Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
19.57

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

vojska vojaške vaje ZDA Tajvan Kitajska

Četrtek, 23. 5. 2024, 19.57

3 tedne, 2 dneva

ZDA zaskrbljene zaradi kitajskih vojaških vaj v bližini Tajvana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Kitajska, vojaške vaje, vojska | Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja, novi predsednik Laj pa je v ponedeljkovem govoru ob prisegi dejal, da mora Tajvan pokazati odločnost za obrambo. | Foto Reuters

Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja, novi predsednik Laj pa je v ponedeljkovem govoru ob prisegi dejal, da mora Tajvan pokazati odločnost za obrambo.

Foto: Reuters

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je danes odločno pozval Kitajsko k zadržanosti pri vojaških vajah, ki jih je začela v bližini Tajvana po inavguraciji novega tajvanskega predsednika Laja Činga Teja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Washington vaje označuje za nepremišljene.

"Peking odločno pozivamo, naj ravna zadržano," je izjavil ameriški predstavnik in Kitajsko opozoril, naj tajvanske politične tranzicije ne uporablja za izgovor ali opravičilo za izzivalna dejanja. Dodal je, da so vaje nepremišljena poteza, ki povečuje napetosti v regiji.

Dogajanje prenašajo na velikih zaslonih.  | Foto: Reuters Dogajanje prenašajo na velikih zaslonih. Foto: Reuters

Washington in Peking si v zadnjem času prizadevata za otoplitev odnosov, ameriški predsednik Joe Biden in njegov kitajski kolega Ši Džinping sta se lani srečala v Kaliforniji, vendar Tajvan ostaja glavni vir napetosti.

"Iskreno povem, kaj takega smo pričakovali," je v Canberri dejal namestnik poveljnika indopacifiškega poveljstva ZDA, general Stephen Sklenka. Takšno vedenje je označil za skrb vzbujajoče.

"Glede Kitajske vam lahko povem, da seveda pozorno spremljamo dogajanje v Tajvanski ožini. Vpletene pozivamo, naj se vzdržijo dejanj, ki bi lahko zaostrila napetosti v regiji," je dejal Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa.

Tajvan
Novice Kitajska v bližini Tajvana izvaja obsežne vojaške vaje
Ne spreglejte