Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
16. 7. 2015,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo Ukrajina tožba poročilo

Četrtek, 16. 7. 2015, 10.11

8 let

Zaradi sestrelitve letala tožba za 800 milijonov evrov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Voditelj proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine Igor Girkin je bil v sredo uradno obtožen, da je organiziral sestrelitev malezijskega letala, v katerem je pred letom dni umrlo 298 ljudi.

Sorodniki 18 žrtev na krovu malezijskega letala, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ko so ga 17. julija lani sestrelili nad vzhodom Ukrajine, so v Chicagu vložili tožbo, s katero zahtevajo 900 milijonov dolarjev (okoli 823 milijonov evrov).

V tožbi med drugim trdijo, da je Girkin deloval z odobritvijo Moskve, ko so njegove sile streljale na letalo boeing 777. Na Girkina so postali pozorni, potem ko je ruska spletna stran, povezana z njegovo skupino, prevzela odgovornost za sestrelitev ukrajinskega letala an-26 in citirala njegove besede: "Opozorili smo jih, naj ne letijo po našem nebu." Ljudska republika Doneck odgovornost za sestrelitev sicer zavrača. Tožba trdi, da so posamezniki pod poveljstvom Girkina prevzeli odgovornost za sestrelitev.

Izstrelek, s katerim naj bi sestrelili letalo, naj bi v Ukrajino prišel iz Rusije, še piše v tožbi.

Tožijo tudi letalskega prevoznika Odvetnik, ki zagovarja sorodnike žrtev, je tožbo vložil na podlagi ameriškega zakona o mučenju, po katerem lahko pred ameriškimi sodišči tožijo tudi tuje državljane.

Žena ene od žrtev sestrelitve je tožbo vložila tudi proti malezijskemu letalskemu prevozniku Malaysia Airlines, ker se niso izognili letenju nad vojnim območjem, kot so to storile številne druge letalske družbe.

Po sestrelitvi letala sta se obe strani v ukrajinskem sporu – Kijev in proruski uporniki – medsebojno obtožili odgovornosti za sestrelitev. Nizozemska preiskava – na krovu letala je bilo največ potnikov iz Nizozemske – je odgovornost pripisala upornikom. Hkrati so v poročilu ugotovili, da je družba Malaysia Airlines še naprej letela nad vojnim območjem, čeprav so številne države izdale opozorila o nevarnosti letenja nad Doneckom.

Ne spreglejte