Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Egipt

Torek, 12. 11. 2013, 14.08

8 let

Zaradi spolnega nadlegovanja Egipt med arabskimi državami najslabši za ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Egipt je najslabša država v arabskem svetu, ko gre za pravice žensk. K slabi oceni so prispevali predvsem spolno nadlegovanje, pohabljanje ženskih spolovil in porast konservativnih islamskih skupin.

V študiji, ki jo je izvedla britanska Fundacija Thomson Reuters, je sodelovalo več ko 330 strokovnjakov iz 22 arabskih držav, ki so ocenjevali dejavnike, kot so nasilje nad ženskami, reproduktivne pravice, ravnanje z ženskami znotraj družine ter vloga žensk v politiki in gospodarstvu.

Egipt je na repu lestvice med ocenjevanimi državami pristal tudi zaradi diskriminacijske zakonodaje in porasta trgovine z ljudmi. Kot je ob tem povedala Zahra Radwan iz Globalnega sklada za ženske, ki ima sedež v ZDA, "v celotnih vaseh na obrobju Kaira večina gospodarske dejavnosti temelji na trgovini z ženskami in prisilnih porokah".

A glavni razlog za slabo oceno Egipta je spolno nadlegovanje. Poročilo, ki so ga aprila objavili ZN, je pokazalo, da se je 99,3 odstotka žensk in deklic v Egiptu srečalo s spolnim nadlegovanjem. "Družbena sprejemljivost vsakodnevnega spolnega nadlegovanja vpliva na vse ženske v Egiptu, ne glede na njihovo starost, profesionalno ali socialno-ekonomsko zaledje, samski ali zakonski stan, obleko ali obnašanje," je povedala Noora Flinkman, članica skupine HarassMap.

Najbolje med 21 članicami Arabske lige in Sirije so se v danes objavljeni študiji odrezali Komorski otoki. Študija je sicer pokazala še, da je Irak za ženske danes nevarnejši, kot je bil v času vladavine Sadama Huseina.

Savdska Arabija se je v študiji slabo odrezala, ko gre za sodelovanja žensk v politiki, diskriminacijo na delovnem mestu, svobodo gibanja in pravice do premoženja. Se je pa ta konservativna država od drugih arabskih držav odrezala bolje na področju izobraževanja in zdravstva.

Ne spreglejte