SiolNET. Planet TV Klepet ob kavi
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Klepet ob kavi

Moj otrok noče od doma!

0,02

termometer

Otroci in starši
Foto: Planet TV

Po podatkih Eurostata (2016) kar 42,5 % mladih Slovencev ostaja doma, pri starših. Ali gre ta velik odstotek pripisati pregovorno predimenzioniranim slovenskim hišam s prizidki za mlade ali frustraciji pred čustvenim odhodom od doma in s tem osamosvojitvijo?

Partnerski in družinski terapevt Izidor Gašperlin pojasnjuje, da zlasti mame zavlačujejo z odhodom otrok od doma, saj se bojijo sindroma praznega gnezda. Tudi mladi odrasli (zavedno ali nezavedno) podaljšujejo študij v nedogled, saj se z zaključkom faksa formalno konča otroštvo … Odhod otrok od doma predvsem razgali odnos med staršema, ki sta pred tem morebiti potlačila določene probleme, ki obstajajo med njima. Takrat se morata partnerja nujno zazreti drug v drugega. Če sta dolga leta živela in komunicirala samo preko otrok, predstavlja odhod vezivnega člena velik šok v partnerskem vsakdanu.

Sicer pa Izidor Gašperlin poudarja, da ni toliko pomemben fizični odhod od staršev, ampak čustveni! Ta pa je, če želimo odrasti in prevzeti odgovornost za svoje življenje, obvezen!

Prihajajoči dogodki:
Osvobajanje od strupenih odnosov (13. 2. 2020 v Ljubljani)
Oddajo Klepet ob kavi lahko spremljajte vsak dan ob 9.30 na Planetu. Ponovitve so ob 19. uri na Planet PLUS in ob 8. uri na Planet 2. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin