Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 11. 2021,
6.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mercator d.d.

Natisni članek

kislo zelje lokalna hrana Mercator advertorial Radi imamo domače kmetija

Petek, 5. 11. 2021, 6.50

2 meseca, 1 teden

Mlada kmetija, kjer ohranjajo dragocene bisere naših prednikov

Vsebino omogoča Mercator d.d.

Slovenci že od nekdaj prisegamo na kislo zelje in repo, ki sta bila pri naših prednikih stalnica na domači mizi, zdaj pa ju tudi mi vedno bolj cenimo, saj vsebujeta neverjetno veliko hranilnih snovi ter vitaminov in mineralov. Ko iščete kisano zelje, repo in peso, izberite izdelke, ki jih kisajo v hrastovih kadeh. Tako boste vedno vedeli, da uživate izjemno hranljivo superživilo.

zelje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kislo zelje je eden najpomembnejših virov vitaminov v zimskem času. Naravno kisano zelje pa je ena najstarejših tehnologij konzerviranja hrane. Kmetija Požar iz Moravč se odlikuje po vrhunskih domačih izdelkih. Nudijo namreč naravno kisano zelje, repo in kislo rdečo peso, ki ne smejo manjkati v domači shrambi. "Pri nas poteka naravno kisanje na star način, v hrastovih kadeh, kar nam omogoča, da kupcem lahko ponudimo res prave hranilne bombe," je povedal Klemen Burgar, ki skupaj z družino Požar skrbi za to, da lahko na prodajnih policah v vsakem letnem času poiščemo prava slovenska superživila kmetije Požar.

Pomemben vidik trajnostnega kmetovanja je tudi ustrezna embalaža, ki manj obremenjuje okolje. Na kmetiji Požar so ekološko naravnani: "Naša vizija je, da smo ekološki pri pakiranju zelenjave, da damo izdelek v embalažo, ki ne povzroča odpadka. S pakiranjem v steklene kozarce smo podaljšali rok uporabnosti, kar nam omogoča, da jemo kislo zelje celo leto."

radi imamo domače | Foto: Mercator Foto: Mercator

V Mercatorjevih prodajalnah po vsej Sloveniji na posebnih stojnicah in policah, označenih z rdečim srčkom, stalno ponujajo pestro izbiro pristnih domačih izdelkov lokalnih kmetij in zadrug.

Ko zelenjava postane dragocen probiotik

Kmetija Požar je mlada družinska kmetija, ki se s pridelovanjem in predelavo zelenjave ukvarja slabih slabih let. Na kmetiji pridelujejo različne vrtnine, kot so solate, fižol, ohrovt, največ kmetijskih površin pa namenjajo zelenjadnicam.

Jesen je poseben čas za kmečka opravila. "Trenutno imamo na kmetiji največ dela z jesenskim spravilom pridelkov ter s tradicionalnim kisanjem," nam je povedal Klemen Burgar.

Kranjsko okroglo

kmetija Požar Mercator | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kapusnice so obsežna skupina zelenjadnic, katere predstavnike, kot so zelje, ohrovt (glavnati, brstični, listnati), cvetača, brokoli, kitajsko zelje in druge, ljudje pridelujejo že od antike dalje, tako za prehrano kot za krmo živalim. Avtohtono Kranjsko okroglo zelje je srednje pozna sorta. Glava je okrogle oblike, srednje velika in srednje trda. Barva veh in glave na prerezu gre od temnozelene do bledorumene. To zelje je primerno tako za kisanje kot tudi za skladiščenje. Barva kislega zelja je bela.

Kisanje repe je že tradicionalen postopek konzerviranja hrane pri vas. Kako kisate zelje in repo?

Zelje, repo in rdečo peso kisamo po tradicionalnih receptih naših prednikov. Kisanje je biser naših prednikov, zato ga ohranjamo.

