Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2020,
13.25

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Planet TV Eva Cimbola Marko Potrč Gasilska zveza Slovenije gasilci

Sreda, 26. 8. 2020, 13.25

3 leta, 8 mesecev

Gasilci

Končno! Gasilcem in drugim, ki rešujejo, 120 milijonov evrov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Gasilci, jamarski, gorski in podvodni reševalci ter drugi vključeni v reševanja, so le dočakali podpis pomembne finančne pogodbe. V prihodnjih sedmih letih bodo tako dobili 120 milijonov evrov evropskega denarja. Tudi prostovoljna društva, ki sodelujejo v naši oddaji Gasilci, se spopadajo s pomanjkanjem opreme.

Gasilci
Planet TV Pokukajte v zakulisje oddaje Gasilci #foto #video

Sedem prostovoljnih društev se v oddaji Gasilci, ki bo kmalu na Planetu, bori tudi za prav lepo nagrado. Poleg zlate čelade bo zmagovalec od Planet TV prejel tudi 30 tisoč evrov donacije. Večina bi jih, če bi zmagali, kupila novo ali pa vsaj posodobila svojo opremo. To je v slovenskem gasilstvu še vedno pereč problem, saj morajo sami zbirati denar, da bi kaj dosegli. Velika želja društva PGD Golo je termokamera. 

Fantje poudarijo, kako pomembna je ustrezna oprema. Še dobro se spominjajo intervencije na Barju, kjer je zagorelo in so pogasili požar in, misleč da so ga zajezili, tudi odšli. A le na kratko, ker nihče od prostovoljnih okoliških društev ni imel termokamere, niso našli vseh žarišč. Tako se je intervencija podaljšala še za teden dni, saj so vedno znova odkrivali in tipali nova žarišča in jih gasili. Ustrezna oprema bi jim seveda tako olajšala delo.

Gasilci
Planet TV Podpoveljnik Repovš: Gasilci uživamo visok ugled

Kamero so še večkrat uvrstili tudi v finančni načrt, a se do zdaj želja še ni uresničila. Upajo na zmago v oddaji ali pa bodo, po novem, počakali na črpanje evropskih sredstev.

Vsi se še spomnimo žleda, ki je ohromel Slovenijo pred šestimi leti. Tista zima je naredila največ škode v zadnjih trinajstih letih.

Poplave, visok sneg in žled med 30. januarjem in 27. februarjem 2014 so terjali skoraj pol milijarde evrov škode. Da bi bili vsi na državni ravni, skupaj bolj organizirani in opremljeni, so že zdaj opravili analize in posodobitve. Večja nadgradnja oziroma razvoj sistema varstva pred naravnim in drugimi nesrečami je predvidena z naslednjim nacionalnim programom za obdobje od 2023 do 2030, kar bo zahtevalo razmisleke na različnih ravneh, tudi z upoštevanjem tujih praks.

Oddaja Gasilci prihaja jeseni na Planet. Kmalu!
Gasilci
Planet TV Legendarni športni novinar se vrača v novi vlogi #video
Gasilci
Planet TV Tomaž Klemenčič: Tekmovanja spodbujajo gasilstvo #foto #video
Gasilci
Planet TV Sodnik Šilar: stroga sva, ker želiva vse videti! #video
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte