Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gvatemala droge prohibicija

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 14.34

8 let

"Zahodnjaška vojna proti drogam je odpovedala"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gvatemalski predsednik je dejal, da je treba vpeljati reguliran trg z drogami, saj bomo le na ta način ustavili resno grožnjo demokraciji, ki izhaja iz delovanja mamilarskih kartelov.

"Zahodnjaška vojna proti drogam je odpovedala in nadaljevanje prohibicije nas bo stalo samo še več življenj," je v intervjuju za Observer med drugim dejal predsednik Otto Pérez Molina.

Zavzema se za regulacijo trga drog Molina bo po pisanju Guardiana zaradi krhanja svetovnega konsenza glede vprašanja drog na švicarskem forumu v Davosu izzval mednarodno skupnost in njeno podporo prepovedi drog. Po navedbah Guardiana bo Molina tako med drugim pozval k reguliranemu tržišču z drogami.

"Videti je treba širšo sliko" "Mislim, da se zahodne države ne zavedajo realnosti in položaja, v katerem morajo živeti srednjeameriške države, kot je Gvatemala. Do zdaj je bilo veliko govoričenja, a nobenih učinkovitih odgovorov. Menim, da je poglaviten vzrok za to ravno nerazumevanju problematike zahodnega sveta," je v intervjuju dejal Molina.

Kot je dejal, bi morale razvite države, ki predstavljajo največje tržišče za nezakonite droge, videti širšo sliko. Tako se ne bi smeli omejevati zgolj na svoje težave, temveč videti, s kakšnimi posledicami se zaradi vojne z mamilarskimi karteli ukvarjajo obubožane države Latinske Amerike. "Morajo odpreti oči in videti, da je bil ves dozdajšnji odpor odveč."

Več kot 400 ton kokaina v zadnjih letih pretihotapijo prek ozemlja Gvatemale, kar je občutno več kot v preteklosti. Gre za posledico intenzivnega nadzora nad morskimi tihotapskimi potmi na območju Karibskega morja in Mehiškega zaliva, zaradi katerega so bili mamilarski karteli prisiljeni poiskati nove tihotapske poti.

Kriminalne organizacije so se infiltrirale v naše državne institucije Molina poudarja, da zdajšnje aktivnosti kartelov predstavljajo veliko nevarnost za njegovo državo. "Kriminalne organizacije so se z denarjem in drugimi viri infiltrirale v naše državne institucije. Gre tako za področja vojske in policije kot sodstva in drugih državnih organov. Podobno se godi tudi v drugih srednjeameriških državah," je dejal predsednik, ki med drugim navaja, da se je s povečanim dotokom orožja in kriminalnih združb povečalo tudi število smrtnih žrtev med prebivalstvom.

"Potrebna je sprememba paradigme o prohibiciji drog. Gre za proces, ki nas bo vodil proti regulaciji omenjenega področja. Pričakujem, da bom tudi od administracije ameriškega predsednika Baracka Obame v njegovem drugem mandatu videl več fleksibilnosti in odprtosti glede tega perečega vprašanje," je sklenil Molina.

Ne spreglejte