SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zavrnil ponudbo za 80 tisoč dolarjev letne plače in se vrnil v Slovenijo

1

termometer

V samo štirih mesecih študija v ZDA je dobil kar dve ponudbi za delo z med 80 in 90 tisoč dolarji letne plače, a je obe zavrnil in se vrnil v domovino. Le kaj ga je vleklo domov?

Jernej Pangeršič je v tujini preživel le dobre štiri mesece, ko je spomladi letos obiskoval skrajšan, intenzivni program socialnega podjetništva na razmeroma novi univerzi Watson v Boulderju v Koloradu v ZDA.

Kako je programerja zaneslo v socialnopodjetniške vode? Ta program zanj ni bila študijska izmenjava, saj sicer študira računalništvo, s programiranjem pa se ukvarja, odkar pomni. Vendar je vedno čutil, da si želi svoje znanje deliti naprej.

"To sem še posebej izkusil, ko sem starejše učil uporabljati računalnik in videl, koliko jim pomeni, da so se naučili brezplačno prek spleta poklicati sorodnike na drugem koncu sveta," razlaga programer.

Zato takrat, ko je povsem po naključju izvedel za ta študijski program, s prijavo ni omahoval, prav tako ga ni ustavil podatek, da bo za to moral odšteti 15 tisoč dolarjev šolnine. "To je bila ena redkih stvari v življenju, o kateri nisem razmišljal, ampak le sledil instinktu."

Dva meseca jedel le sendviče in pil energijske pijače, da je zbral sredstva Ko je lani novembra izvedel, da je med tisoč prijavljenimi sprejet med 12 udeležencev štirimesečnega študija, se je začelo trdo delo zbiranja potrebnih 15 tisoč dolarjev. "Dva meseca sem bil praktično le na sendvičih in energijskih pijačah, ker zbrati toliko denarja res ni preprosto."

Zaprosil je za posebno štipendijo, ki jo za take primer ponuja republiški sklad za štipendije, a je zaradi birokratskih mlinov sredstva prejel šele avgusta, ko se je že vrnil domov. Denar je moral zato zbrati po drugi poti.

Nekaj sredstev mu je uspelo zbrati prek platforme za množično financiranje, nekaj je doniralo podjetje Dewesoft, nekaj je prispeval sam, prisluhnila pa mu je tudi univerza, ki je, ko je pojasnil položaj v Sloveniji, njegovo šolnino znižala za pet tisoč dolarjev. Kar je ostalo, zdaj obročno odplačuje.

A pravi, da je bilo vredno. Poleg tega je teh nekaj tisoč dolarjev v primerjavi z vsotami, ki jih za šolanje plačujejo Američani, malenkost. "Nepredstavljivo se mi zdi, da si pri 24 letih v dolgovih za četrt milijona. A takšna je njihova realnost," pravi Jernej.

Že prvo uro dobili nalogo, naj odprejo svoje podjetje Študij na Watsonu je bila, kot razlaga, s slovenskimi razmerami neprimerljiva izkušnja. Ker je študentov le 12, je študij zelo individualen, poudarek pa je bolj na praktičnem kot teoretičnem znanju.

"Že prvo uro nam je profesor dal nalogo, da do konca predavanja, torej v uri in pol, odpremo svoje podjetje. Težko smo si predstavljali, kako, a z nekaj njegovih napotkov je šlo. Že takrat sem videl, da bo to super program."

Poleg rednih predmetov so imeli priložnost poslušati številne strokovnjake in podjetnike iz stroke, od vodje predsedniške kampanje Baracka Obame leta 2008 do serijskega podjetnika, ki je že pri 20 letih za 70 milijonov dolarjev prodal svoje podjetje.

Amerika mu je vlila optimizem glede Slovenije Amerika je Jerneju spremenila tudi pogled na Slovenijo. "Že od nekdaj imam rad svojo državo, a od Amerike dalje jo imam še raje." Kakovost življenja je v deželi na sončni strani Alp po njegovem mnenju neprimerljivo boljša.

"Kjerkoli odpreš pipo, bo pritekla pitna voda, če si zlomiš kolk, ti ni treba skrbeti, da se boš zaradi tega zadolžil za pol življenja, za študij ti razen knjig in prevoza ni treba odšteti nič, poleg tega pa je lepša tudi okolica," našteva prednosti svoje domovine.

Tega po njegovem mnenju ne more odtehtati niti višja plača. "Razumeti je treba, da so višji tudi stroški, od hrane do najemnin za stanovanja, da zdravstva in izobrazbe niti ne omenjam. Standard je res višji, a tam je ogromno ljudi tudi zadolženih."

Sprejeti dobro plačano službo bi bila prelahka pot Da ga Amerika ne more premamiti, je Jernej dokazal tudi, ko je zavrnil dve odlični priložnosti za službo. V svoje vrste so ga kot programerja vabili v računalniškem podjetju in pospeševalniku, kjer je v času, ko je bil v ZDA, nabiral tudi praktične izkušnje podjetništva. Obe podjetji sta mu ponujali med 80 in 90 tisoč dolarji letne plače.

"Ko sem slišal številke, sem vedel, da v Sloveniji ni možnosti za takšno službo, razen če bi ustvaril svoje podjetje in bil superuspešen. A potem sem razmišljal, da imam kot prvi Slovenec, ki je bil sprejet na ta študij, že skoraj dolžnost, da se vrnem in to prenašam na druge."

Ostati v Ameriki in delati za toliko denarja je bila za 21-letnega Trboveljčana lahka pot. Vrniti se in ustvarjati nekaj novega je bil zanj večji izziv. "Pretehtal je pozitivni učinek, to mi je in mi še vedno pomeni več kot denar."

Tujine je bilo dovolj, zdaj je čas za spremembe doma Idejo pomagati drugim je v Sloveniji začel hitro uresničevati, ko se je takoj pridružil ekipi Ustvarjalnika, kjer prek mreže delavnic po vsej državi dijake učijo podjetnosti.

"Mlade učimo, kako se obrniti in znajti. Učimo jih tako mehkih veščin kot dejanskega uresničevanja podjetniške ideje, kar jim lahko pozneje koristi ne le na poslovni poti, temveč tudi sicer v življenju," pravi vodja mentorjev.

Na vprašanje, ali bi še odšel za daljše obdobje v tujino, Jernej odgovarja, da ima trenutno dovolj in da si bo v bližnji prihodnosti privoščil le kakšno potovanje. "Izkušnja je bila super, popolnoma me je spremenila, a zdi se mi, da je zdaj čas, da se tu začnejo dogajati stvari."

Kot pravi, zdaj v Sloveniji postavljajo temelje, da bo država čez deset in več let drugačna, in želi biti poleg. "Želim biti eden tistih, ki postavljajo te temelje," je optimističen 21-letni študent, ki je prepričan, da bodo mladi, vključeni v programe Ustvarjalnika, tisti, ki bodo kot politiki in gospodarstveniki čez leta lahko našo državo spremenili na bolje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin