Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2019,
7.39

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

6

Natisni članek

ZDA Turčija letalo

Četrtek, 18. 7. 2019, 7.39

4 leta, 9 mesecev

ZDA uradno odpovedale sodelovanje Turčije v programu lovskih letal F-35

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

6

Test letalonosilka Gerald R Ford | Foto Mornarica ZDA

Foto: Mornarica ZDA

Bela hiša je v sredo sporočila, da prekinja sodelovanje s Turčijo v programu najsodobnejših lovskih letal F-35, ker Turčija vztraja pri nakupu in integraciji ruskega sistema zračne obrambe S-400. ZDA so ta korak že dlje časa napovedovale in med drugim že ustavile urjenje turških pilotov. Ankara je v odzivu ocenila, da gre za veliko napako.

pristanek na luni
Novice V ZDA se spominjajo izstrelitve posadke Apolla 11 proti Luni #video

Turčija proizvaja nekaj sestavin za nevidnega lovca F-35 in prekinitev sodelovanja pomeni, da bodo morale ZDA najti nove dobavitelje. "F-35 ne more obstajati skupaj z rusko platformo zbiranja obveščevalnih podatkov o naših naprednih vojaških zmogljivostih," je sporočila Bela hiša.

Rusi pozdravili sodelovanje, Američani zaskrbljeni

Američane med drugim skrbi, da bi Rusija lahko izboljšala sistem S-400 proti lovcem F-35, obenem pa so zamerili, da Turčija ni kupila ameriškega sistema zračne oziroma protiraketne obrambe.

Po uradni odpovedi sodelovanja v programu F-35 se lahko ZDA zaradi turškega vojaškega sodelovanja z Rusijo odločijo tudi za morebitne sankcije proti zaveznici v Natu.

Turško zunanje ministrstvo je v noči na danes v odzivu sporočilo, da so ZDA z odpovedjo sodelovanja v programu lovskih letal F-35 storile hudo napako, ki bo odnosom med državama povzročila nepopravljivo škodo. Enostranski in nepošteni korak Washingtona ni v skladu z duhom Nata in nima legitimnih vzrokov, zaradi česar ga je treba preklicati, so poudarili v Ankari.

Rusija pa je medtem že sporočila, da lahko Ankari dostavi ruska letala Su-35. "Če bodo naši turški kolegi izrazili interes, smo se pripravljeni pogovarjati o dostavi Su-35," je povedal direktor ruskega proizvajalca letal Rostec Sergej Čemezov, kot navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Združeni narodi
Novice ZDA omejile gibanje iranskemu ministru v New Yorku, Združeni narodi zaskrbljeni
Ne spreglejte