Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2024,
12.55

Osveženo pred

3 ure, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
opozorilo incident Kitajska Filipini

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 12.55

3 ure, 7 minut

Zaradi incidenta med Filipini in Kitajsko novo zaostrovanje v Južnokitajskem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
južnokitajsko morje, incident, Filipini, Kitajska | Gre za novo zaostrovanje med Kitajsko in Filipini, ki imata v teh vodah dolgo zgodovino ozemeljskih sporov. | Foto Reuters

Gre za novo zaostrovanje med Kitajsko in Filipini, ki imata v teh vodah dolgo zgodovino ozemeljskih sporov.

Foto: Reuters

Filipinska vlada je kitajsko obalno stražo obtožila namernega trka in uporabe vodnega topa proti njihovi ladji. Današnji incident v bližini atola Sabina Shoal pomeni novo zaostrovanje v Južnokitajskem morju. Po navedbah kitajskih oblasti ga je povzročila filipinska ladja, Kitajci pa naj bi rešili člane njene posadke, ki so padli čez krov.

"Plovila kitajske obalne straže so izvedla nevarne manevre, s katerimi so povzročila trčenje, nato pa sprožila vodne topove proti plovilu filipinske ribiške službe BFAR, ki mu je odpovedal motor," sporočilo filipinske vlade navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik kitajske obalne straže je medtem opisal drugačen potek dogodkov. Trk se je po njegovih navedbah zgodil, potem ko filipinsko plovilo ni upoštevalo nadzornih ukrepov v bližini grebena Xianbin pri otočju Nansha, kar sta kitajski poimenovanji za atol Sabina Shoal in Spratlyjevo otočje.

Filipinsko plovilo naj bi namerno trčilo v plovilo kitajske obalne straže, kitajska posadka pa je nato rešila filipinsko osebje iz vode, poročanje kitajske državne televizije CCTV povzema AFP.

"Kitajska opozarja Filipine, naj nemudoma prenehajo s kršitvami, sicer bodo nosili vse posledice, ki izhajajo iz tega položaja," je še dejal predstavnik kitajske obalne straže.

Filipinske oblasti so v soboto obtožile Kitajsko, da je v začetku meseca izstrelila svetilne rakete na eno od njihovih letal med patruljiranjem v Južnokitajskem morju.

Zadnji incident med filipinsko in kitajsko obalno stražo v bližini plitvine Sabina Shoal se je zgodil v ponedeljek, potem ko je v zadnjih mesecih prišlo do več trčenj med plovili obeh držav.

Kitajska si sicer lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje in zavrača ozemeljske težnje drugih držav, vključno s Filipini, zavrača pa tudi mednarodno sodbo, po kateri kitajske zahteve nimajo pravne podlage.

Trčenje Južnokitajsko morje
Novice V Južnokitajskem morju novo trčenje kitajskih in filipinskih plovil #video
Kitajska ladja
Novice Ob namernem trku kitajske ladje v filipinsko poškodovan filipinski mornar
trčenje ladij, Filipini, Kitajska
Novice Trčenje v Južnokitajskem morju. Zdaj državi krivita druga drugo. #video
Ne spreglejte