SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi varčevanja s plinom v Kijevu brez tople vode do oktobra

3

termometer

Kijevske oblasti so danes, z namenom privarčevati več kot potreben plin do zime, v mestu odklopile toplo vodo.

Temu je botrovala poteza Rusije, ki je v sredini junija zaradi neporavnanih obveznosti Ukrajini prekinila dobavo zemeljskega plina. Dobavo plina so prekinili v vseh termoelektrarnah, je sporočilo zasebno podjetje Kijevenergo, ki je odgovorno za ogrevanje v Kijevu.

Namero o odklopu tople vode je župan Kijeva in nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko napovedal že minuli teden, ko je sporočil, da tople vode, ki jo sicer za nekaj tednov v mestu odklopijo vsako leto, letos ne bo do oktobra.

Dolžni smo zapreti toplo vodo, da privarčujemo obstoječi plin za zimo, je še dejal Kličko ter obenem izrazil upanje, da bodo prebivalci Kijeva to potezo razumeli.

Ukrajina ni plačala, Rusija je zaprla pipico Oktober je sicer mesec, ko v Kijevu vsako leto vklopijo centralno ogrevanje. "Če ne bomo začeli z varčevanjem zemeljskega plina sedaj, bomo imeli pozimi velike težave," je dejal predstavnik mestnih oblasti, pristojen za komunalne storitve, Dmitro Novitcki.

Rusija je dobavo plina Ukrajini prekinila, ker ji do izteka roka, 16. junija letos, ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Ruski energetski velikan Gazprom je takoj po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu, Moskva pa je vložila tožbo proti Kijevu na arbitražnem sodišču v Stockholmu in obvestila EU o možnih motnjah v oskrbi s plinom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin