Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2014,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Egipt novinarji

Ponedeljek, 23. 6. 2014, 11.59

8 let

Zapor za novinarje zaradi "lažnega poročanja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Egiptovsko sodišče je tri novinarje arabske televizijske mreže Al Džazira obsodilo na večletne zaporne kazni zaradi sodelovanja s prepovedano Muslimansko bratovščino in širjenja napačnih novic.

Dva novinarja sta bila obsojena na sedem let zapora, tretjemu pa so naložili deset let zapora. Med obsojeno trojico je Avstralec Peter Greste, ki je dobil sedemletno zaporno kazen. Novinar Mohamed Fadel Fahmy je prav tako dobil sedem let. Producent Baher Mohamed pa je prejel dve kazni po sedem in tri leta. Triletno kazen je sicer prejel še zaradi posedovanja orožja. Na sodbe se lahko trojica pritoži.

Trojica je del skupine 20 obtožencev v sodnem procesu, ki je sprožil mednarodno ogorčenje in skrbi zaradi vse večjih kršitev medijske svobode v Egiptu. Devetim obtožencem, od tega trem tujim novinarjem, so sodili v odsotnosti, obsojeni pa so bili na deset let zapora. Trije egiptovski študenti, ki so trdili, da niso povezani z Al Džaziro, pa so bili obsojeni na sedem let zapora. Dva obtoženca pa so doslej oprostili.

Tožilstvo jim je očitalo, da so o Egiptu lažno poročali Tožilstvo jim je očitalo, da so o Egiptu lažno poročali kot o "državi v vojni" v času spopadov po vojaškem udaru in odstavitvi predsednika iz vrst Muslimanske bratovščine Mohameda Mursija julija lani, v katerih je bilo ubitih okoli tisoč njegovih privržencev. Egiptovske oblasti so Al Džaziri takrat očitale, da poroča v prid Mursiju. Oblasti Egipta televizijsko mrežo vidijo kot glas Katarja, ki Al Džaziro sicer financira, Doho pa obtožujejo, da podpira Muslimansko bratovščino.

Al Džazira je v odzivu odločitev sodišča označila za nepravično. "Obsojamo tovrstne nepravične sodbe," je povedal direktor televizije Mustafa Savak. Al Džazira je sicer že pred tem celoten proces označila za nesprejemljiv in neutemeljen ter uperjen proti novinarstvu samem.

Avstralska vlada je zgrožena nad kaznijo Tudi avstralska vlada je sporočila, da je zgrožena nad kaznijo, ki je doletela Gresta. "Avstralska vlada ne more razumeti sodbe glede na dokaze, ki so bili predstavljeni v procesu," je povedala avstralska zunanja ministrica Julie Bishop.

V procesu pa so še trem tujim novinarjem Al Džazire sodili v odsotnosti in jih obsodili na desetletne zaporne kazni. Med njimi je nizozemska novinarka ter dva britanska novinarja.

Zaradi sodbe je Nizozemska egiptovskega veleposlanika poklicala na pogovor. Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans je napovedal, da bo o sodbi govoril tudi s svojimi kolegi iz EU v Luksemburgu. Ocenil je, da nizozemska novinarka Rena Netjes ni bila deležna pravičnega sojenja, saj na sojenju med drugim ni smela imeti odvetnika, ker ni bila v Egiptu.

Amnesty International: Črn dan za svobodo medijev v Egiptu Tudi v Londonu so zaradi obsodb britanskih novinarjev na pogovor poklicali egiptovskega veleposlanika. Britanski premier David Cameron je izrazil osuplost nad sodbami. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je poudarila, da je danes "črn dan za svobodo medijev v Egiptu".

Ne spreglejte