SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvezni sodnik glede financiranja zidu na meji odločil v prid Trumpovi vladi

0,60

termometer

Mehika zid
Ameriški kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, Trumpu ni odobril denarja za gradnjo zidu. Trump zato želi preusmeriti proračunska sredstva, ki jih je kongres potrdil Pentagonu, za gradnjo ovir na meji z Mehiko. Foto: Reuters

Zvezni sodnik v Washingtonu Trevor McFadden je v ponedeljek odločil, da ameriški kongres ne more preprečiti porabe proračunskih sredstev Pentagona za gradnjo zidu oziroma ograje na meji z Mehiko. Kalifornijski zvezni sodnik je maja odločil ravno nasprotno, pravni boj med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in kongresom pa se bo nadaljeval.

Ameriški kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, Trumpu ni odobril denarja za gradnjo zidu. Trump zato želi preusmeriti proračunska sredstva, ki jih je kongres potrdil Pentagonu, za gradnjo ovir na meji z Mehiko.

Kongresni demokrati vztrajajo, da lahko o proračunski porabi odloča le kongres. Sodnik McFadden pa je ugotovil, da pravzaprav toži le predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer imajo večino demokrati, senat z republikansko večino pa ne.

Donald Trump Novice Trump Britancem: Pripravite se na brexit brez dogovora, pogaja naj se Farage

Sodnik poudarja, da njegova sodba ne pomeni, da kongres ne more sodno izzvati predsednika glede delitve oblasti v ZDA, vendar je v tem primeru dal prav izvršni veji oblasti. Pripomnil je, da en dom kongresa ne more vleči sodne veje oblasti v spor z izvršno.

Kongresni demokrati se bodo odločili o morebitni pritožbi

Vodstvo kongresnih demokratov je sporočilo, da sodbo preučujejo in da se bodo odločili o morebitni pritožbi.

Donald Trump Novice Trump zaradi nezakonitih migracij uvedel carine na uvoz iz Mehike

Zvezni sodnik Haywood Gilliam mlajši je 24. maja v Oaklandu v Kaliforniji odločil, da je predsednik ZDA Donald Trump s preusmeritvijo proračunskih sredstev Pentagona za zid v Kaliforniji prekoračil svoja pooblastila. Tožbo je vložila Ameriška zveza državljanskih svoboščin. Razlika v obeh sodbah je tudi v tem, da je McFaddna v Washingtonu na položaj imenoval republikanec Trump, Gilliama mlajšega v Oaklandu pa demokrat Barack Obama.

donald trump Novice Trump v jeznem tvitu priznal rusko pomoč pri izvolitvi Melania Trump Trendi Melania Trump v London prispela v seksi kostimu in visokih petah #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin