Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
14.55

Osveženo pred

3 dni, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Natisni članek

Varnostni svet ZN vojna Severna Koreja Rusija Ukrajina

Torek, 22. 10. 2024, 14.55

3 dni, 6 ur

Poljska zaradi poskusov sabotaže zaprla ruski konzulat v Poznanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79
Vladimir Putin | Odnosi med Rusijo in Poljsko so zlasti od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja leta 2022 vse bolj napeti.  | Foto Reuters

Odnosi med Rusijo in Poljsko so zlasti od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja leta 2022 vse bolj napeti.

Foto: Reuters

Vojna v Ukrajini ni le spopad nizke intenzivnosti, v katerem se spopadata dve strani, ampak ima širše varnostne in druge posledice, je v ponedeljek na zasedanju v Varnostnem svetu ZN, ki sta ga sklicali Slovenija in ZDA, dejal veleposlanik Samuel Žbogar. Skupaj z drugimi je svaril pred vse večjim vpletanjem Severne Koreje. Medtem je poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski danes sporočil, da je odredil zaprtje ruskega konzulata v Poznanu na zahodu države zaradi domnevnih poskusov sabotaže, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zunanje ministrstvo v Moskvi se je že odzvalo in obljubilo "boleč odgovor".

"Imam informacije, da Rusija stoji za poskusi sabotaž na Poljskem in v zavezniških državah. Zato sem se odločil, da umaknem dovoljenje za delovanje ruskega konzulata v Poznanu," je danes povedal poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski.

Na njegove besede se je že odzvalo rusko zunanje ministrstvo. "Na ta sovražni korak bomo odgovorili z bolečim odzivom," je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.

Odnosi med Rusijo in Poljsko so zlasti od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja leta 2022 vse bolj napeti. Varšava je Moskvo že večkrat obtožila izvajanja vohunskih dejavnosti, kibernetskih napadov in sabotaž na ozemlju Poljske in drugih članic EU.

"Če se bo ta hibridna vojna nadaljevala, si pridržujemo pravico do nadaljnjih odločnih ukrepov," je danes še dejal Sikorski.

Poljska je maja že omejila gibanje ruskih diplomatov na svojem ozemlju. Zaharova je takrat v odzivu dejala, da bo Moskva sprejela povračilne ukrepe, oblasti v Varšavi pa obtožila, da se "utapljajo v rusofobiji".

Rusija ostro nasprotuje novemu poveljniškemu centru Nata na vzhodu Nemčije

Rusko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na pogovor nemškega veleposlanika zaradi ponedeljkovega odprtja pomorskega poveljniškega centra zveze Nato v Rostocku, ki bo namenjen nadzoru Baltskega morja. Berlin zanika ruske očitke, da z namestitvijo vojaškega osebja na tem območju krši pogodbo o združitvi Nemčije iz leta 1990.

Nemčija je v ponedeljek odprla nov pomorski poveljniški center v pristaniškem mestu Rostock, ki naj bi bil namenjen krepitvi obrambe Baltskega morja, usklajevanju pomorskih dejavnosti v regiji in zagotavljanju informacij o razmerah na območju Baltskega morja za zvezo Nato.

Rusko zunanje ministrstvo se je danes ostro odzvalo na odprtje centra in nemškega veleposlanika v Moskvi pozvalo na pogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V Washingtonu, Bruslju in Berlinu se morajo zavedati, da bo imela širitev Natove vojaške infrastrukture v nekdanji Vzhodni Nemčiji negativne posledice," so sporočili in ob tem opozorili, da se bo Rusija ustrezno odzvala na takšne provokacije.

Rusija in Severna Koreja vse zanikata

Obveščevalne agencije Južne Koreje so ugotovile, da je severna soseda v Rusijo poslala že 1.500 vojakov, nameravala pa naj bi jih še 12 tisoč. 

"Severna Koreja vse bolj podpira nezakonito invazijo Rusije na Ukrajino, kar podaljšuje vojno, povzroča še več trpljenja ukrajinskemu ljudstvu ter dodatno destabilizira mednarodni mir in varnost," je dejal veleposlanik Južne Koreje Joonkook Hwang. Navedel je tudi, da je severna soseda od avgusta lani poslala v Rusijo več kot 13 tisoč zabojnikov topovskih granat in raket.

"Videli smo poročila, da Severna Koreja pošilja svoje vojake v Rusijo za boj proti Ukrajini. Če je to res, potem je to zelo nevaren razvoj dogodkov, o katerem razpravljamo s svojimi zavezniki in partnerji," je dejal namestnik ameriške veleposlanice Robert Wood.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je poročila zanikal in zahodne države obtožil, da širijo preplah z govoricami o iranskih, kitajskih in korejskih strahovih, kar je po njegovih besedah absurdno.

Predstavnik Severne Koreje pri ZN je medtem zanikal, da bi Pjongjang v Rusijo poslal svoje vojake in trditve Seula zavrnil kot neutemeljene govorice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar zadeva tako imenovano vojaško sodelovanje z Rusijo, moja delegacija ne čuti potrebe po komentiranju takšnih neutemeljenih stereotipnih govoric," je nadaljeval in dodal, da so trditve Seula namenjene spodkopavanju legitimnih in prijateljskih odnosov med dvema suverenima državama.

"Medtem ko ruski predsednik Vladimir Putin ne more najti Rusov za topovsko hrano, se v nezakoniti vojni zanaša na Severno Korejo," je dejala britanska veleposlanica Barbara Wood.

Putin in Xi za krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se danes na dvostranskih pogovorih ob robu vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics) zavzela za krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko. Putin je sodelovanje med državama označil za enega dejavnikov stabilnosti v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

urjenje severnokorejskih vojakov
Novice Prišle so okrepitve. To so novi Putinovi bojevniki. #video

Zelenski: Pogajanja z Rusijo odvisna od razpleta volitev v ZDA

Možnost mirovnih pogajanj z Rusijo je odvisna od razpleta ameriških predsedniških volitev, je v ponedeljek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V odgovoru na novinarsko vprašanje je dejal, da ne glede na izid tekme pričakuje, da bodo ZDA še pred januarjem pokazale smernice v politiki do Kijeva.

Zelenski je povedal, da je opravil pogovore tako z demokratsko kandidatko in podpredsednico Kamalo Harris kot z republikanskim nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Slednji je od začetka ruske agresije redno izražal zadržanost do ameriške vojaške podpore Kijevu, zaradi česar so se v Ukrajini in EU pojavili strahovi pred umikom ameriške pomoči v času, ko ruske sile napredujejo na vzhodni fronti.

Zelenski je svoje srečanje s Trumpom kljub temu označil kot pozitivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je v danes objavljenih odgovorih komentiral tudi odzive na njegov vnovični poziv k vključitvi Ukrajine v Nato. Kot je dejal, meni, da ima pri tem podporo Pariza in Londona, Berlin pa da je v strahu pred ruskim odzivom zadržan.

Vključitev Ukrajine v zvezo v Nato je eno izmed ključnih določil načrta za zmago, ki ga je ukrajinskemu parlamentu in evropskim zaveznicam nedavno predstavil Zelenski. Ob tem je Zahod znova pozval k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja in zavrnil kakršenkoli odstop ukrajinskega ozemlja Rusiji.

Žbogar: Vojna se stopnjuje

Žbogar je dejal, da so se ruski zračni napadi na Ukrajino okrepili in povzročili največje število civilnih žrtev v skoraj dveh letih. Vrhunec so dosegli 26. avgusta, ko je Rusija z 236 raketami in brezpilotnimi letali izvedla največji zračni napad od začetka vojne.

"Priča smo presenetljivemu stopnjevanju te vojne na več frontah. Število civilnih žrtev narašča, kritična civilna infrastruktura se podira, napadajo se plovila, ki prevažajo ukrajinsko žito," je dejal in navedel, da je Rusija s kemičnimi odpadki zastrupila reko Seim, ki teče v Ukrajino, in to ogroža več milijonov ljudi.

Izrazil je zaskrbljenost nad vse večjo udeležbo Severne Koreje v vojni na strani Rusije in nad nevarnostjo jedrskega incidenta, ki bi imel dramatične posledice za regijo in svet.

Pomočnik generalnega sekretarja ZN za Evropo, Srednjo Azijo in Ameriko Miroslav Jenča je dejal, da bo novembra minilo tisoč dni uničujoče vojne, ki še naprej povzroča človeško trpljenje, ogroža regionalno stabilnost in poglablja svetovne delitve.

V ruskem napadu z droni na Sumi najmanj trije mrtvi

Ruska vojska je ponoči z več deset bojnimi droni znova napadla več območij Ukrajine. V mestu Sumi na severovzhodu države so bili pri tem ubiti najmanj trije ljudje, vključno z otrokom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je po navedbah lokalnih oblasti davi v Sumiju napadla večnadstropno stanovanjsko poslopje in objekte kritične infrastrukture. Samo nad širšim območjem mesta so sestrelili 25 ruskih dronov, so sporočili.

Vsega skupaj je ruska stran ponoči nad Ukrajino poslala 60 brezpilotnikov, od katerih so jih po navedbah ukrajinskih zračnih sil najmanj 42 sestrelili. Še deset so jih pripravili do pristanka, štirje pa so zavili nazaj proti Rusiji ali Belorusiji.

Ukrajina
Novice V novih ruskih napadih na Ukrajino več ranjenih
Parlament, Strasbourg
Novice Evropski parlament ta teden tudi o finančnem mehanizmu za podporo Ukrajini
Vladimir Putin
Novice Kar je dobro za vas, je dobro tudi za Rusijo
obrambni ministri G7
Novice Odločitev najmočnejših je padla: poti nazaj ni #video
Ne spreglejte