SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa vabi, da z naslednjim roverjem na Mars pošljete tudi svoje ime

0,11

termometer

nasa vozovnica | Svoje ime lahko na seznam na Nasinih spletnih straneh dodate do 30. septembra. Do zdaj je svoje ime na seznam dodalo okoli 1.982.630 posameznikov. | Foto: NASA
Svoje ime lahko na seznam na Nasinih spletnih straneh dodate do 30. septembra. Do zdaj je svoje ime na seznam dodalo okoli 1.982.630 posameznikov. Foto: NASA

Čeprav bo preteklo še veliko let, preden bodo lahko prvi ljudje obiskali Mars, Nasa zdaj daje ljudem priložnost, da tja pošljejo svoje ime, vgravirano na mikročip, kar naj bi predstavljalo temeljni kamen za prva potovanja ljudi na rdeči planet. Imena bo na Mars odnesel rover, ki ga bodo izstrelili predvidoma julija 2020.

Rover, znanstveno raziskovalno vozilo, ki tehta več kot tono, bo na Marsu iskal znake življenja mikrobov, raziskoval podnebje in geologijo planeta, zbiral vzorce in tako tlakoval pot človeškemu raziskovanju rdečega planeta.

"Med pripravami na zgodovinsko misijo na Mars želimo vsem ponuditi priložnost, da postanejo del te raziskovalne poti," je dejal Nasin predstavnik Thomas Zurbuchen in dodal, da je to za Naso zelo razburljiv čas.

Natisnete si lahko svojo spominsko "vozovnico" na Mars

Priložnost, da na Mars pošljete svoje ime, vsem, ki to želijo, prinaša spominsko vozovnico za polet in točke, ki jih lahko zbirate kot pogosti uporabniki letalskih storitev, kot je to mogoče pri letalskih družbah. Gre za del kampanje, s katero želijo v projekt vključiti širše množice ljudi, da bi tako še poudarili pomen projekta.

Anne McClain astronavtka Nasa Novice Ker ni primernih skafandrov, Nasa odpovedala prvi povsem ženski vesoljski sprehod

Milje oziroma kilometre lahko posameznik pridobi z vsakim "poletom", s temi pa se lahko poteguje za digitalne značke. V Nasini misiji na Mars z roverjem InSight je na rdeči planet poletelo dva milijona imen, vsak "popotnik" pa je za to prejel 300 milijonov milj oziroma skoraj 500 milijonov kilometrov.

Svoje ime lahko na seznam na Nasinih spletnih straneh dodate do 30. septembra. Do zdaj je svoje ime na seznam dodalo okoli 1.982.630 posameznikov.

Nasa načrtuje, da bi astronavte na Luno znova poslala do leta 2024. Ti bi izvedli dodatne raziskave njene površine, ugotovitve pa bi uporabili v prizadevanjih za napotitev astronavtov na Mars po letu 2030.

­­Nasin laboratorij za mikronaprave v Pasadeni v ameriški zvezni državi Kalifornija bo s posebnim laserjem imena vgraviral na silikonske žetone z besedilom, manjšim od tisočinke širine človeškega lasu, kar je okoli 75 nanometrov. S to velikostjo pisave lahko na en sam žeton v velikosti kovanca zapišejo več kot milijon imen.

Nasa Digisvet Tudi NASA med tarčami računalniškega napada Nasa Novice Ameriška Nasa slovensko ekipo izbrala med pet najboljših na svetu Curiosity NASA Novice Nasa na Marsu odkrila možnost obstoja življenja Mars Novice Nasa izstrelila plovilo Insight proti Marsu NASA Sofia teleskop Avtomoto Nasa in Boeing: Zakaj je ta 747 res nekaj posebnega? #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin