Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2019,
18.45

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

Natisni članek

NASA Luna obletnica ZDA

Torek, 16. 7. 2019, 18.45

4 leta, 9 mesecev

V ZDA se spominjajo izstrelitve posadke Apolla 11 proti Luni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

4

V ZDA se danes spominjajo izstrelitve rakete Saturn 5, s katero so člani posadke misije Apollo 11 na današnji dan pred 50 leti poleteli proti Luni, na katero sta Neil Armstrong in Buzz Aldrin kot prva človeka tudi stopila. Slovesnost je bila med drugim v izstrelišču v Cape Canaveralu.

nasa vozovnica
Novice Nasa vabi, da z naslednjim roverjem na Mars pošljete tudi svoje ime

Član posadke Apolla 11, 88-letni Michael Collins, je danes obiskal ploščad 39A v izstrelišču, da bi zaznamoval trenutek, ko so 16. julija ob 9.32 po lokalnem času poleteli v vesolje. Povedal je, da je "čudovit občutek biti spet tam".

Dogodki se bodo vrstili ves teden

"Tokrat je drugače. Želim se obrniti k Neilu in ga nekaj vprašati ali Buzzu Aldrinu nekaj povedati, ampak sem sam tukaj," je povedal po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa. Dejal je, da si želi, da bi bila v izstrelišču tudi druga dva člana posadke. Devetinosemdesetletni Aldrin, ki je šibkega zdravja, je bil povabljen, a ni prišel. Armstrong je umrl leta 2012, star je bil 82 let.

Pristanek na luni | Foto: Reuters Foto: Reuters Dejal je, da ga velikokrat sprašujejo, ali se je v vesolju počutil osamljenega, saj je on, medtem ko sta Armstrong in Aldrin hodila po Luni, krožil v plovilu okoli Meseca. "Ne, počutil sem se dobro," je poudaril. "Imel sem toplo kavo pa tudi glasbo, če sem si jo zaželel," je povedal.

Collins se je v Cape Canaveralu srečal s tistimi, ki so v obdobju programa Apollo nadzorovali izstrelitve raket. Spoznal je tudi Nasine tehnike, ki sodelujejo pri programu Artemis, v okviru katerega nameravajo Američani oditi na Luno in Mars.

Različni dogodki se bodo v Washingtonu in drugod po državi vrstili do sobote, ko bo minilo 50 let od dneva, ko sta ameriška astronavta stopila na Luno. Od danes je v muzeju National Air and Space Museum v prestolnici po 13 letih znova na ogled Armstrongova obleka, v kateri je stopil na Luno.

V prihodnjih dneh bo bodo po dve uri na dan projicirali fotografijo 110 metrov visoke rakete Saturn 5 v naravni velikosti na obelisk v parku National Mall. V petek in soboto bodo na velikih zaslonih prikazovali še video s posnetki izstrelitve Apolla 11, v katerem bo predstavljen tudi pristanek na Luni.

Anne McClain astronavtka Nasa
Novice Ker ni primernih skafandrov, Nasa odpovedala prvi povsem ženski vesoljski sprehod
Ne spreglejte