Kako poskrbite za vrhunsko kakovost svojih izdelkov, za ohranitev vseh hranilnih snovi?

S pravilno izbiro semena in z vzgojo zdravih sadik poskrbimo za vrhunsko kakovost živila. Pri nas zelenjavo vedno poberemo, ko je polno zrela. Takrat je sladkor primerno visok.

kislo zelje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po čem se odlikujejo vaši izdelki?

Naše kislo zelje, kisla repa in kisla rdeča pesa so kisani v hrastovih kadeh ter so prave hranilne bombe. Vsebujejo naravne probiotike in so najpomembnejši vir vitaminov v zimskem času.

Kaj je glavna prednost fermentirane zelenjave?

Glavna prednost fermentiranih izdelkov je, da mlečnokislinske bakterije sladkorje pretvorijo v mlečno kislino in stranske produkte. Kar naenkrat zelenjava postane probiotik.

Od česa je sicer najbolj odvisna kakovost fermentiranih izdelkov?

Kakovost fermentiranih izdelkov je odvisna od vsebnosti sladkorjev.

Rezultat ljubezni do zemlje in hrane so kakovostni pridelki

kmetija Požar Mercator | Foto:

Kaj vas najbolj veseli pri delu na kmetiji?

Po poklicu sem kuhar, zato me je delo s hrano zanimalo že od nekdaj, prav tako sem velik gurman. Brat in sestra sta zaključila kmetijsko šolo in ju delo z zemljo zelo veseli. Skupaj smo se povezali. Jaz imam rad dobro in okusno zelenjavo, do nje pa pridemo z dobro pripravljeno zemljo in kakovostnimi sadikami. Vsi skupaj prispevamo, da se naš trud "prelije" v končni kakovostni in zdravi izdelek.

Nam lahko zaupate svoj skrivni recept za uspeh?

Do uspeha pridemo, če je vse, kar delamo, narejeno z ljubeznijo. Sprehod po njivi nam daje moč, kakovosten izdelek pa zagon za nove ideje. Za boljšo konkurenčnost poskrbimo z visoko kakovostjo.

Vremenske razmere imajo velik vpliv na kmetijstvo. Kako je letošnje vreme vplivalo na letino?

Lansko leto je bilo zelo težko leto, toča nam je uničila več kot polovico pridelka. Letošnje leto pa je bilo na srečo rodovitno leto, z manjšimi sušami, nalivi ...

Hiter tempo, manj kislega zelja

kislo zelje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ali smo Slovenci pravi ljubitelji kisle repe in zelja? Česa prodate več?

Slovenci smo bili v preteklosti pravi ljubitelji kislega zelje in repe. Hitrost življenja pa je prinesla upad porabe teh izdelkov. Ljudje več posegajo po modernejših izdelkih.

Kakšna je po vašem mnenju prednost uživanja lokalne hrane? Ali se kupci dovolj zavedajo, da je treba uživati lokalno hrano?

Slovenija je majhna dežela, in ker je praktično vsa pridelava lokalna, je pot od njive do krožnika kratka. Zelenjava je zaradi tega sveža, polnega okusa in vsebuje veliko hranilnih snovi ter vitaminov in mineralov, ki so pomembni za naše zdravje. V teh težkih "koronskih časih" moramo še posebej poudariti skrb za zdravje in medsebojno sodelovanje. Pomembno je namreč zavedanje, da kupci z nakupom sezonske hrane pri lokalnih kmetih ali izdelkov v trgovinah s slovenskih kmetij podprete nas, kmete, in našo pridelavo ter nam s tem zagotovite preživetje. Vzajemno pa vam kmetje nudimo visokokakovostne izdelke in s tem tudi večjo varnost, saj je prisotnih manj posrednikov. Vse to pa krepi imunski sistem, zaščiti naš organizem in pomaga obnavljati celice ter  tudi zdravje, ki je naša največja vrednota.

Ali vaše otroke zanima delo na kmetiji? Jih vključujete v opravila?

