Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2019,
6.25

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

16

Natisni članek

volitve brexit Velika Britanija

Petek, 13. 12. 2019, 6.25

4 leta, 4 mesece

Johnson po triumfu na volitvah od kraljice že dobil mandat, Corbyn bo odstopil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

16

Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili 364 poslanskih mandatov, kar je precej več od absolutne večine 326 glasov v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti so medtem doživeli hud poraz, imeli bodo 203 poslance, kažejo rezultati po preštetih glasovih iz 649 od 650 volilnih okrajev. Vodja poražencev Jeremy Corbyn bo odstopil v začetku prihodnjega leta.

Boris Johnson
Novice Johnson pred volitvami napoveduje boj za vsak glas

V svojem okraju je slavil tudi vodja konservativcev in premier Boris Johnson, ki je že po objavi rezultatov vzporednih volitev dejal, da jim ti dajejo "močan mandat" za brexit. "Končal bom ves ta nesmisel in brexit bomo izpeljali pravočasno do 31. januarja, brez čejev, brez ampakov," je povedal. 

"Predvsem se želim zahvaliti prebivalcem te države, ki so se udeležili decembrskih volitev. Teh nismo želeli razpisati, a mislim, da so se izkazale za zgodovinske volitve, ki nam dajejo v tej novi vladi možnost, da izpolnimo demokratično voljo britanskega ljudstva za spremembo te države na bolje in sprostitev potenciala celotnega ljudstva te države," je še dejal na razglasitvi rezultatov v svojem okraju.

Johnson je v svojem zmagoslavnem govoru med drugim obljubil izstop iz Unije in da se bo osredotočil na potrebe ljudi. Med prioritetami je izpostavil zdravstveno reformo. "Da, zaposlili bomo 50 tisoč medicinskih sester, zgradili bomo 40 novih bolnišnic. Želim se zahvaliti vsem, ki so se odpravili na te decembrske volitve," je povedal in dejal, da bo vlada začela delati že danes. 


Iz vlade so pred tem sporočili, da bo Johnson v primeru vrnitve na Downing Street v ponedeljek opravil manjše zamenjave v vladi. Zakon o izstopnem sporazumu z EU, ki bo omogočil brexit 31. januarja, pa bo na dnevnem redu poslanske zbornice znova 20. decembra. Po izstopu bodo februarja sledile večje spremembe v vladi, proračun pa bodo predstavili marca.

55-letni Johnson je bil pred referendumom junija 2016 ena osrednjih figur kampanje za britanski izstop iz povezave. Premierka Theresa May ga je julija 2016 po prevzemu oblasti imenovala za zunanjega ministra, s čimer naj bi mu po ocenah analitikov poskušala preprečiti, da bi si doma oblikoval politično bazo za prevzem vodenja stranke.

S položaja zunanjega ministra je odstopil julija 2018, ker se s premierko nista strinjala glede pogajanj o brexitu. Julija letos pa je po odstopu Mayeve prevzel vodenje konservativne stranke in tudi britanske vlade.


Po razglasitvi zmage sta se Johnson in njegovo 31-letno dekle vrnila na Downing Street.


Vodja konservativcev se je rodil v New Yorku kot Alexander Boris de Pfeffel Johnson očetu politiku in znanstveniku ter materi slikarki. Njegov pradedek po očetovi strani je bil zadnji notranji minister Otomanskega cesarstva. Poleg britanskega ima tudi ameriško državljanstvo.

Deležen je bil elitne izobrazbe v Etonu in Oxfordu. Bil je dvakrat poročen, z drugo ženo Marino Wheeler ima štiri otroke. Imel naj bi še enega nezakonskega otroka, a o svojem zasebnem življenju noče govoriti. Njegova partnerica je 31-letna Carrie Symonds, s katero sta par od leta 2018. Sta prvi neporočeni par, ki prebiva na Downing Streetu.

Johnson je bil več let poslanec v britanskem parlamentu, od leta 2008 do maja 2016 pa londonski župan. Kariero je začel kot novinar, med letoma 1989 in 1994 je bil dopisnik v Bruslju.

Corbyn odstopa v začetku leta

Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je obdržal svoj sedež, je medtem zaradi volilnega poraza že napovedal, da bo odstopil v začetku prihodnjega leta.

"Moralo se bo sestati vodstvo stranke, seveda, v zelo bližnji prihodnosti. To bo v začetku prihodnjega leta," je novinarjem na vprašanja o svojem odstopu dejal Corbyn.

Po razglasitvi rezultatov Corbyn ni skrival razočaranja nad izidom volitev. "Želim poudariti, da smo med predvolilno kampanjo predstavili manifest upanja, enotnosti. Manifest, ki bi pripomogel k odpravi krivic in neenakosti, ki obstajajo v tej državi," je še med drugim dejal.  


Šarec ocenjuje, da je brexit do konca januarja verjeten

Izid britanskih parlamentarnih volitev je popolnoma pričakovan, je poudaril premier Marjan Šarec ob prihodu na drugi dan vrha EU v Bruslju. Ob takšnem izidu je izvedba brexita do konca januarja prihodnje leto po njegovi oceni verjetna.

