Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
6.25

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

1

Natisni članek

ZDA Koronavirus

Četrtek, 11. 6. 2020, 6.25

3 leta, 8 mesecev

Žalosten mejnik v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

1

ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so v boju proti novemu koronavirusu dosegle nov žalosten mejnik. Okužbo z virusom, ki povzroča bolezen covid-19, so potrdili že pri dveh milijonih ljudi, 115 tisoč jih je umrlo. A strokovnjaki predvidevajo, da je zaradi pomanjkanja testiranja in prehitrega sproščanja ukrepov to le vrh ledene gore. 

15:11

Rekord padel tudi v Romuniji

21:16

Novo žarišče v Afriki

16:15

V Makedoniji padel rekord

15:04

V Ukrajini porast okužb

13:27

Ovadbe zaradi širjenja laži

13:25

Velik upad indust. proizvodnje

12:16

Rusija: pol milijona okuženih

  • 15:11

    Rekord padel tudi v Romuniji

    V Romuniji so v zadnjih 24 urah potrdili 1.356 novih okužb z novim koronavirusom, kar je rekord v enem dnevu od začetka pandemije. Koronavirusni bolezni 19 je v zadnjem dnevu podleglo 35 bolnikov, so sporočile romunske oblasti.

    V državi je trenutno hospitaliziranih 7265 bolnikov s covidom-19, od tega sta na intenzivni negi 402 osebi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V samoizolaciji ali karanteni je v državi več kot 27.000 ljudi, poroča portal Romania insider. Skupaj so do danes potrdili 49.591 okužb z novim koronavirusom, bolezni covid-19 pa je podleglo 2.304 bolnikov, poroča STA.

  • 21:16

    Novo žarišče v Afriki

    Pandemija novega koronavirusa se na afriški celini pospešeno krepi, saj so doslej potrdili več kot 200 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom in več kot 5.600 smrti zaradi bolezni covid-19, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

    Potem ko je trajalo 98 dni, da so v Afriki potrdili 100 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, se je število okužb v samo 18 dneh podvojilo na 200 tisoč, so poudarili.

    Regionalna direktorica WHO za Afriko Matshidiso Moeti je poudarila, da so sicer na celini doslej potrdili le majhen del vseh primerov na svetu, a da se širjenje koronavirusa pospešuje.

    V desetih od 54 afriških držav trenutno narašča število okužb in smrti, ki skupno pomenijo skoraj 80 odstotkov vseh primerov na afriški celini, poudarja WHO. Več kot 70 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi covida-19 v Afriki so zabeležili v petih državah - Alžiriji, Egiptu, Nigeriji, Južni Afriki in Sudanu.

    Najbolj prizadeta država je Južna Afrika, kjer so potrdili četrtino vseh primerov v Afriki, piše STA.

  • 16:15

    V Makedoniji padel rekord

    V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnih 175 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, od tega kar 131 v Skopju. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo še pet bolnikov.

    Doslej so v manj kot dvomilijonski državi potrdili 3.538 okužb in 169 smrtnih žrtev bolezni covid-19. Aktivno okuženih je še 1.687 ljudi, od tega 960 v prestolnici Skopje, so danes sporočili z makedonskega ministrstva za zdravje. V državi od začetka meseca poročajo o porastu okužb, ki jih je dnevno tudi več kot sto, a jih je bilo do danes največ manj kot 130.

    Medtem se nadaljuje razprava o datumu razpisa predčasnih parlamentarnih volitev, ki bi morale biti 12. aprila, a so jih zaradi epidemije novega koronavirusa preložili. Od takrat se stranke prepirajo o datumu volitev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

    Hina je danes poročala, da je vlada volitve razpisala za 5. julij, medtem ko druge tiskovne agencije o tem niso poročale. Mia je poročala le, da je vlada v sredo odredila nadaljevanje volilnih aktivnosti in da je prepričana, da bi volitve lahko izvedli 5. julija. S tem datumom se zaradi porasta okužb z novim koronavirusom ne strinja desnosredinska opozicija.

    Država ima že šest mesecev tehnično vlado, ki opravlja tekoče posle, potem ko je zaradi rdeče luči Bruslja za začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije z EU januarja odstopil socialdemokratski premier Zoran Zaev in so razpustili parlament.

