Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2020,
20.20

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

7

Natisni članek

smučišče Haloze

Torek, 14. 1. 2020, 20.20

4 leta, 3 mesece

Smučišče na le 600 metrih: imajo skoraj vse, kar imajo veliki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

7

V Prlekiji, na smučišču z le 600-metrsko progo, se ne dajo in z veliko dobre volje in navdušenja bijejo boj z naravo, predvsem s pomočjo sistema umetnega zasneževanja. Brez pomoči domače občine sicer ne bi šlo, a župan občine Sveti Tomaž Miro Cvetko je prepričan, da je to dobra naložba.

Na pomoč vlade oziroma koalicije računajo upravljavci slovenskih smučišč, ki tonejo v rdečih številkah zaradi še ene zelene zime. Ker denarja za sisteme za zasneževanje in nove žičnice ni, ne preseneča, da se je v zadnjih letih število članov Združenja žičničarjev Slovenije že skoraj prepolovilo.

Vsako leto zaradi milih zim in izgub preneha delovati več predvsem manjših smučišč. Med drugim so opustili nekoč priljubljena smučišča Sviščaki, Kalič, Ivarčko, Zelenica, Logarska dolina in Lovrenc na Pohorju.

Snežni topovi v pripravljenosti

Smučišče Haloze | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Pri Tomažu pri Ormožu so v začetku januarja dobro izkoristili nizke temperature in s snežnimi topovi pobelili polovico 600-metrske smučarske proge, ki je v zgornjem delu sicer še obarvana zeleno.

"Topovi so na svojem mestu, čakajo. Takoj ko bo tudi zgoraj minus pet, bomo vključili topove in računamo, da bomo v petih dneh zasnežili vso progo," je za Planet povedal Ivan Grašič, predsednik Smučarskega kluba Sveti Tomaž.

To jim omogoča sistem za umetno zasneževanje, ki so ga postavili s pomočjo domače občine. Ta je za vso potrebno opremo prispevala skoraj sto tisoč evrov.

"Smo nekaj posebnega, čeprav nam včasih kdo reče: 'Vi ste malo zmešani.' Na Pohorju imajo tisoč in več metrov nadmorske višine, a zapirajo smučišča, vi pa delate in odpirate," je razložil župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko.

Imajo skoraj vse, kar imajo veliki

Imajo skoraj vse, kar imajo veliki, ob snežnih topovih tudi vlečnico, teptalni stroj, reflektorje in od lani tudi asfaltirano cesto do smučišča. Med tednom na nočni smuki naštejejo po sto smučarjev, ob koncih tedna pa tudi več kot 200. Zasneževali so tudi lansko zimo, a zaradi visokih temperatur niso obratovali niti en dan, zato je morala stroške elektrike pokriti občina.

Ivan Grašič | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Cene so zelo nizke, predvsem zato, da bi čim več domačinom omogočili zimske radosti. Smučarska vozovnica za odrasle stane osem, za otroke pa le pet evrov.

"Stroški se ne pokrijejo. Mi delamo zastonj, pri nas v klubu še nihče ni zaslužil niti centa," je opozoril Grašič.

Upajo, da bodo lahko kmalu zasnežili vso progo in obratovali vsaj do konca januarja. Tako bi zaslužili dovolj, da ne bi bila potrebna finančna pomoč občine, ki smučarskemu klubu letno nameni štiri tisoč evrov.

Ne spreglejte