Zuckerberg bo za zdravljenje bolezni namenil tri milijarde dolarjev

Ustanovitelj in prvi mož družbenega omrežja Mark Zuckerberg bo skupaj s partnerico Priscillo Chan do konca tega stoletja v raziskave za zdravljenje vseh vrst bolezni investiral tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov).

Mark Zuckerberg in partnerica Priscilla Chan sta ob rojstvu hčerke Maxime napovedala, da bosta v času svojega življenja skoraj vse delnice Facebooka namenila Iniciativi Chan Zuckerberg, ki bo delovala na področju izobraževanja, zdravja in izgradnji močnejših družb.

Mark Zuckerberg in partnerica Priscilla Chan sta ob rojstvu hčerke Maxime napovedala, da bosta v času svojega življenja skoraj vse delnice Facebooka namenila Iniciativi Chan Zuckerberg, ki bo delovala na področju izobraževanja, zdravja in izgradnji močnejših družb. Foto: Reuters

Kot je na novinarski konferenci v San Franciscu včeraj sporočil bogati par, bo njuna dobrodelna iniciativa Chan Zuckerberg v času življenja njune 10-mesečne hčerke Maxime v raziskave za zdravljenje vseh vrst bolezni vložila tri milijarde dolarjev.

"S financiranjem znanosti upava, da bova našim otrokom omogočila dolgo in bogato življenje," je dejala Priscillia Chan.


Sedem razlogov, zakaj zapustiti Facebook in kako to storiti


Mark Zuckerberg je dodal, da fundacija že zbira skupino vrhunskih inženirjev, ki bodo skupaj z znanstveniki in zdravstvenim osebjem raziskovali bolezni.

Del denarja oziroma 600 milijonov dolarjev (534 milijonov evrov) bo fundacija vložila v raziskovalni center Biohub v San Franciscu, ki ga bo postavila v sodelovanju z uglednimi univerzami Stanford, California in Berkeley. Nevrobiologinja Cori Bargmann bo postala nova predsednica fundacije za znanost.

Zuckerberg bo tri milijarde dolarjev zagotovil z denarjem od svojih delnic Facebooka, ki so trenutno vredne 45 milijard dolarjev (40 milijard evrov). Par je sicer rojstvo hčerke proslavil z odločitvijo, da bosta v času svojega življenja 99 odstotkov delnic Facebooka darovala v dobrodelne namene.

Zuckerberg in Chanova sta že doslej namenila večje vsote za dobrodelne namene. Za boj proti eboli sta darovala 25 milijonov dolarjev (22 milijonov evrov), 100 milijonov dolarjev (89 milijonov evrov) sta namenila za šolski sistem v New Jerseyju.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano