Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2013,
16.07

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boston

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 16.07

5 let

Žena napadalca: od priljubljene najstnice do zaprisežene muslimanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katherine Russel je bila, dokler ni spoznala Tamerlana Carnajeva, popolnoma običajno ameriško dekle, nato pa se je začela preobrazba - pustila je študij in spreobrnila v islam.

Z razpletom zgodbe o bombnem napadu na maratonu v Bostonu se pozornost medijev obrača tudi k zasebnemu življenju čečenskih bratov, ki sta glavna osumljenca zločina. Starejši izmed bratov, Tamerlan Carnajev, ki je podlegel pod streli policije, je imel velik vpliv na svojega mlajšega brata. Prav njemu naj bi šla zasluga, da se je tudi mlajši brat Džohar začel spogledovati z radikalno vizijo islamskega fundamentalizma.

Sprejela islam in se skrila za hidžab Tamerlan pa na svojo stran ni pridobil samo svojega brata, temveč tudi svoje dekle in pozneje ženo – Američanko Katherine Russel, piše britanski Daily Mail. Tamerlan in Katherine sta ste spoznala leta 2009 na univerzi Suffolk, ki sta jo oba obiskovala, dobro leto zatem pa poročila. Katherine je leta 2010 povila deklico Zaharo. Njeni prijatelji jo opisujejo kot preprosto, sproščeno ameriško dekle, ki pa se je popolnoma spremenila, ko je spoznala Tamerlana Carnajeva. Namesto krščanske je sprejela islamsko vero, svoje valovite rjave lase pa je skrila v hidžab.

"Sploh ne gre za isto osebo" Nagla preobrazba je njene prijatelje presenetila predvsem zaradi dejstva, da je bila Katherine do takrat, ko je spoznala svojega bodočega moža, popolnoma običajna najstnica. Hčerka zdravnika in medicinske sestre je uživala udobno otroštvo, ukvarjala se je s plesom, njen cilj je bil, da konča fakulteto in kot prostovoljka pomaga v mirovnem korpusu. Svoje prijatelje je spodbujala, da se sprostijo in uživajo življenje. "Videla sem jo nekaj mesecev nazaj in nisem mogla verjeti svojim očem. Bila je popolnoma drugačna – sploh ne gre za isto osebo," je povedala ena izmed njenih prijateljic iz otroštva. "Nihče si ni mislil, da se bo tako zgodaj poročila, pustila študij ali spreobrnila," dodaja.

Kaj vse je Katherine vedela? Njen odvetnik Amato De Luca je sporočil, da Katherine, ki se je medtem preselila nazaj k svojim staršem, ni vedela za ravnanje svojega moža. "Ko se je vse skupaj odvijalo, je bila v službi," pravi De Luca, ki poudarja, da je imela Katherine z mlajšim Džoharjem le malo stika. Ta je sicer še vedno v slabem zdravstvenem stanju, s preiskovalci pa v bolnišnici za zdaj komunicira le pisno.

Za pregon in smrt moža izvedela iz medijev Družina Russelove je v pisni izjavi sporočila, da je smrt moža in očeta zanje "grozljiva tragedija". Po grozi na maratonu vemo, da Tamerlana Carnajeva nismo nikoli zares poznali, so dodali in izpostavili, da jih je groza vsega trpljenja, ki ga je povzročil. Prosili so še za spoštovanje zasebnosti družine. Katherine naj bi za pregon in smrt svojega moža izvedela šele iz medijev. Preiskovalci želijo zdaj od nje pridobiti čim več informacij glede vedenja moža pred napadom.

Dve bombi, ki ju je razneslo na cilju bostonskega maratona, sta ubili tri osebe, več kot 180 pa ranili. Motiv za zločin za zdaj še ni znan.

Ne spreglejte