SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj imajo Venezuelo za najbolj bedno državo na svetu

4

termometer

 | Foto:
Venezuela drsi v vedno večje gospodarske težave. Venezuelska valuta bolivar je tako samo v zadnjem mesecu v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubila vrednost za kar 30 odstotkov.

V Venezueli, kjer so na oblasti socialistični chavisti, imajo kar tri tečaje med ameriškem zelencem in domačim bolivarjem. Po najugodnejšem tečaju lahko dolarje kupujejo vlada ter uvozniki hrane in zdravil (če ne bi bilo tako ugodnega tečaja, bi bile venezuelske trgovine še bolj prazne). Po tem tečaju je treba za dolar odšteti le 6,3 bolivarja, piše ameriška spletna stran Business Insider. Venezuelska oblast prikriva podatke o upadanju vrednosti bolivarja Najmanj ugoden tečaj, ki so ga uvedli marca in po katerem lahko menjajo običajni Venezuelci, pa je še najbližji realnemu tečaju med bolivarjem in dolarjem. Ta realni tečaj se kaže na črnem trgu, kjer je bolivar v zadnjem mesecu izgubil še več kot tretjino svoje vrednosti: v začetku maja je bil ameriški dolar vreden 279 bolivarjev, zdaj pa že 423 bolivarjev.

Podatke o upadanju vrednosti bolivarja v primerjavi z dolarjem vlada lahko prikriva, a Venezuelci te podatke vseeno spremljajo s pomočjo aplikacije DolarToday. To gre v nos venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri, ki je aplikacijo že označil kot sredstvo ekonomske vojne proti Venezueli in jo prepovedal.

Napad na spletne strani in družbena omrežja Da bi to prepoved uveljavila, se je venezuelska oblast marca lotila celo blokiranja Amazona, Snapchata in Pinteresta. Venezuelci so potem DolarToday spremljali na Twitterju in drugih spletnih straneh.

To je spodbudilo chavističnega poslanca Juana Carlosa Alemana, da je predlagal celo "napad" na spletne brskalnike Google in ustvarjalca spletnega brskalnika Firefox Mozillo. Po njegovem bi morala imeti venezuelska oblast v Venezueli nadzor nad temi brskalniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin