Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2018,
19.52

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Planet TV

Sobota, 21. 7. 2018, 19.52

5 let, 9 mesecev

Pet filmskih varušk, ki jim ne bi zaupali svojih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Najti dobro in odgovorno varuško je že samo po sebi zahtevno, pri tem pa nam nič ne pomagajo filmi, ki so nam predstavili kar nekaj varušk, ki jim v varstvo ne bi zaupali niti barbike, kaj šele otroke. Enega takšnih filmov (Roka, ki ziblje zibko) si boste lahko ogledali v nedeljo ob 23.05 na Planet TV, predstavljamo pa še nekaj celovečercev, ki varušk ne prikažejo v dobri luči ...

Planet TV Nedeljska klasika: Roka, ki ziblje zibko

Roka, ki ziblje zibko (The Hand That Rocks the Cradle), 1992

Zlobne varuške preigravajo naš strah pred vsiljivcem v družini in noben film izdanega zaupanja ne prikaže bolje kot Roka, ki ziblje zibko. Rebecca De Mornay je varuška iz nočne more, le da nič hudega sluteča družina kljub enim opozorilnim znakom za drugim ne vidi, kako slabo se piše predvsem mami (Annabella Sciorra), ki jo skuša nadomestiti. Rebecca je v vlogi psihopatske varuške odlična in velja za vrhunec psihološkega trilerja, v katerem igrata tudi Julianne Moore in Ernie Hudson.

Varuška (The Nanny), 1965

Včasih ni težava le v varuški, ampak tudi v otrokovi domišljiji. Ali pač? Dvakratna oskarjevka Bette Davis je leta 1965 blestela v vlogi varuške, ki jo najamejo za skrb malega Joeyja. Ta je po smrti mlajše sestrice nekaj časa preživel v ustanovi za mentalno bolne otroke, zato so možnosti, da bo kdo verjel njegovim trditvam o zlobni varuški, zelo majhne. Klavstrofobični triler ima na spletni strani IMDb oceno 7,3.

Ne trkaj | Foto: IMDb Ne trkaj Foto: IMDb

Ne trkaj (Don't Bother to Knock), 1952

Le kdo bi se lahko uprl varuški v podobi Marilyn Monroe? Film Ne trkaj (Don't Bother to Knock) iz leta 1952 je opozorilo, da je potrebno varuške vendarle preveriti, preden jih najamemo, saj se lahko sicer zgodi, da je tudi najbolj simpatična blondinka v resnici psihotična ženska na robu samomora. V drami poleg Marilyn igrata tudi Anne Bancroft in Richard Widmark.

Varuhinja (The Guardian), 1990

William Friedkin je najbolj znan kot režiser grozljivke Izganjalec hudiča (The Exorcist), leta 1980 pa je posnel manj uspešno grozljivko Varuhinja (The Guardian), v katerem mlada starša v Los Angelesu za varstvo svojega sina najameta skrivnostno varuško, ki jima očitno zaupanje vliva že s svojim britanskim naglasom. Kmalu odkrijeta, da so njeni prejšnji varovanci izginili in boj za sina se tako šele dobro začne. Film, posnet po knjižni predlogi, sicer ni doživel pretiranega uspeha, a danes velja za kultno grozljivko.

Varuška za eno noč | Foto: IMDb Varuška za eno noč Foto: IMDb

Varuška za eno noč (Adventures in Babysitting), 1987

Slabe varuške ne nastopajo samo v grozljivkah, ampak tudi v komedijah. Elisabeth Shue je bila leta 1987 Varuška za eno noč (Adventures in Babysitting) in dejstvo, da so njeni trije varovanci preživeli vrsto peripetij v velemestu, lahko pripišemo samo čudežu. Film je režijski prvenec Chrisa Columbusa, ki ga poznamo po uspešnicah Sam doma (Home Alone) in Očka v krilu (Mrs. Doubtfire).

 

Spremljajte nas tudi na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.

 

Ne spreglejte