Johnson si je izvedbo brexita zastavil kot svojo nalogo in to je bilo tudi sporočilo njegove volilne kampanje, zato je verjetno, da se bo izstop Združenega kraljestva do konca januarja prihodnje leto vendarle zgodil, je ocenil Šarec.

Slovenski premier Marjan Šarec o časovnem načrtu nadaljnjih korakov ni želel ugibati. | Foto: Reuters Slovenski premier Marjan Šarec o časovnem načrtu nadaljnjih korakov ni želel ugibati. Foto: Reuters "Zdaj je na Otoku, da sestavijo novo vlado in izpeljejo, kar so obljubili," je še dejal slovenski premier, ki je sicer čestital Johnsonu za zmago.

Na Škotskem za alternativno prihodnost

Iz SNP, ki je glede na trenutne izide osvojila 48 mandatov, so že pred objavo izidov sporočili, da so rezultati presegli njihova pričakovanja. "Boris Johnson ima mandat, da Anglijo popelje iz EU, vendar mora sprejeti, da imam jaz mandat, da dam Škotski možnost za alternativno prihodnost," je povedala njihova vodja Nicola Sturgeon in s tem nakazala na zahtevo za drugi referendum o škotski neodvisnosti od Združenega kraljestva. Več v članku Škotska si želi neodvisnosti. Napovedujejo nov referendum.

Sturgeonova je že nakazala na škotsko neodvisnost. | Foto: Reuters Sturgeonova je že nakazala na škotsko neodvisnost. Foto: Reuters

Liberalni demokrati bodo imeli v prihodnji sestavi britanskega parlamenta 11 poslancev. Njihova vodja Jo Swinson je v četrtek izgubila svoj sedež proti kandidatu SNP. Ob tem je poudarila, da bodo rezultati volitev prinesli "grozo in zaprepadenost". Čez dan bo imela še eno novinarsko konferenco, na kateri bi lahko spregovorila tudi o svoji prihodnosti.

Osem poslancev bodo imeli severnoirski unionisti (DUP), kažejo podatki po preštetih glasovih v skoraj vseh volilnih okrajih. Volilna udeležba na četrtkovih volitvah, ki so bile prve decembrske volitve po letu 1923, je znašala 67,2 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke manj kot pred dvema letoma.

Trump čestital Johnsonu za veliko zmago

Ameriški predsednik Donald Trump je Johnsonu že čestital za "veliko" zmago njegovih konservativcev. Povedal je, da bosta zdaj lahko ZDA in Velika Britanija sklenili nov trgovinski dogovor.

"Britanija in Združene države bosta zdaj svobodni za sklenitev masivnega novega trgovinskega dogovoru po brexitu. Ta dogovor ima potencial, da bi bil mnogo večji in donosnejši od kateregakoli dogovora, ki bi ga lahko sklenili z EU," je ameriški predsednik zapisal na Twitterju.

Na rezultat volitev so se odzvali tudi v Kremlju, kjer niso prepričani, ali bo zmaga konservativcev prinesla izboljšanje odnosov med Rusijo in Veliko Britanijo. "Ne vem, v kolikšni meri so takšna pričakovanja pri konservativcih primerna," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vrh EU danes o brexitu

Voditelji članic EU bodo po včerajšnjih volitvah danes razpravljali o brexitu. Izid volitev kaže na konec zastoja v sagi o brexitu, ki je načrtovan do konca januarja. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes čestital Johnsonu za zmago na parlamentarnih volitvah in izrazil upanje, da bo britanski parlament čim prej glasoval o izstopnem dogovoru. Zatrdil je, da je Bruselj pripravljen na pogajanja o trgovinskem dogovoru med Unijo in Združenim kraljestvom po brexitu.

Predsednik Evropskega sveta je že čestital zmagovalcu. | Foto: Reuters Predsednik Evropskega sveta je že čestital zmagovalcu. Foto: Reuters

"EU je pripravljena na naslednjo fazo. Izpogajali bomo trgovinski dogovor, ki bo zagotavljal pravična pravila igre," je zapisal v tvitu. Ob prihodu na današnji drugi dan vrha EU v Bruslju je ponovil, da je Unija pripravljena na trgovinska pogajanja in da bo storila vse, da zaščiti evropske prioritete.

Tudi evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v odzivu dejal, da bo treba "znova zgraditi odnose z Veliko Britanijo, ki je pomemben partner". Kot je dodal za francoski radio RTL, si Unija želi "uravnoteženih" trgovinskih odnosov z Združenim kraljestvom.

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Voditelji bodo danes sprejeli sklepe o brexitu, v katerih bodo predvidoma pogajalcu EU Michelu Barnieru naročili, naj pripravi enotno stališče EU za pogajanja o trgovinskem sporazumu.

Novice Vzporedne volitve: velika zmaga za Johnsona #foto #video
Ne spreglejte