Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
11.02

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Palestina oploditev tihotapljenje

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 11.02

4 leta, 4 mesece

Žene obsojenih teroristov iz zaporov tihotapijo njihovo spermo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Palestinke, katerih možje so zaprti v izraelskih zaporih, so iznašle način, kako zanositi, čeprav zakonski obiski niso dovoljeni.

Palestinka Dalal Al Ziben si ni nikoli mislila, da bo imela otroke, saj je njen mož že 16 let zaprt v izraelskem zaporu. "Ko so mojega moža aretirali, je bil star 18 let," je za CNN povedala Al Zibenova. Kot je pričakovano v konservativni palestinski družbi, je bila zvesta svojemu možu, pri tem pa potrpežljivo čakala, da bodo moža izpustili, kar se najverjetneje nikoli ne bo zgodilo.

Zakonski obiski za nekatere zapornike niso dovoljeni Mož je namreč obsojen na 27 dosmrtnih kaznih in še dodatnih 25 let kazni, ker je pomagal načrtovati bombardiranje na jeruzalemskem trgu. V nasprotju z nekaterimi zaporniškimi sistemi po svetu pa v Izraelu zaporniki nimajo pravice do zakonskih obiskov, med katerimi imata zakonca pravico do zasebnosti. Al Zibenova pa je razkrila, da je zanosila tako, da je njen mož pretihotapil svojo spermo iz visoko nadzorovanega zapora.

"Zakaj bi žena zapornika morala trpeti in biti brez otrok? Naša pravica je, da obiščemo svoje može, in imamo pravico do otrok," je za CNN še povedala Al Zibenova, ki je ena od petih Palestink, ki so priznale, da so zanosila na takšen način. Ena takšnih je tudi 32-letna Rimah Silavi, ki je zanosila s pomočjo umetne oploditve tako, da je pretihotapila moževo spermo iz zapora.

Palestinke molčijo o tem, kako tihotapijo spermo Palestinke po poročanju CNN-a rade spregovorijo o svojih otrocih, vendar niti besede o tem, kako jim je spermo uspelo pretihotapiti iz zapora tako hitro, da je bila še uporabna za oploditev. "Tega vam ne morem zaupati, da takšnega čudeža ne bi pokvarila preostalim," je povedala Silavijeva.

Umetne oploditve izvaja medicinski center Razan v Nablusu na Zahodnem bregu, zdravniki pa so potrdili, da več kot ducat vzorcev prihaja iz zaporov. Vzorci semen so spravljeni v različnih posodah, zdravniki pa nato presodijo, kateri so uporabni in katere morajo vreči stran. "Veliko sperme dobimo v kozarcih," je za CNN povedal Salim Abu, vodja oploditvenega centra.

Ženske spodbujajo, da v skupnosti govorijo o umetni oploditvi Eden od zdravnikov Abu Haizaran celo spodbuja ženske, naj o umetni oploditvi govorijo v svoji skupnosti, zato da jih ne bi kdo zasmehoval ali jih obtožil, da varajo svoje može. "Smo izredno patriarhalna družba, naše ženske, katerih možje so v zaporih, nimajo druge možnosti, kot da čakajo na njihovo izpustitev, vendar pa, kot veste, je cikel oploditve kratek," je povedal Haizaran.

Številne Palestinke se namreč bojijo, da nikoli ne bodo mogle zanositi, če njihovi možje ne bodo prišli iz zapora ali pa bodo prišli, ko ne bodo več mogle zanositi. "Tiste, ki plačajo ceno za to, so ženske. Če lahko tem ženskam pomagam, bom to storil," je še povedal Haizaran, medicinski center Razan pa oploditve izvaja brezplačno.

Ne želijo kršiti zakona, vendar nimajo izbire Na trditve žensk so se odzvali tudi pristojni za izraelske zapore, ki pravijo, da dvomijo, da so zgodbe teh žensk resnične, saj ni mogoče pretihotapiti ničesar v zapor in iz njega, vendar se ne bi čudili, če bi jim od časa do časa tudi to uspelo, piše CNN. Palestinke ob tem pravijo, da si želijo, da jim ne bi bilo treba kršiti zakona, saj bi prenehale tihotapiti spermo, če bi bili zakonski obiski dovoljeni.

Ne spreglejte