zaprta je bila 37 dni, ker naj bi s tem vznemirjala javnost.

Med drugim je novinarki razkrila, da je njena odvetnica in prijateljica že več kot tri mesece pogrešana. Izginotja naj bi se po hongkonških protestih dogajala vse pogosteje.  

Viceland Foto: Planet TV/Vice Hailey je tudi s preostalimi sogovorniki ugotavljala, da še vedno v javnosti ni dovoljeno kritizirati oblasti in da ni nikakršne svobode govora. Toda z razvojem tehnologije oblast vse to težje nadzoruje. Vseeno je internet na Kitajskem še vedno močno cenzuriran, do Googla in Facebooka sploh ni mogoče dostopati, njuni kitajski različici pa nadzira kar dva milijona ljudi.

Več o življenju na Kitajskem in njihovi modni industriji pa v nocojšnji epizodi dokumentarne serije Države skozi modo ob 22.30 na Planetu.
Viceland Planet TV Življenje kitajske delavke: otroka vidi dvakrat na leto

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • paleoknives / 09.08.2018. ob 09:02 0 0

  Ja, JENEJUNE, sploh tebe imajo na piki.

  0 0
 • JeneJune / 08.08.2018. ob 22:13 0 0

  Sem mislil da pišejo o Siolu in STA? Ali imata ta dva manjšo cenzuro?

  0 0
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin