Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
16. 9. 2014,
14.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

župan Toronto

Torek, 16. 9. 2014, 14.03

7 let, 12 mesecev

Življenjska drama kontroverznega župana

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rob Ford, ki ga z županskega stolčka Toronta niso odnesli divje, alkohola polno življenje, afera s crackom in grožnje s smrtjo, se umika. Razlog je smrtno nevaren tumor, ki so mu ga odkrili nedavno.

Župan, ki se je ves mandat pritoževal nad svojo previsoko telesno težo, je ljudski človek, ki se je pojavljal povsod in bil oboževan. Niti težave z alkoholom in mamili (ko so ga fotografirali s preprodajalcem mamil, ni mogel več zanikati svoje odvisnosti), rasistični in homofobni izpadi, posnetek, na katerem je političnemu nasprotniku grozil s smrtjo (pozneje se je opravičil, češ da je bil zelo pijan), in pogosta druženja s prostitutkami niso načeli priljubljenosti 45-letnega Forda. Svoja dejanja je opravičeval z besedami, da je človek iz mesa in krvi, tako kot drugi, poln napak in pomanjkljivosti.

Zdelo se je, da ga ne more nič ustaviti. Vse do prejšnjega tedna, ko so ga zaradi hudih bolečin v trebuhu sprejeli v bolnišnico. Bolečino je čutil že zadnje mesece, zdaj pa je postala neznosna. Diagnoza: rak. Diagnoza ni dobra, je priznal, nato pa kljubovalno napovedal, da mu ne preostane drugega kot "življenjska bitka".

Na županskih volitvah 27. oktobra zaradi bolezni ne bo sodeloval (kandidiral pa bo v mestni svet), za mesto prvega človeka Toronta pa se bo potegoval njegov še bolj ekstravagantni brat Doug Ford Jr. "Potrebuje me, da prevzamem baklo, dokler si ne opomore. Ne prenese misli, da bi se mestne oblasti vrnile k staremu načinu dela," je dejal.

Oster jezik Življenjska pot Roba Forda se je začela maja 1969 v Etonbicoku, zahodnem predelu Toronta. Preden je diplomiral, se je vrnil domov, da bi skrbel za sestro, odvisnico od heroina, ki jo je nekaj let pozneje ustrelil njen nekdanji fant.

Za Forda je bilo prelomno leto 2000. Poročil se je (leta 2008 je na dom prišla policija, ker naj bi ženi grozil s smrtjo, a obtožnica ni bila vložena, z ženo pa sta poiskala pomoč zakonskega svetovalca), izvolili so ga v mestni svet, pozornost pa je zbujal s kontroverznimi izjavami. "Če se ne drogiraš in nisi gej, verjetno ne boš dobil aidsa," je ena od njih. Njegovemu ostremu jeziku niso ušli niti Azijci: "Ti orientalci delajo kot psi, zato so v življenju uspešni. Pravim vam, da orientalci počasi prevzemajo vse."

Ljudski človek Sledili so protesti na ulicah, ker pa je pokazal tudi odpor do zapravljanja javnega denarja, je njegova strategija uspela, piše Jutarnji list. Z veliko podporo prebivalcev z obrobja mesta je presenetljivo slavil na županskih volitvah leta 2010. Tedaj ga je pet let starejši brat zamenjal na mestu mestnega svetnika.

Županovanje je Rob Ford začel uspešno. Privatiziral je odvoz smeti, znižal nepriljubljeni davek na vozila in pripravil bolj varčevalen proračun ter požel odobravanje Torontčanov. Na delo se je vozil z javnim prevozom, ljudem dajal svojo telefonsko številko, da bi ga lahko poklicali, če bi imeli težave z mestnimi službami ali davki.

Škandal za škandalom Težave so se začele marca lani. Dnevnik Toronto Star je poročal, da so župana prosili, naj zapusti vojaški ples, ker je bil pijan. Kmalu zatem je sledil nov škandal: v javnosti se je pojavil posnetek, na katerem je bilo mogoče videti, kako župan kadi crack. Župan je najprej zanikal obstoj posnetka, nato pa se je na uličnem festivalu pojavil vidno pijan in kmalu zatem priznal, da je "kadil veliko marihuane". Do spornega posnetka se je dokopala tudi policija, Ford pa je popustil in priznal svoj greh.

Prah se še ni polegel, ko se je pojavil že nov posnetek, na katerem je neidentificirani osebi grozil s smrtjo. Sledilo je priznanje, da je zadnji dve leti kupoval droge. Pojavile so se še obtožbe, da je povezan s prostitucijo, pomagale pa mu niso niti pripombe o oralnem seksu (ponujal naj bi ga sodelavki), vožnja v pijanem stanju in lažna obtožba nekega novinarja, da je pedofil. Na dan je prišlo še, da so mu morali zaposleni kupovati alkohol ter z domačimi opravili – menjavo žarnic in baterij v otroških igračah – pomagati tudi doma.

Cirkus v mestni hiši Ford med nobenim škandalom, ti so se vrstili drug za drugim, ni pomislil, da bi odstopil. "Toronto mora iti naprej. Izbrali so me za to delo in to je to, kar bom še naprej delal," je vztrajal, a ostal brez večine županskih pooblastil. Seja mestnega sveta, na kateri so mu novembra lani odvzeli pooblastila, je bila odprta za javnost in je spominjala na cirkuško predstavo: Ford se je drl na ljudi, ki so kričali nanj, vmes pa je celo planil v množico, pri tem pa na tla zbil starejšo mestno svetnico.

Županskega stolčka se je, čeprav je bil župan le še na papirju, še naprej oklepal (mestni svet ga ni mogel odstranil s položaja, dokler ne bi bil obsojen za kaznivo dejanje). Odšel je na kliniko za odvajanje in aprila napovedal novo kandidaturo. Nove županske ambicije pa mu je (za zdaj) preprečila bolezen.

Ne spreglejte