SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi alkohola letno umre tri milijone ljudi

0,06

termometer

alkohol |  | Foto:

Zaradi alkohola letno po svetu umre tri milijone ljudi, kar je več, kot jih umre zaradi aidsa, nasilja in prometnih nesreč skupaj. Med najbolj ogroženimi so moški, so danes opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

V zadnjem poročilu o vplivu alkohola na zdravje so izpostavili, da je alkohol odgovoren za eno od 20 smrti na svetu, med drugim zaradi vožnje pod vplivom alkohola in številnih bolezni, ki so posledica uživanja alkohola. Med najbolj ogroženimi so moški, saj predstavljajo kar tri četrtine vseh, ki umrejo zaradi posledic alkohola.

fazani fazaniranje marker alkoholni flomaster Trendi Kako s kože odstranimo alkoholni flomaster?

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da preveč ljudi, njihovih družin in skupnosti trpi zaradi posledic škodljivega uživanja alkohola. "Čas je za akcijo, da se prepreči to resno grožnjo razvoju zdravih družb," je dodal.

S pitjem alkohola je povezanih več kot 200 zdravstvenih obolenj, ljudje pa so tudi bolj dovzetni, da se okužijo s kakšnimi prenosljivimi boleznimi, kot sta tuberkuloza in pljučnica, še piše v poročilu. Zaradi z alkoholom povezanih težav na svetu trpi kar okoli 237 milijonov moških in 46 milijonov žensk, opozarjajo pri organizaciji.

Vino Trendi Kozarec alkohola na dan pomeni tveganje za zdravje

V letu 2016 so zabeležili okoli tri milijone smrti, povezanih z alkoholom, kar predstavlja 5,3 odstotka vseh smrti tisto leto. Število smrti zaradi virusa HIV ali aidsa je leta 2016 predstavljalo 1,8 odstotka vseh smrti, prometne nesreče so bile odgovorne za 2,5 odstotka smrti in nasilje za 0,8 odstotka vseh smrti.

alkotest Novice S tremi promili alkohola v krvi povzročil nesrečo

V poročilu so vseeno opazili pozitiven trend, saj so številke nižje kot v poročilu iz leta 2014. Zmanjšal se je predvsem delež oseb, ki čezmerno pijejo.

Zloraba alkohola prizadene skoraj 15 odstotkov moških in 3,5 odstotka žensk v Evropi ter 11,5 odstotka moških in 5,1 odstotka žensk v Amerikah. V Evropi se je sicer število pivcev od leta 2010 zmanjšalo za deset odstotkov, a se tu še vedno zaužije največ alkohola na posameznika, in sicer deset litrov čistega alkohola na leto. Pri WHO opozarjajo, da je pitje alkohola v porastu tudi v Aziji, predvsem na Kitajskem in v Indiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin