Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Torek,
10. 4. 2018,
9.40

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Natisni članek

Skripal Sergej Skripal strup Velika Britanija Rusija

Torek, 10. 4. 2018, 9.40

6 let

Zastrupljena Julija Skripal zapustila bolnišnico

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Julija Skripal | Foto Twitter

Foto: Twitter

Britanski mediji poročajo, da so danes iz bolnišnice izpustili Julijo Skripal. To so v začetku marca skupaj z njenim očetom, nekdanjim ruskim dvojnim agentom Sergejem Skripalom, zastrupili s kemičnim strupom novičok, za kar naj bi bila po mnenju britanske vlade kriva Rusija.

"Njenega zdravljenja še ni konec, a gre za pomemben mejnik," je povedala namestnica direktorja bolnišnice v Salisburyju Christine Blanshard. Dodala je, da je 33-letnica prosila za zasebnost, poroča STA.

Na odpustitev se je že odzvalo rusko veleposlaništvo v Londonu. "Juliji Skripal čestitamo za okrevanje," so zapisali na Twitterju in dodali, da potrebujejo dokaz, da so vse, kar so ji storili, naredili z njenim dovoljenjem.

Nekdanji ruski vohun še v bolnišnici

Medtem Julijin oče Sergej Skripal, ki od prejšnjega tedna ni več v kritičnem stanju, še vedno ostaja hospitaliziran. V bolnišnici je tako že od 4. marca, ko se je zgodil napad v mestu Salisbury. Njegovo zdravstveno stanje se po besedah predstavnikov bolnišnice hitro izboljšuje. "Čeprav okreva počasneje kot Julija, upamo, da bo tudi on lahko v kratkem zapustil bolnišnico," je kot poroča STA dejala Blanshardova.

Sergej in Julija sta bila zastrupljena 4. marca. | Foto: Twitter - Voranc Sergej in Julija sta bila zastrupljena 4. marca. Foto: Twitter - Voranc

Rusija vpletenost še vedno zavrača

Britanska vlada je krivdo za dogodek pripisala Rusiji, ki pa obtožbe še vedno vztrajno in odločno zavrača. Na Otoku so se na napad odzvali s sprejetjem ukrepov proti Rusiji. Med drugimi so izgnali tudi 23 ruskih diplomatov. V Moskvi so nato sprejeli podoben protiukrep in odgovorili z izgonom enakega števila diplomatov.

Londonu se je po tem pridružilo več kot 20 držav, tudi ZDA, ki so izgnale 60 ruskih diplomatov. Rusija je na ukrep odgovorila z izgonom 60 diplomatov in zaprtjem ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu.

Slovenija se za izgon diplomatov ni odločila, je pa na zagovor poklicala slovenskega veleposlanika v Moskvi.

Velika Britanija identificirala ruski laboratorij za novičok

Britanski strokovnjaki so po poročanju časnika The Times prejšnji teden identificirali ruski laboratorij, od koder naj bi prišel živčni strup novičok. Tudi ruski znanstvenik Leonid Rink je konec prejšnjega meseca za ruske medije potrdil, da je v začetku 90. let preteklega stoletja sodeloval pri uradnem programu za izdelavo omenjenega strupa.

Najvišjo koncentracijo živčnega strupa so našli na vhodnih vratih njunega doma. | Foto: Reuters Najvišjo koncentracijo živčnega strupa so našli na vhodnih vratih njunega doma. Foto: Reuters

Nezavestna sta ležala na klopci

Policija je 4. marca, v nedeljo popoldne, našla moškega v šestdesetih letih in takrat še neidentificirano žensko, staro približno 30 let, nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju v južni Angliji. Kmalu so ugotovili, da gre za 66-letnega ruskega državljana, upokojenega polkovnika Sergeja Skripala, ki je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora, in njegovo hčerko. 

Ne spreglejte