Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
27. 9. 2013,
11.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija Angela Merkel Sigmar Gabriel

Petek, 27. 9. 2013, 11.55

7 let, 12 mesecev

Zakaj se nemški politiki bojijo Angele Merkel?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo nemških socialdemokratov (SPD) danes odloča, ali naj sodelujejo v veliki koaliciji s krščanskimi demokrati (CDU) Angele Merkel. Možen je referendum med člani stranke SPD o koaliciji.

Znotraj SPD-ja potekajo intenzivni pogovori o tem, ali naj gre stranka tako kot med letoma 2005 in 2009 v veliko koalicijo z Merklovo. Razlog proti ni le v ideoloških razhajanjih, socialdemokrate skrbi, da jih ne bo doletela podobna usoda kot na volitvah leta 2009, ko so bili po štirih letih sodelovanja s CDU poraženi. Letos so še hujšo usodo doživeli liberalci (FDP), zadnji koalicijski partnerji Merklove, ki so prvič od leta 1949 ostali pred vrati parlamenta. Merklova je že dvakrat "uničila" svoje koalicijske partnerje, kot se je izrazil šef SPD-ja Sigmar Gabriel.

Merklova "krade" politične teme Merklova, piše nemški tednik Focus, ne vlada z železno roko in ne ponižuje svojih tekmecev, ampak "sledi pametni taktiki političnega uspavanja in zato je za svoje koalicijske partnerje nevarna". Kanclerka "deluje kot goba, ki vpije vse politične ideje in vsebino, ki pridejo v njeno bližino in sploh ni pomembno, od kod. Za njene koalicijske partnerje je skoraj nemogoče določiti lastne teme". Zelenim je "ukradla" njihovo okoljsko politiko, ko se je fotografirala na ledu Grenlandije in pridobila simpatije volivcev, SPD pa načrt o izboljšanju varstva otrok. Načrte o izboljšanju usklajevanja poklicnega in družinskega življenja v Nemčiji je imela v predalu že ministrica SPD Renate Schmidt. Tema ni bila prioriteta tedanjega kanclerja Gerharda Schröderja, ki je družinsko politiko zavrnil kot naporno. Nato sta na oblast prišli Merklova in Ursula von der Leyen. Ministrica za družino je z odobritvijo Merkove z veseljem uveljavila program Schmidtove.

Vodja SPD-ja, ki namerava v primeru pogajanj o veliki koaliciji drago prodati svojo kožo, je svojo politično usodo pripravljen dati v roke svoje volilne baze. Po poročanju Süddeutsche Zeitunga je Gabriel sam predlagal, da o morebitnem sodelovanju v koaliciji glasuje okoli 470 tisoč članov SPD-ja. Referendum naj bi bil pred rednim kongresom SPD-ja sredi novembra. Če bi člani zavrnili sodelovanje v koaliciji, v krogih znotraj stranke velja prepričanje, da Gabriel in drugi člani pogajalske delegacije – med njimi so predsednica vlade Severnega Porenja-Vestfalije Hannelore Kraft, vodja poslanske skupine Frank-Walter Steinmeier in kanclerski kandidat Peer Steinbrück – ne bi več mogli kandidirati za vodilne položaje.

"Nihče ni vesel ob misli na veliko koalicijo" Ker Uniji do absolutne večine manjka le pet glasov, se v SPD bojijo, da ne bodo mogli uveljaviti svojih tem. "Nihče od nas ni vesel ob misli na veliko koalicijo, vendar si moramo ogledati, kakšne so alternative," je dejal premier Spodnje Saške iz vrst SPD Stephan Weil in dodal, da politiki nimajo pravice, "da volitve potekajo tako dolgo, dokler ni izid pravi". Če bo do koalicije CDU/CSU in SPD prišlo, potem bodo za socialdemokrate glavne teme reforma trga dela, upravljanje energetskih virov in prizadevanje na državni ravni za več izobraževanja.

CDU omenja zvišanje davkov Z napovedjo možnosti referenduma je Gabriel povečal pritisk tudi na Merklovo: o koaliciji bi odločala baza SPD, ki Merklovi nikakor ni naklonjena. Iz vrst CDU-ja je zato že slišati napovedi, da so pripravljeni SPD na ljubo zvišati davke. Lahko se izkaže, da je bila napoved referenduma o sodelovanju v koaliciji le "blef", saj tudi SPD nima veliko drugih alternativ. Stranka ima skupaj z Zelenimi in Levico sicer v parlamentu večino sedežev, a je Gabriel pred volitvami možnost sodelovanja z Levico kategorično zavrnil.

Ne spreglejte