Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
21.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Donald Trump

Četrtek, 1. 6. 2017, 21.37

6 let, 6 mesecev

ZDA se umikajo iz pariškega podnebnega sporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma. Izrazil je pripravljenost za nova pogajanja o sporazumu, ki bo bolj pošten do ZDA. Kot je dejal, zdajšnji sporazum to ni, saj bi lahko uničil ameriško gospodarstvo.

Ameriški predsednik Donald Trump je v dolgi razlagi svoje odločitve zavrnil znanstveno statistiko o segrevanju ozračja kot zanemarljivo in užival v aplavzu članov administracije, ki so jih v Rožnem vrtu postavili v prve vrste pred novinarje, ki so nemo poslušali Trumpovo realnost o mednarodnem redu in odnosih na čelu s trditvami, da ves svet izkorišča ZDA, kar se bo pod njegovo vladavino končalo.

"Vztrajanje pri sporazumu bi uničilo ameriško gospodarstvo"

Trump je trdil, da bi vztrajanje ZDA pri pariškem podnebnem sporazumu uničilo ameriško gospodarstvo, ko bi največji onesnaževalci, kot sta Kitajska in Indija, lahko še naprej mazali okolje. Pri tem se je skliceval na Wall Street Journal, ki piše, da je umik iz sporazuma v ameriškem interesu, posledic za podnebje pa ne bo.

"Čas je, da se Pittsburgh postavi pred Pariz"

"Amerika pod mojim vodstvom bo imela najbolj čisto vodo in najbolj čist zrak na svetu," je dejal Trump in ponudil kongresnim demokratom naj sodelujejo z njim za nov sporazum, ki bo zaščitil Ameriko in davkoplačevalce. "Naj pridejo obstrukcionisti in se usedejo z menoj, da bo vse lepo in prav," je med drugim dejal predsednik, ki zagotavlja, da ga okolje zelo skrbi, vendar je čas, da se Pittsburgh in druga ameriška mesta postavijo nad Pariz.

A Pittsburgh je Trumpa zavrnil ...

Župan Pittsburgha Bill Peduto je Trumpov populizem nemudoma zavrnil na Twitterju in zatrdil, da bo mesto sledilo določilom pariškega podnebnega sporazuma. Predsednika je zavrnila tudi organizacija ameriških županov.

Trumpa je predstavil podpredsednik Mike Pence, ki je zagotovil, da gre predsedniku za ameriška delovna mesta. Za Trumpom je dejanje opravičeval upravitelj Agencije za zaščito okolja (EPA) Scott Pruitt, ki je bil poleg ideologa Steva Bannona glavni pobudnik uresničitve predvolilne obljube. Na drugi strani so bili hči Ivanka, znanost, podjetja, evropski zavezniki, papež Frančišek in praktično ves svet.

ZDA so ene izmed 147 pogodbenic zgodovinskega pariškega sporazuma, katerega cilj je z zniževanjem izpustov toplogrednih plinov omejiti segrevanje na manj kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo, države pa spodbuja k ukrepom za omejitev rasti globalne temperature na 1,5 stopinje.

Obama je prepričan, da bo planet zaščiten tudi brez podpore politike

Istočasno s Trumpovim govorom je sporočilo za javnost objavil nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki je bil ključen za uspeh ne-zavezujočega sporazuma o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

Donald Trump, Barack Obama | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obama je sporočil, da so v Parizu naredili velik korak v smeri zaščite sveta za prihodnost in to so dosegli zaradi odločnega ameriškega vodstva. "Tudi brez ameriškega vodstva sem prepričan, da bodo države, mesta in podjetja šli naprej v zaščiti edinega planeta, ki ga imamo za prihodnje generacije," je sporočil Obama in dodal, da je zasebni sektor že odšel v pravo smer nizkih izpustov. Države, ki ostajajo del sporazuma, bodo žele ugodnosti inovacij in investicij brez primerjave.

Al Gore: Trump spodkopava ameriški ugled v svetu

Oglasil se je tudi nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, ki ga je Ivanka Trump lani pripeljala v Trumpovo stolpnico, da očeta prepriča, naj pariški sporazum pusti pri miru. "Trumpovo dejanje je lahkomiselno in ga ni mogoče zagovarjati. Spodkopava ameriški ugled v svetu. Smo sredi revolucije čiste energije, ki je noben posameznik ne more ustaviti. Odločitev predsednika Trumpa je v globokem nasprotju z željami večine Američanov," je sporočil Gore.

Ne spreglejte