Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2023,
12.26

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Viktor Orban Madžarska vizum

Torek, 1. 8. 2023, 12.26

9 mesecev

ZDA zaostrile vizumski režim z Madžarsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Viktor Orban | Kmalu po prihodu na oblast leta 2010 je vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana podelila državljanstva številnim etničnim Madžarom v tujini, med drugim v Romuniji, Ukrajini in v Sloveniji. Kritiki so že takrat opozarjali, da si je konservativni voditelj s tem zgolj želel povečati svojo volilno bazo. | Foto Reuters

Kmalu po prihodu na oblast leta 2010 je vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana podelila državljanstva številnim etničnim Madžarom v tujini, med drugim v Romuniji, Ukrajini in v Sloveniji. Kritiki so že takrat opozarjali, da si je konservativni voditelj s tem zgolj želel povečati svojo volilno bazo.

Foto: Reuters

ZDA so danes omejile sodelovanje Madžarske v njihovem programu za odpravo vizumov. V Washingtonu svojo odločitev zagovarjajo s pojasnilom, da so bile med letoma 2011 in 2020 potne listine za pripadnike madžarske skupnosti v tujini izdane brez ustreznih varnostnih postopkov, poroča bruseljski spletni portal Politico.

V skladu z ameriškim programom za odpravo vizumov lahko državljani sodelujočih držav, ki v ZDA potujejo v turistične in poslovne namene, tam preživijo do 90 dni brez vizuma. Pri tem se morajo zgolj prijaviti v elektronski sistem za avtorizacijo potovanja ESTA.

V skladu z današnjo odločitvijo Washingtona bo takšna prijava imetnikom madžarskih potnih listin odslej na voljo samo za posamezna potovanja. Veljavnost prijave pa bo hkrati skrajšana z dveh na eno leto.

V ZDA svojo odločitev zagovarjajo s tem, da so bile nekatere madžarske potne listine izdane brez ustreznih varnostnih postopkov.

Ameriški veleposlanik: To ni rezultat, ki smo si ga želeli

Kmalu po prihodu na oblast leta 2010 je namreč vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana podelila državljanstva številnim etničnim Madžarom v tujini, med drugim v Romuniji, Ukrajini in v Sloveniji. Kritiki so že takrat opozarjali, da si je konservativni voditelj s tem zgolj želel povečati svojo volilno bazo.

"Madžarska vlada je izdala več sto tisoč potnih listin kot del poenostavljenega programa naturalizacije brez vzpostavljenih strogih mehanizmov za preverjanje identitete," je opozoril ameriški veleposlanik v Budimpešti David Pressman.

Washington se je glede tega varnostnega izziva z Madžarsko pogajal že vrsto let, je dejal in dodal, da to ni bil rezultat, ki so si ga želele ZDA.

Viktor Orban
Novice Zakaj Viktor Orban ne verjame v zmago Ukrajine
Ne spreglejte