Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
20.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

5

Natisni članek

najstniki policija rasizem ZDA

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 20.48

1 leto

ZDA: najstnik ustreljen, ker je pozvonil na napačen zvonec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

5

Makena | "To ni bila 'napaka', to je bil zločin iz sovraštva," je za Kansas City Defender povedala Yarlova teta Faith Spoonmore. "Otroka ne ustreliš v glavo, ker je pozvonil na tvoja vrata. Dejstvo, da je policija rekla, da je bila 'napaka', je razlog, zakaj je Amerika takšna, kot je." Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

"To ni bila 'napaka', to je bil zločin iz sovraštva," je za Kansas City Defender povedala Yarlova teta Faith Spoonmore. "Otroka ne ustreliš v glavo, ker je pozvonil na tvoja vrata. Dejstvo, da je policija rekla, da je bila 'napaka', je razlog, zakaj je Amerika takšna, kot je." Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

V Kansas Cityju v Misuriju so ob koncu tedna izbruhnili protesti, potem ko je lastnik dvakrat ustrelil temnopoltega najstnika, ki je pomotoma pozvonil pri napačnih vratih. Šestnajstletni Ralph Yarl je pred dnevi prišel po brata k njegovemu prijatelju, a je šel na napačen naslov. Osumljenec ga je ustrelil skozi vrata, poroča BBC.

Policija je strelca izpustila iz pripora, vendar ga ni identificirala. Ustreljeni Yarl je v stabilnem stanju, vendar je njegovo življenje še vedno ogroženo.  

Ugledna odvetnika za državljanske pravice Ben Crump in Lee Merritt v zadevi zastopata Yarlovo družino. Kritizirata oblasti, ker so osumljenca – zanj pravijo, da je svetlopolt moški – izpustile. 

"Ne moreš človeka kar ustreliti brez vsakršne utemeljitve, ker je potrkal na tvoja vrata. In trkanje na tvoja vrata ni opravičilo. Tega tipa je treba obtožiti," je dejal Crump.

Osumljenca so odpeljali na policijsko postajo, kjer je podal izjavo, potem pa so ga izpustili. V Misuriju mora biti oseba, ki je pridržana zaradi preiskave kaznivega dejanja, izpuščena ali obtožena v 24 urah.

Zakon kot krinka za nasilje nad temnopoltimi

Preiskovalci preiskujejo, ali osumljenca ščiti državni zakon tako imenovani Stand Your Ground, ki ljudem dovoljuje uporabo smrtonosne sile v primeru, če se počutijo resno ogrožene. Kritiki pravijo, da takšni zakoni spodbujajo nasilje nad temnopoltimi. 

"Priznavam rasno naravo tega primera," je dejala vodja policije Kansas Cityja Stacey Graves. "Priznavam in razumem zaskrbljenost in odziv skupnosti na ta posebni incident."

V nedeljo se je več sto protestnikov zbralo blizu hiše, kjer se je zgodilo streljanje, vzklikali so "življenja temnopoltih so pomembna" in "pravica za Ralpha".

Svojci policiji očitajo pristranskost

"To ni bila 'napaka', to je bil zločin iz sovraštva," je za Kansas City Defender povedala Yarlova teta Faith Spoonmore. "Otroka ne ustreliš v glavo, ker je pozvonil na tvoja vrata. Dejstvo, da je policija rekla, da je bila 'napaka', je razlog, zakaj je Amerika takšna, kot je."

Gospa Spoonmore je odprla stran GoFundMe, da bi zbrala denar za varstvo svojega nečaka. Na strani je zapisala, da je Yarl nameraval brata pobrati na naslovu 115. terasa, vendar je po pomoti pozvonil na 115. ulici. Na strani piše: "Moj nečak je padel na tla in moški ga je znova ustrelil. Ralph je nato lahko vstal in stekel do sosednje hiše ter poiskal pomoč."

Stran GoFundMe najstnika opisuje tudi kot "enega od najboljših bas klarinetistov v Misuriju", tistega, ki "igra več instrumentov v metropolitanskem mladinskem orkestru".

Slavne osebnosti, kot so Halle Berry, Kerry Washington in Jennifer Hudson, so na družbenih omrežjih zahtevale pravico in izrazile podporo družini Yarl.

Paris Davis, Joe Biden, odlikovanje
Novice Ker je temnopolt, je na najvišje vojaško odlikovanje čakal 60 let #foto
Alan Pardew
Sportal Navijači so se norčevali iz štirih temnopoltih igralcev, trener protestno zapustil klub
Buckinghamska palača
Trendi Rasizem v Buckinghamski palači: Temnopolti ljudje so lahko le služabniki
Brazilija
Novice Brazilijo po smrti temnopoltega moškega zajeli protesti
Ne spreglejte