    Socialdemokrati (SDSM), ki poudarjajo, da država že dolgo nima pravih institucij in da je parlament že predolgo razpuščen, želi čimprejšnje volitve. Desnosredinska opozicijska VMRO-DPMNE medtem zaradi novega vala epidemije temu nasprotuje in socialdemokrate poziva, naj se namesto z volitvami raje ukvarjajo z zajezitvijo epidemije.

    Predsednik države Stevo Pendarovski je danes sporočil, da bo v petek nagovoril narod. Sporočil bo svoja stališča do epidemije bolezni covid-19 in izrednih razmer, ki zaradi epidemije trenutno veljajo do 13. junija, pa tudi o načrtih za sklic novega sestanka strank o datumu volitev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V primeru podaljšanja izrednih razmer volitev v začetku julija ne bi mogli pripraviti, navaja Hina, navaja STA.

  • 15:04

    V Ukrajini porast okužb

    V Ukrajini so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordnih 689 novih okužb z novim koronavirusom, kar je zdravstveni minister Maksim Stepanov označil za "alarmantne številke". Zaradi tega je že napovedal "nujne ukrepe" za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

    "Danes imamo alarmantne številke," je na Facebooku zapisal Stepanov. V zadnjih 24 urah so po njegovih besedah potrdili 689 novih okužb, kar je največ od začetka izbruha. Skupno so potrdili 29 tisoč okužb z novim koronavirusom. Od petka je število primerov naraslo za 3.600, kar je 21 odstotkov več kot v sedmih dneh pred tem.

    Nekateri strokovnjaki menijo, da je porast posledica okrepljenega testiranja in da ne gre za drugi val epidemije bolezni covid-19. Vendar pa je minister Ukrajince okaral, ker se po majski sprostitvi ukrepov za zajezitev koronavirusa niso držali varnostnih navodil. Napovedal je "nujne" ukrepe za upočasnitev širjenja virusa.

    "Grožnja še vedno obstaja, vendar poglejte na ulice, poglejte, kaj se dogaja okoli vas," je dodal. "Vsi smo prišli iz izolacije in se odločili, da virus ne obstaja več," je dejal.

    Ukrajinske oblasti so maja v okviru rahljanja ukrepov odprle terase lokalov, lepotne salone, zobozdravstvene ordinacije in parke. Ta mesec se sproščanje omejitev nadaljuje s ponovno vzpostavitvijo javnega potniškega prometa. Pretekli teden so znova vzpostavili tudi notranji letalski promet, v ponedeljek pa nameravajo še mednarodnega, piše STA.

  • 13:27

    Ovadbe zaradi širjenja laži

    Hrvaška policija je do konca maja na občinskih sodiščih ovadila 32 oseb zaradi izmišljevanja in širjenja lažnih informacij na družbenih omrežjih in aplikacijah med epidemijo covida-19, danes poročajo hrvaški mediji. Na Hrvaškem vznemirjanje javnosti z lažnimi informacijami ni kaznivo dejanje, temveč prekršek zoper javni red in mir.

    Medtem ko so državljani množično prek medijev v živo spremljali novinarske konference hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite, ki je objavljal informacije o številu okuženih in umrlih kot tudi priporočila epidemiologov, so posamezniki na družbenih omrežjih in aplikacijah javnosti ponujali "zaupne" informacije o razglasitvi karantene, zaprtih trgovinah, okuženih zdravstvenih delavcih in podobno, danes poroča časnik Novi list na svoji spletni strani.

    Ovadeni so se med drugim sklicevali na domnevne visoke vire iz hrvaške vlade, ko so trdili, da bo v Zagrebu "popolna karantena" ter da je treba pohiteti v trgovine po zaloge hrane, saj bo mogoče v trgovino le enkrat tedensko zgolj v določenem času. Nekateri so trdili, da so hrvaške bolnišnice nabito polne z obolelimi ter da hrvaške oblasti o tem molčijo. (STA)

  • 13:25

    Velik upad indust. proizvodnje

    V Italiji je bila industrijska proizvodnja aprila po sezonsko prilagojenih podatkih za 19,1 odstotka manjša kot marca, potem ko je bil marčni 29,3-odstotni upad največji po letu 1990, kar je tamkajšnji statistični urad Istat na trenutni način začel izračunavati te podatke.

