Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hillary Clinton ameriške volitve Bernie Sanders

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 12.43

8 let

Zakaj Hillary Clinton izgublja priljubljenost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hillary Clinton je v dveh zveznih državah izgubila podporo, prehitel jo je radikalni Bernie Sanders.

Nekako se je zdelo samoumevno, da bo med demokratskimi kandidati za ameriškega predsednika vodilno mesto pripadlo Hillary Clinton. A ni več tako. Zelo močan je postal senator Bernie Sanders, ki je po zadnjih anketah CBS nekdanjo ameriško zunanjo ministrico in prvo damo prehitel v zveznih državah Iowa in New Hampshire. Iowa je za nominacije pomembna država, saj je prav tu prvo glasovanje, in sicer 1. februarja prihodnje leto. Po isti anketi je med republikanskimi kandidati v teh zveznih državah na prvem mestu Donald Trump.

Sanders, evropski socialni demokrat Bernie Sanders je sicer senator zvezne države Vermont. Sebe opisuje kot socialnega demokrata v smislu evropskih socialnih demokracij, za predsedniško kandidaturo pa se je odločil, ker "je čas, da nam nehajo vladati milijarderji."

Zavzema se za splošno zdravstveno zavarovanje, porodniški dopust, minimalno plačo, manjši prepad med revnimi in bogatimi, večje pravice manjšin, reformo pravnega sistema in zaporov. V preteklosti je bil glasen kritik ameriške zunanje politike, vključno s tem, da je nasprotoval iraški vojni. Za ameriško politiko so vse to radikalni predlogi.

Preden je leta 2006 postal senator, je bil župan mesta Burlington v Vermontu. Pod njegovim županovanjem je mesto dobilo naziv "najbolj za življenje prijetno manjše mesto v ZDA". Uvedel je recimo javne vrtce, socialna stanovanja, progresivne davke, zavzemal se je za pravice žensk in veliko vlagal v programe za mlade.

Clintonova ni zabavna in sveža Toda analitike bolj zanima, zakaj Hillary Clinton izgublja podporo. Nekateri kot razlog navajajo podatek, da si večina Clintonove administracije sploh ne želi predsedniške pozicije, saj so skorajda vsi že bili v Beli hiši in jim zato primanjkuje navdušenja. Med člani demokratske stranke Hillary Clinton nima popolne podpore, saj se še spomnijo ere predsednikovanja Billa Clintona in jim je par preprosto antipatičen.

Clintonova naj na politično sceno ne bi prinesla svežine radikalnosti programa Bernija Sandersa ali antivsega Dolanda Trumpa. Mnogi ji očitajo, da je sicer izkušena političarka, a je preprosto dolgočasna. Komentator Esquirerja pa ji je očital, da je nadležna, ko želi biti zabavna. Nima karizme, ne nosi upanja sprememb, vse, kar predstavlja, je upanje, da bo prva ameriška predsednica.

Ženske ji ne zaupajo Toda Hillary Clinton podporo izgublja tudi med ženskami. V New Hampshiru je recimo izgubila podporo, čeprav je pred tednom tam začela s kampanjo "Ženske New Hampshira za Hillary" in se je pojavila na šovu Ellen DeGeneres, kjer je izjavila, da "če glasujete za koga zaradi njegovih zaslug, je moja najpomembnejša zasluga, da sem ženska".

Kljub temu je po anketi NBC News njena podpora med ženskami od julija v državah Iowa in New Hampshire padla za 16 odstotnih točk. Decembra 2014 pa je recimo 75 odstotkov žensk, ki bi volilo demokrate, glasovalo za Hillary Clinton.

Eden od razlogov za padec podpore je gotovo afera z elektronsko pošto. Bolj kot moški volivci so ženske v anketah dejale, da Clintonova ne govori resnice v zvezi z elektronsko pošto. Preprosto ji ne zaupajo.

Hillary Clinton je sicer, čeprav je letošnje poletje izgubila nekaj podpore, še vedno favoritka za demokratsko predsedniško nominacijo.

Ne spreglejte