Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
13.39

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,12

Natisni članek

komar Evropa virus smrt

Četrtek, 15. 6. 2023, 13.39

10 mesecev, 2 tedna

Znanstveniki svarijo: V Evropo prihajajo smrtonosni virusi, ki ubijejo tudi do polovico vseh okuženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,12
tigrasti komar | Znanstveniki opozarjajo pred virusi, ki jih prenašajo komarji in klopi in ki lahko ubijejo tudi do polovico vseh okuženih. | Foto Pixabay

Znanstveniki opozarjajo pred virusi, ki jih prenašajo komarji in klopi in ki lahko ubijejo tudi do polovico vseh okuženih.

Foto: Pixabay

Smrtonosni virusi, kot sta mrzlica vzhodnoafriškega jarka in krimsko-kongoška hemoragična mrzlica, zaradi podnebnih sprememb prihajajo v Veliko Britanijo, opozarjajo britanski znanstveniki.

Strokovnjake zelo skrbi predvsem krimsko-kongoška hemoragična mrzlica, ki med okuženimi povzroča kar 40-odstotno smrtnost. Mrzlica vzhodnoafriškega jarka, še ena potencialna grožnja, na drugi strani povzroča še višjo smrtnost, poroča Daily Mail.

Znanstveniki ob tem svarijo, da bi lahko prve okužbe ostale neopažene, saj britansko zdravstveno osebje ne pozna značilnosti okužb.

Jiang Yanyong
Novice Na Kitajskem umrl zdravnik, ki je razkril prikrivanje izbruha virusa

"Dogaja se počasen pohod proti severu"

Svetovna zdravstvena organizacija je medtem sporočila, da so v Franciji že potrdili prve primere krimsko-kongoške hemoragične mrzlice. James Wood z univerze v Cambridgeu je zato britanske poslance na odboru za znanost, inovacije in tehnologije opozoril, da bo virus, ki ga prenašajo klopi, zelo verjetno prišel tudi v Veliko Britanijo.

Dodal je, da bi se na Otoku lahko razširila tudi mrzlica vzhodnoafriškega jarka, ki jo prenašajo klopi in ki lahko ubije tudi do polovico vseh okuženih.

Strokovnjak za infekcijske bolezni Bryan Charleston je poudaril, da se dogaja počasen pohod insektov, ki bi lahko prenašali bolezni, proti severu. Zaradi tega bi se lahko številni nevarni virusi, kot sta zika in denga, na Otoku "udomačili".

Netopir
Novice Izbruh zelo nevarnega eboli podobnega virusa v Ekvatorialni Gvineji

Denga danes tudi že v Sredozemlju

Peter Horby z univerze v Oxfordu pa je pojasnil, da se meje razširjenosti nalezljivih bolezni zaradi podnebnih sprememb rišejo na novo. Za primer je dal virus denga, ki je bil v preteklosti značilen za Južno Ameriko in jugovzhodno Azijo, danes pa se širi na sever in v sredozemske države.

Zika, krimsko-kongoška hemoragična mrzlica in mrzlica vzhodnoafriškega jarka bi zaradi omenjenih sprememb v prihodnosti lahko povzročile pandemijo, svari Svetovna zdravstvena organizacija.

Arcturus - XBB.1.16, različica Covid
Novice Na pohodu arcturus, zelo nalezljiva različica novega koronavirusa

 

Ne spreglejte