Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2015,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Islamska država teroristični napad ZDA

Petek, 3. 4. 2015, 12.28

8 let

Želeli sta narediti bombo in izvesti teroristični napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V New Yorku je policija v četrtek zaradi domnevnega načrtovanja izdelave bombe za teroristični napad v ZDA aretirala ženski, ki sta izrazili podporo skrajni sunitski skupini Islamska država (IS).

28-letna Noelle Velentzas in 31-letna Asia Siddiqui iz New Yorka, ki sta bili do nedavnega sostanovalki v Queensu, sta obtoženi zarote za uporabo orožja za množično uničevanje. Obtožnica ju bremeni tudi, da sta od avgusta lani proučevali načine za izdelavo bombe.

"Obtoženki sta domnevno podrobno proučevali, kako izdelati eksplozivno telo, s katerim bi napadli domovino," je dejala ameriška tožilka Loretta Lynch.

Osumljenki že kupili cisterne za propan Ženski naj bi preiskovali metode, uporabljene v prejšnjih terorističnih napadih, kot recimo avtomobil bomba na parkirišču Svetovnega trgovinskega centra WTC leta 1993, napad na Oklahomo leta 1995 in bombni napad na bostonskem maratonu leta 2013, kjer sta bili bombi narejeni iz loncev za kuhanje pod pritiskom.

Kot so odkrili preiskovalci, sta osumljenki že kupili cisterne za propan in imeli navodila za uporabo s spletne teroristične publikacije, ki navaja, kako izdelati eksplozivna telesa.

Obsedena z ekonom lonci Glede na obtožnico je bila Velentzasova po napadu na bostonskem maratonu obsedena z ekonom lonci. "Veliko stvari lahko spraviš v lonec na pritisk, četudi ni hrana," je Velentzasova povedala zveznemu agentu, ki je deloval pod krinko. Dejala je tudi, da ne razume, zakaj bi si ljudje želeli potovati v Sirijo, da bi služili džihadu, če pa je še veliko več možnosti "ugoditi Alahu" v ZDA.

Ženski sta prišli na sodišče v četrtek popoldne in nobena se ni izrekla glede obtožb. Sodni proces se bo začel 4. maja.

Že februarja pa so bili v New Yorku aretirani trije moški, ki so se domnevno nameravali pridružiti IS v Siriji.

Ne spreglejte