    Obseg industrijske proizvodnje se je aprila na letni ravni, prilagojeno številu delovnih dni, zmanjšal za 42,5 odstotka. (STA)

  • 12:16

    Rusija: pol milijona okuženih

    V Rusiji je število okužb z novim koronavirusom preseglo pol milijona. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili še 8779, vse skupaj pa 502.436, s čimer se ta država uvršča na tretje mesto na svetu za ZDA in Brazilijo. Doslej je za covidom-19 v Rusiji umrlo 6532 ljudi, kažejo podatki tamkajšnjih oblasti.

    Največ novih primerov okužbe so v zadnjem dnevu potrdili v dveh največjih ruskih mestih Moskva in Sankt Peterburg z okoliškimi območji. V prestolnici so zabeležili 1436 novih okužb.

    Doslej je za covidom-19 v Rusiji umrlo 6532 ljudi, kar je precej manj kot v drugih državah z velikim številom okužb. Kritiki oblasti obtožujejo, da objavljajo nižje število smrtnih žrtev od dejanskega, da bi bil obseg krize videti manjši. Oblasti pa nižjo smrtnost, ki znaša 1,3 odstotka, pripisujejo obsežnemu testiranju, v okviru katerega so odkrili številne primere okužbe z blagimi simptomi ali brez njih. Opravili so več kot 13,8 milijona testov. (STA)

Večina evropskih držav je s številnimi ukrepi širjenje novega koronavirusa uspešno zajezila. V ZDA so z ukrepi najprej nekoliko oklevali, zdaj pa več zveznih držav, čeprav se njihova epidemiološka slika še ne umirja, hiti z odpiranjem javnega življenja in oživitvijo gospodarske aktivnosti. 

Število okuženih zagotovo nekajkrat višje

V ZDA so v 14 tednih potrdili milijon okužb, le šest tednov pozneje pa že dva milijona, je sporočila univerza Johns Hopkins. Strokovnjaki sicer predvidevajo, da je število okuženih skoraj zagotovo nekajkrat višje od dveh milijonov, a zaradi pomanjkanja testiranja podatki niso pravilni, poroča britanski Guardian. 

Trumpa bolj skrbijo protesti kot virus

Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je ta teden priznal, da ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni videl že nekaj tednov, pa čeprav se zdravstvena kriza še zdaleč ni končala. Trump se sicer bolj kot z novim koronavirusom ukvarja s protesti v ZDA, ki jih je sprožila nasilna smrt temnopoltega Georgea Floyda.

Vera Jourova
Novice EU: Rusija in Kitajska sta lagali o koronavirusu, pripravljamo ukrepe

Samo v torek je v ZDA umrlo 1.299 okuženih, Trump pa o virusu govori kot zgolj še o "pepelu" in "žerjavici". Najbolj črnoglede napovedi kažejo, da bi lahko do septembra v ZDA zaradi novega koronavirusa umrlo še sto tisoč ljudi.

V 14 zveznih državah in Portoriku število okužb in hospitalizacij narašča in podira rekorde. Med njimi so Teksas, Kalifornija, Severna in Južna Karolina, Arkansas, Mississippi, Utah in Arizona. Gre večinoma za države, ki so prve začele odpravljati ukrepe proti širjenju pandemije. Teksas, kjer so doslej našteli več kot 75.000 okužb z novim koronavirusom, je v ponedeljek in torek poročal o rekordnem številu hospitalizacij zaradi covida-19. (STA)

Velik porast okuženih tudi v Mehiki

Z velikim porastom okužb se bori tudi sosednja Mehika. Tam so v zadnjih 24 urah potrdili 4.883 novih primerov okužbe, 708 ljudi pa je umrlo. Okužbo so v državi do zdaj potrdili pri 129 tisoč ljudeh, skupaj pa je umrlo več kot 15 tisoč ljudi. A mehiška vlada opozarja, da je število okuženih precej višje od uradnih številk. 

Ne spreglejte