SiolNET. Novice Svet
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Švici bi lahko že oktobra začeli cepiti proti covidu-19

2,28

termometer

cepivo koronavirus
Foto: Reuters

V Švici bi lahko že oktobra začeli z množičnem cepljenem proti covidu-19, je prepričan imunolog Martin Bachmann. Pričakuje namreč, da bi lahko testiranje cepiva, ki ga je razvil s sodelavci, pospešili. Švicarski regulator Swissmedic je potrdil, da so v stiku z Bachmannom glede cepiva.

"Časovnica je zelo optimistična, ampak ni čisto za lase privlečena," je dejal tiskovni predstavnik Swissmedica Lukas Jaggi. Zaradi nujnosti razvoja cepiva v pandemiji novega koronavirusa razmišljajo, da bi postopke, ki so trajali mesece, skrajšali na tedne. Če bo izpolnil vse pogoje, bi lahko do konca leta odločili o cepivu, poroča STA.

Prvi del kliničnih testiranj bodo predvidoma začeli julija. Takrat bodo na manjšem številu ljudi testirali varnost snovi, je pojasnil  imunolog Martin Bachmann z bernske univerzitetne klinike. Šele rezultati vseh treh faz testiranj bodo podali odgovor, ali je cepivo učinkovito in če je varno, navaja STA.

cepivo koronavirus Novice Koronavirus: konec meseca prva testiranja cepiva na ljudeh

V Nemčiji odobrili prvo klinično testiranje cepiva za covid-19

Nemški inštitut Paul Ehrlich je medtem danes v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje bodo vključili okoli 200 zdravih odraslih, poročajo nemški mediji. Inštitut je sporočil, da je dovoljenje prejelo podjetje Biontech, ki je pri razvoju cepiva sodelovalo s farmacevtskim gigantom Pfizer.

Po navedbah inštituta bodo cepivo testirali na 200 zdravih ljudeh, starih od 18 do 55 let. V drugi fazi pa bodo cepivo testirali na okoli 500 ljudeh, ki sodijo v rizične skupine. To so starejši od 55 let, ki imajo delno tudi druge bolezni.

Cepivo je osnovano na informacijski RNK. Telesne celice absorbirajo informacijski RNK in oblikujejo antigene. Telo pa nato proizvede protitelesa za ta antigen. V okviru testiranj bodo preučevali, ali bodo sodelujoči proizvedli protitelesa za sars-cov-2. Nemški inštitut predvideva, da bo prvi del študije trajal od tri do pet mesecev. Šele ko bodo prepričani v cepivo, bodo lahko opravili obširnejšo študijo. Da bo cepivo za splošno javnost dostopno še letos, sicer dvomijo, poroča STA.

Borut Pahor Janez Janša Novice Janša komentiral upor na Ptuju: Žalostno obnašanje kadrov SD #video

Znanstveniki odkrili 19 novih mutacij novega koronavirusa

Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega.  Kitajska profesorica Li Lanjuan in njeni kolegi z univerze v provinci Zhejiang so proučevali vzorce virusa, ki so jih odvzeli 11 bolnikom s covid-19 v bolnišnici v mestu Hangzhou. Odkrili so 33 različnih mutacij, od tega 19 novih, poroča STA.

"Sars-cov-2 je naredil takšne mutacije, ki lahko bistveno spremenijo njegovo patogenost," so zapisali v znanstvenem članku, objavljenem v nedeljo na spletni strani medRxiv.org. Študije sicer znanstveniki, ki niso sodelovali pri njej, še niso pregledali.

Andrej Šircelj Novice Minister Šircelj: Imamo stabilne javne finance in likviden bančni sistem #video

Najbolj smrtonosne mutacije virusa našli v Evropi

Najbolj smrtonosne mutacije, ki so jih našli pri bolnikih v Hangzhouu, so našli tudi pri večini bolnikov po Evropi. Manj smrtonosni sevi pa so prevladovali v delih ZDA, kot je zvezna država Washington, so ugotovili kitajski znanstveniki po poročanju časnika South China Morning Post, ki ga povzema STA.

Poleg tega so preučili tudi, kolikšno količino virusa določen sev proizvede. To so storili tako, da so celico okužili z virusom. Ugotovili so, da najbolj smrtonosni sevi ustvarijo tudi do 270-krat toliko virusa kot najmilejši. Ugotovili so, da "večja količina virusa vodi v večji delež odmrlih celic".

Rezultati njihove študije kažejo, da je raznolikost sevov novega koronavirusa "še vedno močno podcenjena", so poudarili. Ob tem so po poročanju STA opozorili, da je treba to povečevanje števila mutacij upoštevati tudi pri razvoju cepiva oziroma zdravila. Po navedbah kitajskega nacionalnega centra za bioinformatiko so sicer znanstveniki po svetu preučili že več kot deset tisoč sevov, ki so vsebovali več kot 4.300 mutacij novega koronavirusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin