Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 9.06

8 let

ZDA bodo nadaljevale napade v Libiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
ZDA so se odločile, da bodo sodelovale v zračnih napadih na cilje v Libiji. Medtem se tam nadaljujejo ostri boji med silami voditelja Moamerja Gadafija in uporniki za mesto Brega.

ZDA so namreč načrtovale, da bodo že minuli konec tedna umaknile svoja bojna letala iz operacije v Libiji, ki jo v svoje roke prevzema Nato. Kot so sporočili v Pentagonu, so se tako odločili na prošnjo Nata spričo nedavnega slabega vremena v Libiji. Iz okolice Brege je bilo slišati eksplozije V nedeljo so najbolj srditi boji potekali za mesto Brega. Potem ko se je upornikom uspelo približati mestu, so jih Gadafijeve sile potisnile nazaj, iz okolice mesta pa je bilo slišati eksplozije. Dalton: Nasilje bi lahko trajalo najmanj šest mesecev Poveljnik britanskih zračnih sil, maršal Stephen Dalton pa je ocenil, da bi lahko nasilje v Libiji trajalo najmanj šest mesecev. Kot je še dejal, so tej oceni prilagojeni tudi načrti njegovih sil, ki sodelujejo v mednarodni vojaški operaciji v Libiji pod vodstvom Nata. "Na splošno sedaj načrtujemo na osnovi šestih mesecev, nato pa bomo videli, kako bo naprej," je še dejal Dalton.

Gadafijev odposlanec v Atene Libijski voditelj Gadafi pa je v nedeljo napotil svojega posebnega odposlanca, namestnika zunanjega ministra Abdelatija Labidija, v Atene. Srečal se je z vodjo grške diplomacije Dimitrisom Drucasom, ki je po pogovorih z dejal, da si libijski režim očitno prizadeva najti rešitev.

Drucas je povedal, da je Gadafijevemu odposlancu posredoval jasno sporočilo mednarodne skupnosti, da mora režim v Tripoliju spoštovati resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, razglasiti premirje ter končati nasilje proti libijskemu narodu. Neimenovani predstavnik grške vlade pa je povedal, da bi Atene lahko odigrale ključno vlogo pri iskanju politične rešitve za krizo v Libiji. Iz Aten naj bi Labidi odpotoval v Turčijo in od tam na Malto.

Vsaj dva Gadafijeva sinova za prehod v demokracijo Ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega libijskega predstavnika, pa poroča, da se vsaj dva Gadafijeva sinova zavzemata za prehod v demokracijo, ki bi vključeval odhod Gadafija z oblasti. Gadafijevemu odhodu z oblasti naj bi bila naklonjena Saif in Sadi, medtem ko naj bi druga dva sinova, Hamis in Mutuasim zastopala bolj trdo linijo.

Libijski nacionalni svet je predlog, da bi eden od Gadafijevih sinov vodil tranzicijo, že zavrnil. Kot je dejal tiskovni predstavnik sveta v Bengaziju Šamsedin Abdulmelah, morajo Gadafi in sinovi oditi, preden se lahko začnejo pogajanja.

Turška humanitarna ladja je prispela v Bengazi V Bengazi je sicer prispela turška humanitarna ladja z okoli 250 ranjenci iz Misrate, edinega mesta na zahodu Libije, ki je pod nadzorom upornikov, a ga oblegajo Gadafijeve sile. Kot so povedali zdravniki na ladji, imajo nekateri ljudje zelo hude poškodbe.

Turška ladja je v Misrato dostavila tudi humanitarno pomoč, spremljalo pa jo je deset turških lovcev in dve fregati.

Ne spreglejte