SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V ZDA se spominjajo izstrelitve posadke Apolla 11 proti Luni #video

0,36

termometer

V ZDA se danes spominjajo izstrelitve rakete Saturn 5, s katero so člani posadke misije Apollo 11 na današnji dan pred 50 leti poleteli proti Luni, na katero sta Neil Armstrong in Buzz Aldrin kot prva človeka tudi stopila. Slovesnost je bila med drugim v izstrelišču v Cape Canaveralu.

nasa vozovnica Novice Nasa vabi, da z naslednjim roverjem na Mars pošljete tudi svoje ime

Član posadke Apolla 11, 88-letni Michael Collins, je danes obiskal ploščad 39A v izstrelišču, da bi zaznamoval trenutek, ko so 16. julija ob 9.32 po lokalnem času poleteli v vesolje. Povedal je, da je "čudovit občutek biti spet tam".

Dogodki se bodo vrstili ves teden

"Tokrat je drugače. Želim se obrniti k Neilu in ga nekaj vprašati ali Buzzu Aldrinu nekaj povedati, ampak sem sam tukaj," je povedal po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa. Dejal je, da si želi, da bi bila v izstrelišču tudi druga dva člana posadke. Devetinosemdesetletni Aldrin, ki je šibkega zdravja, je bil povabljen, a ni prišel. Armstrong je umrl leta 2012, star je bil 82 let.

Pristanek na luni Foto: Reuters Dejal je, da ga velikokrat sprašujejo, ali se je v vesolju počutil osamljenega, saj je on, medtem ko sta Armstrong in Aldrin hodila po Luni, krožil v plovilu okoli Meseca. "Ne, počutil sem se dobro," je poudaril. "Imel sem toplo kavo pa tudi glasbo, če sem si jo zaželel," je povedal.

Collins se je v Cape Canaveralu srečal s tistimi, ki so v obdobju programa Apollo nadzorovali izstrelitve raket. Spoznal je tudi Nasine tehnike, ki sodelujejo pri programu Artemis, v okviru katerega nameravajo Američani oditi na Luno in Mars.

Različni dogodki se bodo v Washingtonu in drugod po državi vrstili do sobote, ko bo minilo 50 let od dneva, ko sta ameriška astronavta stopila na Luno. Od danes je v muzeju National Air and Space Museum v prestolnici po 13 letih znova na ogled Armstrongova obleka, v kateri je stopil na Luno.

V prihodnjih dneh bo bodo po dve uri na dan projicirali fotografijo 110 metrov visoke rakete Saturn 5 v naravni velikosti na obelisk v parku National Mall. V petek in soboto bodo na velikih zaslonih prikazovali še video s posnetki izstrelitve Apolla 11, v katerem bo predstavljen tudi pristanek na Luni.

Anne McClain astronavtka Nasa Novice Ker ni primernih skafandrov, Nasa odpovedala prvi povsem ženski vesoljski sprehod

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 20.07.2019. ob 01:19 0 0

  ROBOTHRON, možno tudi, da je bila zastava iz bolj robatega materiala. O tem sicer nisem obveščen, zato tega tudi ne morem komentirati. Lahko komentiram le zadeve, ki se tičejo same fizike. Res je atmosfera na lunini površini zelo redka(tudi "zračni"tlak zelo majhen), ampak temperatura te atmosfere v nekaj urah močno niha, zato se pojavi tudi močno gibanje plinske gmote. Ker pa je privlačnost približno 6x manjša od Zemljine, bo tudi malo bolj robata cunja stala pokonci.

  0 0
 • robothron / 18.07.2019. ob 07:37 0 0

  FIZIK10 / 16.07.2019. OB 20:12- v redu, če si fizik, seveda obmolknem, a vprašam, zakaj je bila uradna razlaga tega pojava drugačna? Namreč, da je bila zmečkana in iz trdega materiala, ker pač tam ni atmosfere oz je tako redka, da je skoraj že vakum.

  0 0
 • robothron / 16.07.2019. ob 19:13 0 0

  Zakaj zastava plapola?

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin