Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2014,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vatikan

Sreda, 5. 2. 2014, 13.51

8 let

ZN: Vatikan mora takoj odstraniti tiste, ki so zlorabljali otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbor ZN za pravice otrok je pozval Vatikan, naj izvede javno preiskavo spolnih zlorab otrok v katoliški Cerkvi, v katero bi bile vključene tudi žrtve in mednarodne institucije za človekove pravice.

Cerkvene oblasti je odbor pozval, naj s položajev odstavijo vse, za katere se ve, da so zlorabljali ali so osumljeni zlorab otrok, in jih preda policiji. Hkrati je Vatikan obtožil, da je sprejel politike, ki duhovnikom omogočajo spolne zlorabe na tisoče otrok. Močno kritičen je bil do odnosa Vatikana do istospolne usmerjenosti, kontracepcije in splava.

Odbor, ki ga sestavlja 18 neodvisnih strokovnjakov za človekove pravice z vsega sveta, je izrazil zaskrbljenost, ker Sveti sedež ne priznava razsežnosti storjenih zločinov in ni sprejel nujnih ukrepov za obravnavo primerov spolnih zlorab otrok in za zaščito otrok. Ob tem dodaja, da je politika Vatikana vodila v nadaljevanje zlorab.

Strokovnjaki so kritični do prakse premeščanja storilcev iz župnije v župnijo znotraj držav, pa tudi čez meje, s čimer poskuša Cerkev prikriti njihove zločine in jih skriti pred roko pravice.

Vatikan ustanovil poseben odbor Odbor, ki je sredi januarja zaslišal visoke predstavnike Vatikana, je pozval Sveti sedež, naj v komisijo o spolnih zlorabah, ustanovljeno decembra lani, vključi žrtve in mednarodne institucije za človekove pravice. Vatikan je ustanovil komisijo, katere naloga je boj proti spolnim zlorabam otrok v Cerkvi. Priporočila odbora niso zavezujoča.

Skupina strokovnjakov še poziva, naj komisija objavi svoje ugotovitve. Vatikan pa naj odpre arhive, ki zadevajo storilce in tiste, ki so jih ščitili znotraj Cerkve, da bi jih lahko privedli pred roko pravice. S položajev naj odstavi vse znane in domnevne pedofile in jih preda organom pregona.

Januarja je Vatikan potrdil, da je nekdanji papež Benedikt XVI. V manj kot dveh letih razrešil skoraj 400 duhovnikov zaradi suma zlorabe otrok.

Ne spreglejte