Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2014,
7.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA nemiri

Petek, 10. 10. 2014, 7.57

8 let

ZDA: Policist temnopoltega najstnika ubil z vsaj sedmimi naboji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ameriškem St. Louisu so se v četrtek pred sedežem policije zbrali temnopolti voditelji in pozivali k preiskavi smrti temnopoltega najstnika, ki naj bi ga ustrelil beli policist.

Več deset ljudi se je zaradi smrti zbralo na protestih, ki so prerasli v izgrede, a policija ni nikogar aretirala. Primer na prvi pogled spominja na smrt Michaela Browna avgusta, zaradi katere je v predmestju St. Louisa Ferguson izbruhnilo hudo nasilje, a podobnosti ni veliko.

Tudi tokrat je pod streli belega policista umrl temnopolti najstnik, vendar pa je bil za razliko od Browna Vonderrit Myers oborožen s pištolo iz katere je na neidentificiranega 32-letnega policista izstrelil tri naboje, nakar se mu je pištola zataknila. Policist je proti najstniku izstrelil 17 nabojev, od katerih jih je, kot je ugotovil mrliški oglednik, sedem ali osem najstnika zadelo, poroča ameriški CNN.

Temnopolti prebivalci St. Louisa nezaupljivi do policistov Vodja policije v St. Louisu Sam Dotson je povedal, da je bil policist v sredo zvečer oblečen v uniformo, vendar ni bil v službi, temveč je opravljal honorarno varnostno službo na območju botaničnega vrta v mestu. Opazil je tri temnopolte najstnike in obrnil vozilo, da jih zasliši, kaj delajo tam, nakar so fantje začeli bežati.

Myersa je ujel in se z njim zapletel v pretep. Fant naj bi potem pobegnil na hribček in z njega začel streljati v policista. Temnopolti prebivalci St. Louisa so sicer zaradi Browna, ki je umrl neoborožen pod streli policista Darrena Wilsona v predmestju Ferguson, zelo nezaupljivi do policijskih izjav.

Zakaj je policist nadlegoval mladeniče, ki so šli svojo pot? Pokojnikova mama Syreeta Myers je zatrdila, da policisti spet lažejo in da njen sin ni imel pri sebi nič drugega kot sendvič. Temnopolti voditelji sprašujejo, zakaj je policist nadlegoval mladeniče, ki so šli svojo pot, in zahtevajo preiskavo s strani pravosodnega ministrstva ZDA ter imenovanje posebnega preiskovalnega odbora.

Več deset razjarjenih prebivalcev St. Louisa je po smrti Myersa začelo demonstrirati, pri čemer so razbijali policijske avtomobile. Policisti se na to niso odzvali in aretacij ni bilo.

Ne spreglejte