Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2020,
9.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

173

Natisni članek

Koronavirus virus Slovenija Ljutomer

Sreda, 22. 4. 2020, 9.07

4 leta

Janša komentiral upor na Ptuju: Žalostno obnašanje kadrov SD #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

173

Štirideset varovancev ljutomerskega doma starejših občanov bi lahko po naših podatkih nastanili v Psihiatrični bolnišnici Ormož. Tam so državi pomoč pri oskrbi okuženih z novim koronavirusom, ki ne kažejo znakov bolezni covid-19, ponudili sami. Na včerajšnje dogajanje na Ptuju, kjer sta županja Nuška Gajšek (SD) in vodstvo tamkajšnje bolnišnice nasprotovala sprejemu obolelih, se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi premier Janez Janša. Kot je zapisal, smo bili priče žalostnemu obnašanju kadrov stranke SD. Socialni demokrati Janševe očitke zavračajo in opozarjajo, da ima njegova vlada težave pri komunikaciji.

Potem ko sta v torek sprejem 40 oskrbovancev, ki so okuženi z novim koronavirusom, a ne kažejo znakov bolezni covid-19, zavrnila tako vodstvo ptujske bolnišnice kot tudi ptujska županja Nuška Gajšek, bo minister za zdravje Tomaž Gantar rešitev iskal drugje.

Ptujska bolnica
Novice Gantar: Selitev bolnih v ptujsko bolnišnico odpade #video

Okužene starostnike bi lahko namestili v Ormožu

Kot je Gantar dejal včeraj, se s pristojnimi v bolnišnici nima več o čem pogovarjati, če nočejo razumeti, zakaj bi bila selitev varovancev potrebna. Varovance bi tako lahko hospitalizirali v mariborskem kliničnem centru ali v Splošni bolnišnici Celje, po naših podatkih pa so svojo pomoč ponudili tudi v Psihiatrični bolnišnici Ormož. 

Kot so nam pojasnili iz omenjene psihiatrične bolnišnice, sicer z ministrstvom za zdravje pogovori na to temo ne potekajo. "Če pa bi, Psihiatrična bolnišnica Ormož ne bo odrekala pomoči, seveda ob pogoju, da se zagotovi ustrezna zaščitna oprema za zaposlene," se je v kratkem zapisu odzval Andraž Jakelj, direktor Psihiatrične bolnišnice Ormož.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sinoči sporočil, da bodo zaradi torkovega dogajanja na Ptuju za obolele starostnike iz Ljutomera sprejeli drugačno rešitev. | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar je sinoči sporočil, da bodo zaradi torkovega dogajanja na Ptuju za obolele starostnike iz Ljutomera sprejeli drugačno rešitev. Foto: STA ,

Kot smo poročali včeraj, je Gantar v ponedeljek sklical sestanek z vodstvoma bolnišnic na Ptuju in v Brežicah ter ju prosil za pomoč pri nastanitvi varovancev ljutomerskega doma. Ponudili naj bi jim le ustrezno nego, ne pa jih zdravili zaradi bolezni covid-19. Vodstvo ptujske bolnišnice je včeraj odločno zavrnilo možnost, da bi postali bolnišnica za covid-19.

Novice Janša: Naslednje sproščanje ukrepov lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih #video

Na Ptuju nasprotovali sprejemu obolelih oskrbovancev

Nestrinjanje s hospitalizacijo starostnikov je izrazila tudi županja Gajškova, ki prihaja iz vrst SD. Kot je dejala, so na Ptuju naredili vse, da bi se obvarovali pred virusom, ter da bi bilo bolje, če bi za varovance poiskali alternativo in jih namestili v hotele. Z ministrstvom za zdravje so se v ptujski bolnišnici nato dogovorili, da bodo sprejeli okužene starostnike na poseben oddelek.

Bolnišnica Ptuj | Foto: Google maps Foto: Google maps

Gantar je nato zvečer sporočil, da bodo zaradi omenjenega dogajanja na Ptuju za obolele starostnike iz Ljutomera sprejeli drugačno rešitev. Po včerajšnjem dogajanju tako danes ni povsem jasno, kakšni so naslednji koraki, dejstvo pa je, da bodo morali varovance zaradi neupoštevanja ukrepov in priporočil stroke ter neustreznega vodstva ljutomerskega doma premestiti na drugo lokacijo, dokler se razmere zaradi številnih napak v domu ne uredijo.

Zaposleni v ptujski bolnišnici: Zavedamo se resnosti razmer

Na včerajšnje dogajanje so se v pismu odzvali tudi zaposleni v ptujski bolnišnici. Kot so dejali, se zavedajo resnosti razmer in obvladovanja epidemije, svojega poslanstva ter vloge v tem položaju.

"Odločitev ministrstva za zdravje, da s ciljem reševanja težkega položaja v domovih upokojencev odredi preselitev okuženih nebolanih asimptomatskih varovancev socialnovarstvenih ustanov zgolj na nego v našo bolnišnico, je sprožila številna strokovna vprašanja zaposlenih in pomisleke širše zainteresirane javnosti. Mnenja smo, da tovrstno dejanje v času umirjanja epidemije predstavlja preveliko in nepotrebno tveganje ter grožnjo za ustvarjanje novega žarišča v čistem neokuženem območju Spodnjega Podravja," so pojasnili in dodali, da njihova bolnišnica zaradi prostorskih razmer ni najboljše okolje za obravnavo tako velikega števila infektivnih ljudi, ki dejanske zdravstvene storitve in oskrbe niti ne potrebujejo.

Zaposleni na Ptuju so včeraj nasprotovali hospitalizaciji varovancev. | Foto: Smiljan Kuhar Zaposleni na Ptuju so včeraj nasprotovali hospitalizaciji varovancev. Foto: Smiljan Kuhar

Kot so še zapisali, je po njihovem mnenju ukrep tudi strokovno vprašljiv in v nasprotju z veljavno strategijo obravnave okuženih bolnikov za območje celotne Slovenije. Ob tem še poudarjajo, da bodo tudi v bodoče z vsemi moralno in etičnimi načeli izpolnjevali poslanstvo zdravljenja ljudi, ki so zdravstvenih uslug dejansko potrebni, in to v vseh razmerah, tudi v primeru okužbe z novim koronavirusom. 

Včeraj so v ljutomerskem domu odvzeli 25 vzorcev, na testiranju sta bila pozitivna dva stanovalca in en zunanji zaposleni. Skupno je bilo do torka okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu. Do torka je ozdravelo 26 stanovalcev in osem zaposlenih. (STA)
Zoran Janković
Novice Janković bi odprl terase lokalov in živalski vrt ter zagnal LPP

Janša: Žalostno obnašanje kadrov SD

Na včerajšnje dogajanje na Ptuju se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi premier Janez Janša. "Žalostno obnašanje kadrov stranke SD, ko je treba poskrbeti za karanteno za rojake ali za bolne Slovence, ki so celo življenje plačevali davke in prispevke v Sloveniji. Solidarni so samo s tujci. Pa še to takrat, ko jih drugi vzamejo na svoj dom," je zapisal Janša.

Na navedbe predsednika vlade so se že odzvali v stranki SD. "Vaša vlada ima težave s komunikacijo. Obvladate pa jo s posredniki pri nabavi. Zato nasvet: preden ponovno o svojih odločitvah ne obvestite nikogar, pokličite nas. Bomo stopili med ljudi in organizirali pomoč. Boste videli razliko," so sporočili iz stranke, ki jo vodi Dejan Židan.

 

Ne spreglejte