Vse izkušnje, recepti, izročila so nam bili dani od prednikov in tudi mi to predajamo naprej svojim otrokom. Otroci nam pridno pomagajo, saj kmetovanje z ljubeznijo prinese še več ljubezni. So ponosni na delo, ki ga opravljajo, in zavedajo se pomena pridelave zelenjave.

kmetija Požar Mercator | Foto:

Vseslovenska klasika: ajdovi žganci s praženim zeljem

Ajdove žgance z zeljem in ocvirki pripravljajo na domačijah na vseh koncih in krajih Slovenije.

Sestavine:

kmetija Požar Mercator | Foto: Žganci:

250 g ajdove moke
4 žlice ocvirkov v masti
sol
 

Zelje:

350 g kislega zelja
100 ml belega vina
1 žlica olja
1 čebula, 1 strok česna
1 lovorjev list in poper

Priprava:

Zelje:

Čebulo na drobno sesekljamo in jo svetlo prepražimo na žlici olja.  Strok česna sesekljamo in ga dodamo k čebuli. Pražimo, dokler česen ne zadiši, nato v lonec stresemo kislo zelje. Dodamo lovorjev list, poper in sol. K zelju prilijemo še 1 dl vina, nato pa ga pražimo 20 minut, da se zmehča. Med praženjem po potrebi dolivamo vodo.

Žganci:

V loncu zavremo 700 ml dobro osoljene vode. V lonec stresemo ajdovo moko, ki naj bo čim bolj na kupu. Ko voda zavre, pena pa prekrije vso moko, ročaj kuhalnice zapičimo v sredino ajdovega kupčka in zvrtamo dva cm široko luknjo. Ogenj zmanjšajmo, posodo pa pokrijemo. Ajdova moka naj se kuha 20 minut, pri tem pa pazimo, da voda ne prekipi. Medtem ko se žganci kuhajo, v manjši ponvi raztopimo in popražimo štiri žlice ocvirkove masti. Iz lonca odlijemo večino tekočine – žgančevko. Nekaj jo prihranimo. S kuhalnico premešamo ajdovo moko, dodamo nekaj žlic masti brez ocvirkov, nato pa postopoma dodajamo še odcejeno tekočino. Več tekočine, kot dodamo, bolj mokri in večji bodo žganci. S kuhalnico zagrabimo nekaj mase, z vilicami pa z nje v skledo nadrobimo žgance.  Vsake toliko žgance v skledi zabelimo z ocvirki.

Naravno kisana zelenjava kmetije Požar – v zimskem času vam ponujajo naravno kisano zelje, kislo repo in rdeče zelje v kisu. | Foto: Naravno kisana zelenjava kmetije Požar – v zimskem času vam ponujajo naravno kisano zelje, kislo repo in rdeče zelje v kisu.

Lokalne izdelke najdete pod oznako Radi imamo domače

To jesen Mercator s pridelovalci iz vseh krajev Slovenije predstavlja tradicionalne, domače, avtohtone izdelke, s katerimi prinaša slovensko tradicijo nazaj na naše krožnike.

Od nekdaj naše s tradicijo | Foto: Mercator Od nekdaj naše s tradicijo Foto: Mercator V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače, s prepoznavnim rdečim srčkom, in s sodelovanjem z več kot 160 lokalnimi dobavitelji ter 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortima, posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako zdaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort ter pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.

Jeruzalem SAT
Novice Prleški mojstri, ki poskrbijo za nepozaben kulinarični užitek
kmetija Videc
Novice Pionirji na svojem področju na obrobju kozjanskih gričev
kmetija konda
Novice Belokranjska kmetija, ki jo "poznamo" skoraj vsi v Sloveniji
Mercator Šenkova domačija
Novice Domačija pod mogočnimi Grintavci, kjer tradicijo ohranjajo za prihodnje rodove
Ne spreglejte