SiolNET. Planet TV Gasilci
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Gasilci

Nesreča ne počiva: kako pravilno pogasiti ogenj na štedilniku?

0,02

termometer

Gasilci

Tudi najboljšim se lahko zgodi, saj je le trenutek nepazljivosti dovolj, da se zgodi nesreča in zagori, plameni in dim pa preplavijo vaše bivališče. Veste, kako ravnati v takšni situaciji in jo uspešno obvladati? V posnetku odkrijte navodila, ki jih morate upoštevati pri gašenju požara, ki nastane, ko zagori olje na štedilniku.

Kuhinja je najpogostejše prizorišče požarov!

V gospodinjstvu najpogosteje zagori v kuhinji, kjer se na prižganem štedilniku vžge pozabljena hrana in olje. Temu pritrjuje Boštjan Žagar, komandir 2. izmene Gasilske brigade Ljubljana, in pojasnjuje, da je uporaba olja eden izmed glavnih razlogov za požare v gospodinjstvu.

Ne pozabite, da so že najmanjše količine olja lahko usodne. Katastrofalne posledice lahko namreč povzroči le nekaj žlic olja, ki so na štedilniku predolgo izpostavljene toploti.

Gasilci

Zakaj se vžge olje na štedilniku?

Eden izmed glavnih dejavnikov, ki povzročijo vžig, so kapljice pregretega olja, ki letijo naokrog in povzročijo, da sta tako zunanja stran posode kot štedilnik mastna in se ob dotiku s plamenom lahko vžgeta.

Drugi razlog je predolgo segrevanje olja, ki povzroči, da se olje v posodi vname samo od sebe. Na takšen razplet dogodkov vas lahko hitro opozorita vonj in gost dim, ki ju lahko zaznate, tudi če niste v neposredni bližini.

A pozor, zagori lahko tudi olje, ki je samo močno pregreto in ga poskušate gasiti z vodo!

Kako se požarom v kuhinji uspešno izogniti?

Seznanite se s preventivnimi ukrepi:

  • Med kuhanjem ne zapuščajte štedilnika in se ne ukvarjajte še z drugimi stvarmi.
  • Pri kuhanju uporabljajte manjši plamen in manjšo količino olja.
  • Zagotovite čisto delovno površino, zlasti namenite pozornost napi, ki lahko drugače hitro zagori.

Kako pa pristopiti k situaciji, ko zagori olje na štedilniku?

Za nazorno predstavo, kako pravilno pogasiti olje na štedilniku, smo v Zavarovalnici Triglav združili moči s gasilci, ki vam v videu prikazujejo pravilne načine gašenja. Napačen pristop k situaciji ima lahko tudi negativne posledice. V spodnjem videoposnetku preverite, katere! 

Kaj je pomembno? Nikar za gašenje tovrstnih požarov ne uporabljajte vode, temveč le z mokro krpo ali pokrovko. Če se soočate s požarom, ki je močno razširjen in neobvladljiv, za gašenje uporabite gasilni aparat CO2.

Če ga nimate, se priporoča uporaba gasilnega aparat na prah. Ta bi moral biti v vsakem hodniku stanovanjskega bloka oziroma stanovanjske hiše.

Pa bi bili kos požaru? Preverite z zabavnim in poučnim testom.

Gasilci

Zavarovalnica Triglav je partner projekta Gasilci. Oddajo lahko vsak petek ob 20. uri spremljate na Planetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin