Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
14.22

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Belgija Italija letalska družba letalo potovanje

Sobota, 15. 7. 2023, 14.22

9 mesecev, 3 tedne

Zaradi stavk v Italiji in Belgiji odpovedanih več kot tisoč poletov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
letalo letališče Brnik Frankfurt | Na letališču v Rimu je bilo doslej odpovedanih približno 200, v Neaplju 118, na milanskih letališčih Linate in Malpensa pa približno 150 letov. Italijanski letalski prevoznik ITA Airways je odpovedal 133 letov. | Foto Gregor Pavšič

Na letališču v Rimu je bilo doslej odpovedanih približno 200, v Neaplju 118, na milanskih letališčih Linate in Malpensa pa približno 150 letov. Italijanski letalski prevoznik ITA Airways je odpovedal 133 letov.

Foto: Gregor Pavšič

V Italiji se je danes, sredi počitniške sezone, začela stavka osebja na letališčih ter pilotov letalskih družb Vueling in Malta Air. Po navedbah združenja za zaščito potrošnikov Codacons je bilo odpovedanih okoli tisoč poletov, kar je prizadelo približno 250 tisoč potnikov. Stavka pilotov se nadaljuje tudi v Belgiji, kjer je bilo odpovedanih 120 poletov.

Zaposleni na letališčih v Italiji so se za sindikalno akcijo odločili, ker delodajalci niso obnovili njihove kolektivne pogodbe. Stavko so začeli ob 10., trajala pa bo predvidoma do 18. ure. V tem času letalske družbe pričakujejo številne odpovedi poletov in zamude, zato potnike pozivajo, naj pred odhodom na letališča nujno preverijo stanje poletov.

Sočasno stavkajo tudi piloti in kabinsko osebje nizkocenovne letalske družbe Vueling. Piloti letalske družbe Malta Air, ki v Italiji izvajajo lete družbe Ryanair, so medtem stavko začeli ob 12., končali pa jo bodo ob 16. uri, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na letališču v Rimu je bilo doslej odpovedanih približno 200, v Neaplju 118, na milanskih letališčih Linate in Malpensa pa približno 150 poletov. Italijanski letalski prevoznik ITA Airways je odpovedal 133 letov.

Italijansko združenje Codacons je zaradi po njihovem mnenju nezakonite prekinitve izvajanja javnih storitev vložilo pritožbe pri tožilstvih v 104 mestih v državi in na nacionalnem računskem sodišču.

Salvini stavkajoče pozval k zdravi pameti

Italijanski minister za infrastrukturo in promet Matteo Salvini je stavkajoče pozval k zdravi pameti, da "ne bi škodovali milijonom drugih delavcev in turistov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes pa se je začela tudi stavka pilotov družbe Ryanair v Belgiji. Ti zahtevajo, da se njihove plače vrnejo na raven pred začetkom pandemije covid-19. Skupno je bilo odpovedanih 120 poletov, od tega 62 načrtovanih za danes in 58 za nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strmoglavilo zasebno letalo
Novice V bližini Los Angelesa strmoglavilo zasebno letalo, vsi potniki umrli #video
Stevardesa Hana Brvar
Trendi Je življenje v Sloveniji vredno zamenjati za luksuzni Dubaj? #video
Ne spreglejte