SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi nevzdržnih razmer v Rimu protestirali pogrebniki

0,28

termometer

Rim pogrebniki protest
Foto: Reuters

Pogrebni zavodi so v petek v Rimu pripravili protest, s katerim so skušali opozoriti na nevzdržne razmere v italijanski prestolnici. Na upepelitev namreč tam čaka okoli 1.800 krst s pokojniki.

Uslužbenci pogrebnih zavodov so se v petek zbrali pred rimskim templjem Herkula Viktorja, kjer so položili vence z napisi: "Opravičujemo se, toda ne dovolijo nam pokopati vaših najdražjih." Tempelj je v bližini urada rimske županje Virginie Raggi, ki so jo pozvali k poenostavitvi birokratskih postopkov, poroča STA.

"Pozivamo jo, da odpravi trenutne postopke za upepelitev," je povedal vodja italijanskega združenja pogrebnih zavodov Giovanni Caccioli.

"Absurden" postopek za pridobitev dovoljenja za upepelitev

Po njegovih besedah v Rimu zabeležijo med 15 in 18 tisoč prošenj za upepelitev na leto, pri čemer morajo družine čez zahteven birokratski postopek. Ta vključuje lokalno pokopališče, pristojni občinski urad in matičarja.

Postopek za pridobitev dovoljenja za upepelitev v povprečju traja od 35 do 40 dni, kar je absurdno, je dodal. V drugih italijanskih mestih pa postopek traja zgolj en ali dva dni. "Tako ne moremo naprej," je poudaril Caccioli.

Rim pogrebniki protest Foto: Reuters

Krste na upepelitev čakajo tudi po več mesecev

Vodja pogrebnega zavoda Le Sphinx Maurizio Tersini je ob tem povedal, da na upepelitev v italijanski prestolnici čaka 1.800 krst, nekatere tudi več mesecev, navaja STA. "Glavni problem je birokracija," je dejal. Dodal je, da družine zaradi tega zelo trpijo.

Na to problematiko je ta teden z veleplakati po mestu opozoril tudi Oberdan Zuccaroli, ki zaradi tega ni mogel pokopati matere. "Mama, oprosti, nisem te še mogel pokopati," je pisalo na plakatih.

Težava sicer ni nova. Sindikat Cgil je že septembra lani opozoril, da se na rimskem pokopališču Prima Porta-Flaminio nabirajo krste. "Niso naredili tistega, kar je bilo odločeno leta 2017. To je gradnja štirih novih krematorijev in razširitev pokopališča Laurentino," je povedal predstavnik sindikata Natale Di Cola.

Rim pogrebniki protest Foto: Reuters

Pandemija je stanje še poslabšala

Razmere so se še poslabšale zaradi pandemije bolezni covid-19, ki je v Italiji zahtevala že več kot 116 tisoč življenj. Rim sicer ne sodi med najbolj prizadeta območja v slovenski zahodni sosedi.

Na občinskem uradu, pristojnem za pokopališča, so v začetku tedna zatrdili, da so razmere pod nadzorom. Med oktobrom 2020 in marcem letos so zabeležili 30 odstotkov več smrti kot v enakem obdobju leto pred tem, so pojasnili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin