Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2013,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boston napad Džohar Carnajev

Sobota, 4. 5. 2013, 10.59

3 leta, 8 mesecev

ZDA po bostonskem napadu poostrile nadzor nad izdajo študentskih viz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eden izmed Kazahstancev, ki je pomagal pri uničenju dokazov proti Džoharju Carnajevu, je v ZDA živel nelegalno, saj je imel študentsko vizo, kljub temu da ni bil vpisan na univerzo.

Ministrstvo za domovinsko varnost je deležno kritik, saj ga obtožujejo, da ni preverilo študentskega statusa kazahstanskih študentov, obtoženih pomoči Džoharju Carnajevu. Zaradi kritik se je ministrstvo odločilo za strožji nadzor nad izdajanjem študentskih viz tujcem in natančnejšim preverjanjem tistih, ki so jim odobrili študentsko vizo, piše Telegraph.

Tazhajakov je bil izključen z univerze Pristojni oddelek za varovanje mej na ministrstvu je izdal dopis, ki zaposlenim nalaga, da morajo pri vseh tujih študentih preveriti veljavnost njihovih študentskih viz. Mejni agenti bodo morali vizume odslej preveriti še pred vstopom tujcev v ZDA s pomočjo podatkov s seznamov letalskih potnikov. Če to ne bo mogoče, pa bodo morali mejni nadzorniki veljavnost vizumov preveriti preko ameriške podatkovne baze o tujih študentih Sevis.

Azamet Tazhajakov, ki je obtožen uničevanja dokazov, je namreč v ZDA živel nelegalno, saj je januarja v državo vstopil s študentsko vizo, vendar je bil medtem izključen z univerze Dartmouth. Po ameriški zakonodaji naj bi študentska viza prenehala veljati takoj, ko je študent izključen iz šole ali se ne vpiše v višji letnik. Po poročanju Telegrapha oblasti naj ne bi preverile baze o tujih študentih, kjer je bilo jasno, da Tazhajakov ni več študent.

Ministrstvo, ki je bilo sicer ustanovljeno po 11. septembru 2001, se je odločilo reformirati sistem izdajanja študentskih viz.

Tamerlan umrl zaradi strelnih ran in poškodbe glave Medtem pa so oblasti razkrile, zaradi česa je umrl Tamerlan Carnajev, ki je izgubil življenje v strelskem obračunu s policijo. Starejši od bratov Carnajev je namreč umrl zaradi strelnih ran in poškodb glave, je pokazalo poročilo mrliškega oglednika. Glede na podatke poročila je med begom in obračunom s policijo 26-letnik utrpel več strelnih ran na trupu in okončinah ter poškodb glave.

Tamerlan je bil 19. aprila, štiri dni po napadu v Bostonu, razglašen za mrtvega. Glede na poročilo mrliškega oglednika so nanj večkrat streljali, prav tako ga je povozil avtomobil. Medtem ko je Tamerlan izgubil življenje, je obračun s policijo huje ranjen preživel njegov sedem let mlajši brat Džohar, prav ta pa je med begom z avtomobilom povozil na tleh ležečega ranjenega brata. Nekaj ur pozneje so 19-letnika našli in aretirali.

Nihče noče izvesti pogreba Tamerlanovo truplo je sedaj pripravljeno na pogreb, a tega ovirajo protestniki, ki svoje nasprotovanje izražajo pred pogrebnimi zavodi. Trenutno namreč še iščejo pokopališče, kjer bi Tamerlana lahko sploh pokopali. Sedaj je Tamerlanovo truplo že v drugem pogrebnem zavodu zaradi protestov, nihče pa noče izvesti pogreba.

Tamerlanova družina zahtevala še neodvisno obdukcijo Tamerlanovo truplo je prevzel njegov stric Ruslan Carni, je povedala tiskovna predstavnica družine Heda Saratova. Družina se je odločila, da bo opravila neodvisno obdukcijo, po njej pa ga bo pokopala nekje v Massachusettsu.

Brata sta 15. aprila izvedla bombni napad na bostonskem maratonu, kjer so bili v eksploziji dveh bomb ubiti trije ljudje, ranjenih pa je bilo več kot 200. Preiskovalci so v stanovanju, ki si ga je Tamerlan delil s svojo ženo Katherine Russell in mlajšim bratom Džoharjem, našli ostanke smodnika, in sicer na kuhinjski mizi, v kuhinjskem koritu in v kadi. Džohar naj bi preiskovalcem potrdil, da je Tamerlan bombi naredil doma in da sta sprva načrtovala samomorilski napad 4. julija. Za napad na bostonskem maratonu pa sta se odločila le dan ali dva pred dogodkom, ker sta bili bombi pripravljeni veliko prej, kot sta sprva pričakovala.

Na prenosnem računalniku Tamerlanove žene odkrili islamistično vsebino Po poročanju Russia Today pa naj bi preiskovalci pregledali tudi prenosni računalnik Tamerlanove žene, na katerem so našli radikalne islamistične vsebine. Za zdaj še ni jasno, kakšno vlogo je imela Russllova v bombnem napadu in ali je za napad vedela že prej. Njen odvetnik Amato DeLuca je že večkrat zatrdil, da ni vedela nič o napadu in da je bila šokirana, ko je izvedela za novico.

Džohar je razkril, da so na Tamerlana imele velik vpliv spletne pridige Anwarja Al Awlakija, v Ameriki rojenega pripadnika Al Kaide, ki ga je pred dvema letoma ubilo ameriško brezpilotno letalo.

Ne spreglejte